8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Επιδοτούμενα αγροτικά “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” για μείωση του κόστους παραγωγής

Διαβάστε επίσης:

Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε το πλέον σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής αυτάρκειας. Ο αγροτικός τομέας, ο οποίος πλήττεται καίρια στην παρούσα φάση, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, έχει τη δυνατότητα να αυτονομηθεί και να περιορίσει το ενεργειακό κόστος επωφελούμενος του επιδοτούμενου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

- Advertisement -

Στο πλαίσιο αυτό, χιλιάδες αγρότες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται, εξοικονομώντας χρήματα που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η Τράπεζα Πειραιώς, με το εξειδικευμένο δανειακό πρόγραμμα «Χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων», υποστηρίζει τη συμμετοχή των αγροτών στο επιχορηγούμενο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με αυτό, η επιδότηση του φωτοβολταϊκού συστήματος έως 10,8kw φθάνει στο 40% και σε περίπτωση που ο αγρότης επιθυμεί και την απόκτηση  μπαταρίας αποθήκευσης ενέργειας μέχρι 10,8kWh η επιχορήγηση φθάνει στο 90%. 

Τρεις είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος αγρότης:

1.Βρίσκει τεχνική εταιρεία εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος, η οποία αναλαμβάνει και την υποβολή της αίτησης μέσω της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr τόσο για το σύστημα όσο και για την μπαταρία σε περίπτωση ενδιαφέροντος του αγρότη. Διευκρινίζεται ότι κάθε αγρότης μπορεί να υποβάλλει μια αίτηση με βάση τον αριθμό παροχής ρεύματος αγροτικής χρήσης, καθώς και μία αίτηση για την οικία του.

2.Υπογράφει τη σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς είναι βασική προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης, αλλά δεν πρέπει να έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Συνεπώς όποιος έχει κάνει σταθµό και δεν τον έχει ενεργοποιήσει µπορεί να επιδοτηθεί για τις δαπάνες που έχει ήδη κάνει.

3.Απευθύνεται στην Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς του προκαταβάλλει την επιχορήγηση, την οποία αποπληρώνει μόλις την εισπράξει. Η Τράπεζα Πειραιώς του καλύπτει σε δάνειο και το άλλο 40% της δαπάνης για το φωτοβολταϊκό, με δυνατότητα αποπληρωμής την προσεχή επταετία σε ισόποσες μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες δόσεις. Για παράδειγμα: εγκατάσταση Φ/Β αξίας 10.000€ καλύπτεται κατά 4.000€ από την επιχορήγηση και άλλες 4.000€ από το δάνειο πέραν της ίδιας συμμετοχής.

Ο σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί σε στέγη, δώμα κτιρίου, στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα, πέργκολες, βοηθητικούς χώρους κτιρίου ή αγροτικής έκτασης, όπως στάβλους, αποθήκες, χώρους στάθμευσης, καθώς και στο έδαφος. Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού ορίζεται στα 10,8kW και για την μπαταρία η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα εγκατασταθούν από επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι να εξαντληθούν τα 30 εκατ. ευρώ και το αργότερο μέχρι τέλος Ιουνίου 2024.

Ροή Ειδήσεων

Στη Θεσσαλία Ολλανδοί επιστήμονες για την εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης στις πλημμυρισμένες περιοχές

Ειδικοί επιστήμονες της ολλανδικής εταιρίας HVA Ιnternational από την οποία η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να καταρτίσει σχέδιο αποκατάστασης...

Πρόγραμμα διανομής εμφιαλωμένου νερού από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το πρόγραμμα διανομής εμφιαλωμένου νερού από το Επιμελητήριο Μαγνησίας για την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου έχει ως εξής: Γέφυρα Αγ....

ΔΕΥΑ Τεμπών: Που είναι κατάλληλο το νερό στο Δήμο

Η ΔΕΥΑ Τεμπών έκανε την παρακάτω ανακοίνωση: «Η υπηρεσία της ΔΕΥΑ Τεμπών, προέβη σε...

Πρόεδρος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Ζητά από την Κομισιόν άμεσα μέτρα για τη Θεσσαλία

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πέντε Επιτρόπους, ζητώντας "έκτακτα και επείγοντα μέτρα" για την ανακούφιση...

Μητσοτάκης για κλιματική κρίση: Παγκόσμια συμμαχία με έμφαση στην προσαρμογή

Η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό στο επίκεντρο των όσων είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα...

Τράπεζα Πειραιώς: Αίτημα για πέμπτη δόση ύψους €300 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

H Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε αίτημα λήψης της πέμπτης δόσης κεφαλαίων, ύψους €300 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και...

Στην ίδια κατηγορία: