8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωπαϊκή εκστρατεία Μητσοτάκη με σημαία την κοινωνική προστασία

Διαβάστε επίσης:

Μέτωπα συμμαχιών με χώρες οι οποίες θέτουν ψηλά στην ατζέντα τους δράσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, ανάμεσά τους η Πορτογαλία που έχει και την προεδρία της EΕ μέχρι το καλοκαίρι, επιδιώκει να σχηματίσει ο Πρωθυπουργός με το βλέμμα στη μετά COVID εποχή.

Στην κατεύθυνση αυτή ετοιμάζει την «ατζέντα» των παρεμβάσεων του στην επικείμενη συνάντηση κορυφής για την αποκαλούμενη «Ατζέντα του Πόρτο 2030». Η κοινωνική σύνοδος κορυφής (7-8 Μαΐου) θα γίνει με φυσική παρουσία των ηγετών και θα δώσει για πρώτη φορά υστέρα από μήνες την ευκαιρία και για συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο στο περιθώριο, με στόχο να υιοθετηθούν τελικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κοινοί στόχοι – ως απάντηση στα «τραύματα» από την υγειονομική κρίση – στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας.

- Advertisement -

Το Μαξίμου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, θέλει να λάβει θέση «οδηγού» στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύοντας προς τα έξω το «κοινωνικό» πρόσημο και προβάλλοντας το μεταρρυθμιστικό προφίλ της. Εξού και στην πορτογαλική πόλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει εμφατικά μεταξύ άλλων το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μαζί με ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της απασχόλησης και τις δεξιότητες στην αγορά εργασίας. Αυτά άλλωστε προωθεί σε μεγάλο βαθμό η ελληνική πλευρά μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0.». Μάλιστα η δεύτερη στην ιστορία της ΕΕ κοινωνική σύνοδος συμπίπτει με την προώθηση εκ μέρους της κυβέρνησης των αλλαγών στα εργασιακά, καθώς και με μια συνολική προσπάθεια του Μαξίμου να μετατοπίσει την εσωτερική ατζέντα στο πεδίο της κοινωνικής και εργασιακής προστασίας, με αιχμή τη στήριξη της μεσαίας τάξης και των πιο παραγωγικών δυνάμεων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη οικονομία, οι περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας με ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας και οι ίσες ευκαιρίες για όλους αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των πρωθυπουργικών παρεμβάσεων, δεδομένου ότι αυτά στηρίζουν το αφήγημα του Μαξίμου για τη μετάβαση στην -κατά τον Μητσοτάκη – «αποφασιστική επάνοδο». Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του Πρωθυπουργού στον ισχυρό μεταρρυθμιστικό ρυθμό της κυβέρνησης και στην πεποίθησή του ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για το μεγάλο «rebound» στο μέτωπο της οικονομίας, όπως τις διατύπωσε με τη συμμετοχή του χθες στο ψηφιακό συνέδριο «The Global Boardroom» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Financial Times». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο θετικό αποτύπωμα των μεταρρυθμίσεων, με την αποστροφή ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε τη λιτότητα με τις μεταρρυθμίσεις» και ειδική αναφορά στο εργασιακό νομοσχέδιο καθώς και στο νέο Ασφαλιστικό. «Δεν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις γιατί κάποιος μάς τις ζήτησε» είπε, «μπορεί να πει κάποιος ότι θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση αλλά δεν το βλέπω έτσι». Δίνοντας σήμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της επόμενης μέρας, επισήμανε ότι οι κεφαλαιαγορές είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα. «Εκδίδουμε πενταετές ομόλογο, ύστερα από καιρό. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστικό ατζέντα».

Εξάλλου αναφερόμενος στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο αναμένεται να συζητήσουν διά ζώσης οι ευρωπαίοι ηγέτες, επανέλαβε τη δέσμευση ότι «δεν θα σπαταλήσουμε τα χρήματα», ενώ έκανε λόγο για κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και για κεφάλαια που θα κατευθυνθούν σε κρίσιμους για τη χώρα τομείς. Μετά το Πόρτο, επόμενος ευρωπαϊκός σταθμός για τον Πρωθυπουργό είναι οι Βρυξέλλες και η σύνοδος κορυφής της 25ης Μαΐου, όταν θα τεθούν επί τάπητος οι επιδημιολογικές εξελίξεις αλλά και, μεταξύ άλλων, η πράσινη ατζέντα, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει ως μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες της διακυβέρνησής του.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: