8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Φορολογικό νομοσχέδιο: Πότε είναι αφορολόγητες οι γονικές παροχές

Διαβάστε επίσης:

Ολοκλήρωσε τη διαδικασία για το Ειδικό Σχολείο ο Δήμος Καρδίτσας

Συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Βασίλη Τσιάκο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο διοικητικών υπηρεσιών...

«Καμπάνα» 100.000 ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων

Τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας για την ακινητοποίηση αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ χθες 24 Ιανουαρίου αποφάσισε η Ολομέλεια της...

Αττική Οδός: Ολονύχτια επιχείρηση του Στρατού για απεγκλωβισμό των οδηγών

Σε εξέλιξη είναι από αργά χθες το απόγευμα επιχείρηση του Στρατού, δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφορολόγητες μέχρι ποσού 150.000 ευρώ θα είναι στο εξής οι δωρεές χρηματικών ποσών από τους γονείς προς τα τέκνα (οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών), εφόσον τα χρήματα προορίζονται αποκλειστικά για την αγορά από τα τέκνα πρώτης κατοικίας, η οποία απαλλάσσεται μερικώς ή ολικώς από το φόρο μεταβίβασης.

- Advertisement -

Ποσά χρηματικών δωρεών αυτής της περίπτωσης τα οποία υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 300.000 ευρώ θα φορολογούνται μόλις με 1 % για το τμήμα από τα 150.000,01 ευρώ μέχρι τα 300.000 ευρώ, ενώ ποσά άνω των 300.000 ευρώ θα φορολογούνται με επιπλέον 5% για το πέραν των 300.000 ευρώ τμήμα τους.

Σήμερα οι δωρεές χρηματικών ποσών από τους γονείς προς τα τέκνα φορολογούνται αυτοτελώς με 10%, ανεξαρτήτως ύψους και προορισμού. Η αλλαγή που περιγράψαμε παραπάνω θα ισχύει μόνο εφόσον αποδεικνύεται ότι τα ποσά διατίθενται για αγορά πρώτης κατοικίας απαλλασσόμενης από το φόρο μεταβίβασης.

- Advertisement -

Τη σημαντική αυτή αλλαγή, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, προβλέπει το άρθρο 7 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Προϋποθέσεις

Σημειώνεται ότι για να ισχύσει η αλλαγή αυτή θα πρέπει στο πρόσωπο του τέκνου που λαμβάνει τη δωρεά να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

► να αγοράζει κατοικία ή οικόπεδο κατά πλήρη κυριότητα

► να μην έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή της οικογένειάς του

► να μην έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή της οικογένειας του

► τυχόν άλλα ακίνητα που έχει και πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες να μην βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.

Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων είναι 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Φόρος μεταβίβασης

Η απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από το φόρο μεταβίβασης χορηγείται για κτίσμα αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ στον άγαμο δικαιούχο ή μέχρι 250.000 ευρώ στον έγγαμο δικαιούχο. Τα όρια αυτά προσαυξάνονται κατά 25.0000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι το 2ο και κατά 30.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω.

Επίσης χορηγείται απαλλαγή σε περίπτωση αγοράς οικοπέδου αξίας μέχρι 50.000 ευρώ σε κάθε άγαμο δικαιούχο και μέχρι 100.000 ευρώ σε κάθε έγγαμο. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον ο δικαιούχος αγοράζει οικόπεδο εξ ολοκλήρου και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

Πόσο θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου

Στο νέο φορολογικό πολυνομοσχέδιο περιελήφθη και η διάταξη για τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή:

  1. Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες και είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ καθώς επίσης και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που υπόκεινται σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1 ου εξαμήνου του 2019, με βάση την παρακάτω κλίμακα:

► Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

► Για πτώση τζίρου 15,01 %-25%, μείωση 50%.

► Για πτώση τζίρου 25,01 %-35%, μείωση 70%.

Για πτώση τζίρου άνω του 35%, η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

  1. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος θα μηδενιστεί για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο, το οποίο:

► είναι υποκείμενο σε ΦΠΑ, ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα που ανήκει στον τριτογενή τομέα και πραγματοποίησε κατά το τρίτο (3ο) τρίμηνο του 2019 ποσοστό άνω του 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών ΦΠΑ του ίδιου έτους ή

► εντάσσεται στους κλάδους των αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών μεταφορών.

  1. Για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα και δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια των παραπάνω εξαμήνων, το ποσό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος θα μειωθεί κατά 50%.
  2. Για νέα νομικά πρόσωπα ή νέες νομικές οντότητες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και βρίσκονται στην πρώτη τριετία λειτουργίας τους καθώς επίσης και για φυσικά πρόσωπα που το 2019 απέκτησαν για πρώτη φορά εισόδημα από επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα θα ισχύσει και φέτος η ήδη προβλεπόμενη από τη νομοθεσία μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗ από τον Ελεύθερο Τύπο

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Κατερίνα Παπακώστα: “Δεν αναφέρθηκα στους εγκλωβισμένους οδηγούς”- “ΜΜΕ των Τρικάλων απομόνωσε μία φράση μου”

«Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα σήμερα, πως ΜΜΕ των Τρικάλων απομόνωσε μία φράση μου διάρκειας δέκα δευτερολέπτων, από...

Κορωνοϊός: 17.409 νέα κρούσματα, 98 θάνατοι, 653 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.409, εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων...

Παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικής Οδού

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., που συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Βασίλειος...

«Καμπάνα» 100.000 ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων

Τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας για την ακινητοποίηση αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ χθες 24 Ιανουαρίου αποφάσισε η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Αττική Οδό

Συνεχίζονται οι εργασίες για την απομάκρυνση οχημάτων με τον Στρατό να κρατάει την ίδια διάταξη, δύναμη εκτός στρατοπέδων όπως χθες κι από...

Απίστευτη δήλωση: Η Κατερίνα Παπακώστα ζητάει να επιβληθούν πρόστιμα στους εγκλωβισμένους οδηγούς

Σε μια απίστευτη δήλωση προχώρησε το πρωί της Τρίτης η βουλευτίνα Τρικάλων της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, ζητώντας να επιβληθούν πρόστιμα τους οδηγούς...

Στην ίδια κατηγορία: