8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έτοιμο το χάπι κατά του κορωνοϊού – Κλειδί η τρίτη δόση για την Omicron

Διαβάστε επίσης:

Κλειδί» φαίνεται να είναι η τρίτη δόση για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον στην περίπτωση που δείξει τάσεις επικράτησης, ώστε να προστατευθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατόν. Την ίδια ώρα, ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το πειραματικό φάρμακο Paxlovid (αντιιϊική θεραπεία) κατά της Covid-19 δεν θα επηρεαστεί από τη νέα μετάλλαξη, ενώ η φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη υποβάλει αίτηση για έγκριση του εν λόγω χαπιού στις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση και όπως όλα δείχνουν η Ομικρον απέχει μόλις ένα… βήμα από τα σύνορα (και) της χώρας μας – εάν δεν έχει ήδη συμβεί, ξεφεύγοντας από τα «ραντάρ». «Λαμβάνοντας υπόψη το πώς εξαπλώθηκαν τα προηγούμενα στελέχη – και συγκεκριμένα το Αλφα και το Βήτα – αλλά και το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον σημαντικότερο κόμβο διεθνών μετακινήσεων στην Ευρώπη, ο εντοπισμός πλέον των 10 περιστατικών εκεί (δεν σχετίζονται όλα με τη Νότια Αφρική) αποτελεί σημαντική ένδειξη διασποράς και αναδεικνύει την πιθανότητα εισαγωγής της Ομικρον και από άλλες γεωγραφικές περιοχές», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημήτρης Παρασκευής. Και προσθέτει: «Συνεπώς και παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε εφεξής ελέγχους σε όλες τις αφίξεις, δεδομένης της περιόδους της επώασης κατά την οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης του ιού, τα μέτρα περιορίζουν τον κίνδυνο αλλά δεν μπορούν να τον εξαλείψουν».

- Advertisement -

Εν τω μεταξύ, στην απειλή της Ομικρον -στην οποία η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει επικίνδυνα χαρακτηριστικά που προαναγγέλλουν, μεταξύ άλλων, την αυξημένη μεταδοτικότητά της – αναφέρθηκε χθες και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, συνιστώντας «ψυχραιμία» και «εμβολιασμό». Οπως σχολίασε, το θέμα που απασχολεί όλους είναι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, καθώς έχει εκφραστεί ο φόβος ότι – λόγω της παραλλαγής – μπορεί μην είναι εξίσου αποτελεσματικά. Και υπογράμμισε, όπως έχει άλλωστε προειδοποιήσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πως αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους «όμως, το μέγεθος του προβλήματος θα είναι μικρό».

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε μελέτη του ΕΚΠΑ που δείχνει τα συντριπτικά οφέλη της τρίτης δόσης. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή μετείχαν οι πρώτοι 71 υγειονομικοί που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech. Ολοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη (30 άνδρες και 41 γυναίκες, διάμεσης ηλικίας 48 ετών) ελέγχθηκαν για την παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντισωμάτων έναντι του τμήματος RBD της πρωτεΐνης ακίδας του ιού (anti-SRBD), πριν από την πρώτη δόση του εμβολίου, πριν από τη δεύτερη δόση, δύο εβδομάδες, έναν μήνα, τρεις μήνες, έξι μήνες και εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση και έναν μήνα μετά την τρίτη δόση. Τι διαπιστώθηκε; Μετά την τρίτη δόση, η μέση αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και των anti-SRBDs αντισωμάτων ήταν 166,4% και 594,4% αντίστοιχα, σε σχέση με τον τίτλο αντισωμάτων που είχαν οι συμμετέχοντες εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως σχολιάζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος (Ιατρική Σχολή), Ιωάννης Τρουγκάκος (Τμήμα Βιολογίας), Βαγγέλης Καραλής (Τμήμα Φαρμακευτικής) και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), τα αποτελέσματα αυτά «εξηγούν τη μειωμένη επίπτωση της νόσου Covid-19 σε όσους έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου».
Πηγή: Τα Νέα

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: