8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εθνικό σχέδιο για την μετά COVID εποχή

Διαβάστε επίσης:

Την πορεία εξόδου της χώρας από τη δύσκολη φάση της πανδημίας επιχειρεί να προδιαγράψει η κυβέρνηση προετοιμάζοντας με εντατικούς ρυθμούς το έδαφος «για την επόμενη μέρα, η οποία», όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, «είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ».

«Στη μεταπανδημική εποχή που προβάλλει καθαρά στον ορίζοντά μας, χωρίς να μειώνεται ούτε κατ’ ελάχιστον το ενδιαφέρον για τα υγειονομικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμη, η έμφαση δίνεται πλέον στις πολιτικές για την ανάκαμψη τις οικονομίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γρηγόρη Τζιοβάρα στο Πρώτο Θέμα.

- Advertisement -

Παρά το γεγονός ότι, εξαιτίας αρκετών αστάθμητων παραγόντων, δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι στιγμή» οι προσδοκίες για υποχώρηση της καμπύλης που αποτυπώνει τον αριθμό των κρουσμάτων και ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, η σταθεροποίηση που παρατηρείται διατηρεί ανοιχτή την προοπτική να γίνουν συντονισμένα βήματα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.

Αναγνωρίζοντας και οι ίδιοι ότι η επισήμανση της κρισιμότητας του επικείμενου δεκαπενθημέρου «συνιστά κουραστικό κλισέ», κυβερνητικοί αξιωματούχοι μεταφέρουν στους συνομιλητές τους την αισιοδοξία ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση που οδηγεί στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς». Ανοιγμα το οποίο θα γίνει με φυσική παρουσία των πελατών στα καταστήματα, αλλά με αυστηρούς κανόνες και εφαρμογή όλων των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Ο Μάρτιος θα είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο θα εφαρμοστούν μέτρα γενικής στήριξης», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Ξεκαθαρίζουν δε ότι «από τον Απρίλιο οι ενισχύσεις και τα δάνεια που θα χορηγούνται στις επιχειρήσεις θα είναι απολύτως στοχευμένα και θα απευθύνονται μόνο σε εταιρείες συγκεκριμένων κλάδων οι οποίες παρουσιάζουν αναπτυξιακή δυναμική και δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Σημαντική αρωγή για τη στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων αναμένει η κυβέρνηση από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τους προσεχείς μήνες. Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν και δημοσιεύματα από τα πλέον έγκυρα μέσα ενημέρωσης, είναι από τις πρώτες χώρες που υπέβαλε τις προτάσεις της στις Βρυξέλλες, οι οποίες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για τα σχέδια των 27 μελών έως το τέλος Απριλίου.

Οι ελληνικές προτάσεις βασίζονται στο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που εκπονήθηκε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας Χριστόφορο Πισσαρίδη, και αφορούν τομείς όπως η ψηφιοποίηση, η οποία βασίζεται στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, περιλαμβάνει τη μετάβαση στο εξαιρετικά γρήγορο δίκτυο 5G και στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης καθώς και οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν περιμένουν με σταυρωμένα χέρια το ευρωπαϊκό οκ για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η οριστικοποίηση του καταλόγου των επιλέξιμων έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προς αυτή την κατεύθυνση, την περασμένη Παρασκευή σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη έγινε η εκτίμηση του κόστους των έργων που έχουν προταθεί από τα υπουργεία να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ώστε να γίνει πολύ σύντομα η τελική επιλογή και να αρχίσει άμεσα να τρέχει η χρηματοδότησή τους.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, οι οποίοι συμπληρώνουν την πενταμελή task force που έχει ορίσει ο πρωθυπουργός για τη διαχείριση των συνολικά 72 δισ. ευρώ των κοινοτικών πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας την επόμενη επταετία.

Ο Μάιος αναδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, ο πλέον καθοριστικός μήνας, καθώς τότε αναμένεται να ξεκινήσει και η τουριστική περίοδος από την οποία περιμένει πολλά το οικονομικό επιτελείο για να επιτύχει τους στόχους για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η όλο και μεγαλύτερη αποδοχή που βρίσκει η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση του εμβολιαστικού πιστοποιητικού, το οποίο θα διευκολύνει τη μετακίνηση των πολιτών, δημιουργεί προσδοκίες για αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας. Η ευμενής στάση υπέρ του πιστοποιητικού που τήρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής τns Ε.Ε. μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την υιοθέτησή του.

Αγώνα δρόμου, όμως, κάνει η κυβέρνηση και για την προώθηση του μεταρρυθμιστικού της έργου που έχει, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: