Ορθολογική διαχείριση, έγκαιρη παραγγελία εκταμίευσης αρδευτικού νερού και λελογισμένη χρήση από τους αγρότες : Αυτό είναι το τρίπτυχο, στο οποίο κατέληξαν όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη του άτυπου συντονιστικού οργάνου στην Π.Ε Καρδίτσας, ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους τόνισε μεταξύ άλλων: ‘’Έχουμε να διαχειριστούμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς οι μέχρι τώρα εισροές ήταν ελλειμματικές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Χρειάζεται σύνεση, συντονισμός και συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς , ώστε και το οικολογικό όριο της λίμνης Πλαστήρα να διασφαλιστεί και να μην μείνουν χωρίς νερό οι καλλιέργειες. Φέτος την διαχείριση του υδάτινου δυναμικού την έχει η Π.Ε Καρδίτσας, η οποία έχει ήδη προβεί, σε συνεργασία με Δήμους και ΤΟΕΒ, σε παρεμβάσεις σε αρδευτικά κανάλια και φράγματα, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της αρδευτικής περιόδου’’.
Εκ μέρους της Π.Ε Καρδίτσας ο κ. Χρήστος Σταμούλης παρουσίασε τα φετινά βροχομετρικά και υδρολογικά στοιχεία τονίζοντας ότι η στάθμη των υδάτων της Λίμνης Πλαστήρα βρίσκεται σε ένα μέτριο επίπεδο με απόθεμα ύδατος περίπου 46 εκατομμύρια m3 λιγότερο από πέρυσι. Αντίστοιχα στη Λίμνη Σμοκόβου το απόθεμα είναι κατά περίπου 32 εκατομμύρια m3 λιγότερο από την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι οριακή και ότι φέτος το διαθέσιμο για άρδευση νερό θα είναι κατά 20% λιγότερο. Γι’ αυτό και ζήτησε ‘’σφιχτή’’ διαχείριση, συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και συντήρηση των αρδευτικών έργων.
Συντονισμό και πειθαρχία στις αποφάσεις του συντονιστικού οργάνου ζήτησε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ.Βασίλης Τσιάκος, ο οποίος εκτίμησε ότι φορείς και δήμοι θα κληθούν τελικά να διαχειριστούν μικρότερες ποσότητες νερού από τις προβλεπόμενες. Τόνισε όμως ότι είναι σημαντικό να εκταμιευθούν ικανές ποσότητες νερού στην αρχή της αρδευτικής περιόδου, για να επιτραπεί στις καλλιέργειες να φυτρώσουν. Και βέβαια να διασφαλιστεί και η ποιότητα του πόσιμου νερού, για την πόλη της Καρδίτσας.
Από την πλευρά του ΤΟΕΒ Ταυρωπού ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Μαρκινός έκανε λόγο για μια δύσκολη αρδευτική χρονιά. «Ως ΤΟΕΒ Ταυρωπού έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης στο πεπαλαιωμένο, βέβαια, δίκτυο, ωστόσο παρατηρούνται απώλειες νερού σε πολλά σημεία. Καλό θα είναι να υπάρξει μια ευελιξία στην παραγγελία εκταμίευσης νερού, αλλά να προβλεφθεί και μια μικρή παροχή για ευαίσθητες καλλιέργειες στο τέλος της αρδευτικής περιόδου’’.
‘’Να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού τη Λίμνη Πλαστήρα’’ τόνισε ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος , εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά παρά τις δυσκολίες, ενώ ζήτησε από όλους να σταθούν δίπλα στους αγρότες καθώς θα είναι μια δύσκολη οικονομική χρονιά.
Την ανησυχία του ότι το νερό δεν θα φτάσει σε όλες τις καλλιέργειες του Δήμου Παλαμά εξέφρασε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ζητώντας να ‘’ανοίξει’’ το δίκτυο από αυτό το Σαββατοκύριακο, ώστε να αρχίσει η άρδευση από Δευτέρα. Ευχαρίστησε επίσης τον Αντιπεριφερειάρχη ο οποίος με μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας, έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις στα ποτάμια για τη συλλογή των υδάτων.
Πρόταση όχι μόνο για λελογισμένη χρήση του νερού, αλλά και για έργα υποδομής στο Θεσσαλικό κάμπο, ώστε να ανέβει ο υδροφόρος ορίζοντας, έκανε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος. Έργα που σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και την υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου άρδευσης, θα δώσουν λύσεις τα επόμενα χρόνια.
Για δύο στόχους έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κανιούρας: Κάλυψη των αναγκών σε νερό στις καλλιέργειες και διατήρηση του οικολογικού ορίου της λίμνης Πλαστήρα.
Εκ μέρους της ΔΕΗ ο κ. Ευάγγελος Παπαλεξανδρής ζήτησε έγκαιρη ενημέρωση για οποιαδήποτε μεταβολή στην αυξομείωση της εκταμιευόμενης ποσότητας νερού.
Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σημεία επιφανειακού δικτύου του ΤΟΕΒ Τιτανίου, ώστε να μπορεί ο Οργανισμός να βοηθήσει τους αγρότες ζήτησε ο κ. Βασίλειος Γιαννάκος. Τέλος εκ μέρους του ΤΟΕΒ Σελλάνων ο κ. Γιώργος Μπεκιάρης τόνισε ότι μόνο με αλλαγή του τρόπου άρδευσης θα λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει.
Σε κάθε περίπτωση και σε όλη τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου, θα γίνεται συνεκτίμηση παραγόντων όπως οι διαθέσιμες ποσότητες νερού, οι ανάγκες των καλλιεργειών και οι καιρικές συνθήκες, ώστε να επανασχεδιάζεται και να επαναπρογραμματίζεται η εκταμίευση των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών.
Παρόντες στη σύσκεψη του άτυπου συντονιστικού για την άρδευση ήταν επίσης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης, η περιφερειακή σύμβουλος κα Λία Ρογγανάκη, οι κ.κ. Κοσμάς Κελεσίδης και Κορκόβελος Αθανάσιος από την Δ/νση Υδάτων, η κα Ευανθία Μπαρτζιώκα από το τμήμα εποπτείας ΤΟΕΒ, η κα Θέου Γεωργία από το τμήμα Υδροοικονομίας, η κα Μαρία Ζαχαράκη από το τμήμα Υδροοικονομίας Λάρισας, η κα Φασιανού Παρασκευή από την ΔΑΟ και ο κ. Κων/νος Ζυγογιάννης δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας.