8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιορτή πολυγλωσσίας στο 4ο Γυμνάσιο Καρδίτσας

Διαβάστε επίσης:

Η γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία συνιστούν πια χαρακτηριστικά στοιχεία της Ευρώπης. H Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας είναι μια παγκόσμια εορτή που τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000, αποτελώντας βασική αξία των Συνθηκών της Ε.Ε., με σκοπό να προωθήσει την ειρήνη, τον πλούτο των μητρικών γλωσσών και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.
Στο πλαίσιο αυτής της εορτής του κοινωνικού πολιτισμού και της πολυπολιτισμικότητας, έτσι όπως αυτά εκφράζονται και διαχέονται μέσω της γλώσσας, ως του τελειότερου εργαλείου έκφρασης και επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 27/02, και ώρα 12:00 στο χώρο του γυμναστηρίου του 4ου Γ/σίου Καρδίτσας σχολική γιορτή πολυγλωσσίας, με τη συμμετοχή τμημάτων υποδοχής και μαθητών των 4ου, 5ου, 7ου Γ/σίων και 1ου ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και την Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ.),με την υποστήριξη της Unicef, και περιλάμβανε την παρουσίαση θεατρικών και χορευτικών δρώμενων από μεικτές ομάδες μαθητών των παραπάνω σχολείων, τραγούδια στη μητρική γλώσσα των παιδιών από τη (μεικτή) χορωδία του 4ου Γ/σίου Καρδίτσας και εργασίες των παιδιών που αφορούσαν τα ήθη, τα έθιμα και την ιδιαίτερη κουλτούρα κάθε χώρας συμμετοχής.
Την εκδήλωση άνοιξε, καλωσορίζοντας τις καινοτόμες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζει ένα ανοικτό στον πολιτισμό και την κοινωνία σχολείο, με στόχο τις “μονογλωσσικές πολιτικές και πολυγλωσσικές ζωές”, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Μιχάλης Παπανούσκας, ενώ ο Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου, κ. Νίκος Νεοχωρίτης αναφέρθηκε στη σημασία της πραγματοποίησης ανάλογων δράσεων. Ιδιαίτερα συγκινητική και ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή όλων των παιδιών, καθώς και η θερμή ανταπόκριση των γονέων τους, ενισχύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την πεποίθηση πως μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, την ανταλλαγή γόνιμων ιδεών, την αξιοποίηση του πλούτου της πολυγλωσσίας και πολυπολιτισμικότητας, σε συσχετισμό πάντα με το σεβασμό και την αποδοχή του άλλου, τα σχολεία μας μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ουσιαστικής, σύγχρονης παιδείας, ανταποκρινόμενης στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: