Στην ανάγκη οργάνωσης Κέντρων Αναφοράς Εμπύρετων Νοσημάτων, που μπορούν να λειτουργήσουν στα κτήρια των πρώην Ι.Κ.Α και στα οποία θα μπορούν να συνδράμουν επικουρικά και ιδιώτες γιατροί ώστε να αποφορτιστούν τα Νοσοκομεία αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθύμης Τσάμης, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου.
Ο ίδιος τόνισε επίσης, πως στον άτυπο αυτό, υγειονομικό πόλεμο που βρισκόμαστε, πρέπει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα τα “όπλα” που είναι διαθέσιμα, μεταξύ των οποίων και οι ιδιώτες γιατροί, μέσω επίταξής τους με αμοιβή που θα καθοριστεί ύστερα από συζητήσεις και συμφωνίας του Υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Στο πλαίσιο αυτό, πρόταση του Ι.Σ.Μ. είναι να δραστηριοποιηθούν στο Νοσοκομείο Βόλου και ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των περιστατικών από κοροναϊό που θα νοσηλεύονται.
Συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου
Όπως είπε ο κ. Τσάμης, τις προτάσεις αυτές του Ι.Σ.Μ., που προέκυψαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, τις κατέθεσαν και στον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Ντόκο, σε συνάντηση που είχε χθες (26-3-2020) μαζί του το προεδρείο του Συλλόγου κατόπιν αιτήματος του Διοικητή με αφορμή την πανδημία COVID 19 (λοίμωξη από κοροναϊό).
Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν τα δεδομένα σε σχέση με τα προβλήματα στελέχωσης του Νοσοκομείου Βόλου, σε θέματα εξοπλισμού και στην γενικότερη οργάνωση που ακολουθεί το Νοσοκομείο Βόλου προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα νοσηλείας που θα προκύψουν από την αναμενόμενη αύξηση περιστατικών από κοροναϊό το επόμενο χρονικό διάστημα.
Εκ μέρους της διοίκησης του Ι.Σ.Μ. αναλύθηκαν οι απόψεις και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτήν την πανδημία, καθώς και τις αποφάσεις και απόψεις του, όπως γνωστοποιήθηκαν με ανακοίνωση του μετά την συνεδρίαση του τελευταίου Δ.Σ την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οργάνωση Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με σκοπό την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου μας από τον φόρτο της διαλογής ύποπτων περιστατικών από κοροναϊό. Συγκεκριμένα αναπτύχθηκε αναλυτικά η πρόταση του Ι.Σ.Μ. για οργάνωση Κέντρων Αναφοράς Εμπύρετων Νοσημάτων που μπορούν να λειτουργήσουν στα κτήρια των πρώην Ι.Κ.Α σε όλη την χώρα, τα οποίοι διαθέτουν αρκετούς έτοιμους χώρους και δομές για να φιλοξενήσουν αυτήν την δραστηριότητα και τα οποία παραμένουν υποστελεχωμένα.
Η πλήρης στελέχωση αυτών των κέντρων μπορεί να βασισθεί καταρχάς στο ήδη υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που διαθέτουν και το οποίο παρόλο που είναι ελλιπές πασχίζει με υπερπροσπάθεια να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες παροχής υγείας στον πληθυσμό. Επικουρικά μπορούν να συμβάλουν ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί ειδικοτήτων πρώτης γραμμής (Παθολόγων, Γενικών Ιατρών, Παιδιάτρων και Πνευμονολόγων).
Η λειτουργία αυτών των κέντρων μπορεί να λειτουργήσει με κυλιόμενες βάρδιες ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα οποία θα προσφεύγουν για εξέταση όλα τα εμπύρετα περιστατικά της περιοχής, προκειμένου να ελεγχθούν και να αποφασισθεί ο τρόπος αντιμετώπισης τους. Η διαλογή εμπύρετων περιστατικών με αυτόν τον τρόπο θα αποφορτίσει το Νοσοκομείο μας από ένα μεγάλο βάρος και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει απερίσπαστα να ασχοληθεί με την νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών που θα διακομίζονται από αυτό το Κέντρο.
Συγχρόνως συζητήθηκε και η πρόταση του Ι.Σ.Μ. να δραστηριοποιηθούν στο Νοσοκομείο Βόλου και ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των περιστατικών από κοροναϊό που θα νοσηλεύονται.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να δημιουργηθεί εφεδρική ομάδα ιατρών αποτελούμενη από ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, που θα καλύψει τις προσωρινές ανάγκες ιατρικής στελέχωσης του Νοσοκομείου Βόλου και του Κέντρου Αναφοράς Εμπύρετων Νοσημάτων, όταν και εφόσον δημιουργηθεί. Ο Ι.Σ.Μ. εκτιμώντας τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται και λόγω της σοβαρότητας της μάχης που καλείται να δώσει ο ιατρικός κλάδος το επόμενο χρονικό διάστημα, πιστεύει ότι η εφεδρική αυτή ομάδα ιατρών δεν μπορεί να βασισθεί στον εθελοντισμό αλλά θα πρέπει να προκύψει με απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη ιατρών ελευθέρων επαγγελματιών με αμοιβή που θα καθορισθεί ύστερα από συζητήσεις και συμφωνία του Υπουργείου Υγείας με τον Π.Ι.Σ.
Επί πλέον η διοίκηση του Ι.Σ.Μ. επιβεβαίωσε την στήριξη της στο σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει το Νοσοκομείο Βόλου στην Δημόσια Υγεία και επανέλαβε την πάγια θέση της για πλήρη στελέχωση αυτού με μόνιμο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, με αξιοπρεπείς αποδοχές που θα πρέπει να αυξηθούν και να είναι ανάλογες της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας του έργου που παρέχουν, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστές οι άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται λόγω της βαρύτητας της εργασίας τους.
Τέλος συζητήθηκε η απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Μ. για αγορά και προσφορά υλικών στο Νοσοκομείο Βόλου προκειμένου να καλυφθούν κάποιες ανάγκες σε εξοπλισμό που θα χρειασθούν για την αντιμετώπιση περιστατικών από κοροναϊό.
Συμπερασματικά επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η πρόθεση τους να υπάρχει το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα συνεχής συνεργασία μεταξύ τους με σκοπό να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που θα προκύπτουν και θα επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου.