8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Προς εξάμηνη παράταση

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Για έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις μεσημεριανές και...

Γιάννης Πανούσης: «Ορθώς η ευθύνη της ΕΥΠ είναι στα χέρια του πρωθυπουργού»

«Αν κάνουμε παιχνίδια κομματικής εκμετάλλευσης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας θα είμαστε άξιοι της...

Αυξήσεις «φωτιά» σε βασικά είδη διατροφής

Τιμές που καίνε την τσέπη αντικρύζουν μέρα με τη μέρα οι καταναλωτές στα...

Επιπλέον στήριξη στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες με παράταση έξι μηνών, έως τα τέλη Ιουνίου 2022, στην αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ και στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στην σκιά της πανδημίας που επιμένει και της επέλασης της μετάλλαξης Ομικρον.

Την παράταση δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του προϋπολογισμού του 2022, ενώ στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% η οποία εκπνέει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

- Advertisement -

Ετσι, μετά την παράταση ενός μήνα για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τήρησαν τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, ενώ η ΑΑΔΕ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των ποσών που θα πρέπει να επιστρέφουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι καθυστερήσεις αυτές βάζουν στο τραπέζι το σχέδιο της 6μηνης παράτασης του χρόνου έναρξης αποπληρωμής του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που συνολικά φθάνει τα 3,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το κρατικό δάνειο εφάπαξ θα κερδίσουν έξτρα έκπτω­ση 15% ενώ όσοι επιλέξουν τις 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις πληρώνουν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2022. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση για ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα» ή και πλήρη διαγραφή της κρατικής ενίσχυσης.

Πάγιες δαπάνες: Εξαιτίας του κινδύνου να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων κρατικά «κου­πόνια» αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμ­ψηφισμοί φόρων και εισφορών, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει το πρόγραμμα των παγί­ων δαπανών για ένα εξάμηνο έως τα τέλη Ιουνίου 2022. Με βάση το ισχύ- ον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προ­θεσμίας, ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

Με την αγο­ρά να ζητάει τουλάχιστον τρίμηνη παράταση στην προθεσμία έναρξης αποπληρωμής των χρεών της παν­δημίας σε 36 – 72 δόσεις, αρμόδια στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδε­χόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση η οποία λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

(Πηγή: Τα Νέα)

Ροή Ειδήσεων

Αυξήσεις «φωτιά» σε βασικά είδη διατροφής

Τιμές που καίνε την τσέπη αντικρύζουν μέρα με τη μέρα οι καταναλωτές στα βασικά προϊόντα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Για έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, το επόμενο τριήμερο,...

Η Πανσέληνος του Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία

Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχονται απόψε το κοινό...

Γιάννης Πανούσης: «Ορθώς η ευθύνη της ΕΥΠ είναι στα χέρια του πρωθυπουργού»

«Αν κάνουμε παιχνίδια κομματικής εκμετάλλευσης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» σημείωσε ο καθηγητής...

Λοβέρδος για υπόθεση Ανδρουλάκη: “Δεν είναι λόγος για να πάμε σε εκλογές”

«Και εγώ στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να πήγαινα να ενημερωθώ. Σωστά κάνει και δεν πάει»,...

Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία

«Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», σημειώνει ο υπουργός...

Στην ίδια κατηγορία: