8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Εμβληματικές πράσινες επενδύσεις από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους

Διαβάστε επίσης:

Η Θεσσαλία θα σταθεί ξανά στα πόδια της

Την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσουν τα πολύ μεγάλα έργα υποδομών στις περιοχές...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Εντός της επόμενης 10ετίας αναμένεται να υλοποιηθούν στην Ελληνική αγορά ενέργιας επενδύσεις συνολικού ύψους 44 δισ. ευρώ που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6 δισ., σύμφωνα με την έρευνα της Διανέοσις που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών. Σε αυτόν τον κυκεώνα επενδύσεων, πρωταγωνιστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της πράσινης ενέργειας καθώς όλο και περισσότεροι εγχώριοι και διεθνείς παίκτες της αγοράς στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις ΑΠΕ. Ήδη οι μεγάλοι της ελληνικής ενεργειακής αγοράς εμφανίζουν σημαντική κινητικότητα και έχουν αυξήσει σημαντικά τις επενδυτικές δαπάνες που επικεντρώνονται στην πράσινη ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και παραδοσιακοί παίκτες της ενέργειας όπως τα διυλιστήρια αυξάνουν διαρκώς τις πράσινες επενδύσεις τους “πρασινίζοντας” το συνολικό ενεργειακό αποτύπωμά τους. Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες μέχρι στιγμής πράσινες κινήσεις από τους παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς; Το Capital.gr παρουσιάζει τις εμβληματικές πράσινες επενδύσεις των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας.

- Advertisement -

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Ο leader της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος 3GW στην προσεχή 5ετία. Μεταξύ των επενδύσεων της εταιρείας που ξεχωρίζουν, συγκαταλέγεται το μεγάλο μεγάλο πάρκο των 330MW στην Εύβοια (Καφηρέας), οι εργασίες κατασκευής του οποίου ξεκινούν άμεσα. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2022. Παράλληλα η εταιρεία έχει λάβει την τελική επενδυτική απόφαση και αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις της πολιτείας για το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.Το έργο για το οποίο προβλέπεται χρονική περίοδος κατασκευής 3 έως 4 ετών, θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 680MW (παραγωγή) και 730MW (άντληση) με προϋπολογισμό στα 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέσω της συνεργασίας που έχει αναπτύξει με την εταιρεία Ocean Winds στοχεύει στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών συνολικής δυναμικότητας άνω του 1,5GW, μόλις ολοκληρωθεί από πλευράς πολιτείας το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο.

Mytilineos
Στα τέλη Φεβρουαρίου η Mytilineos απέκτησε χαρτοφυλάκιο 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της EGNATIA GROUP. Πρόκειται για έργα που είχαν υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις fast track με συνολικό προϋπολογισμό στα 888,1 εκατ. ευρώ και η κατασκευή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Η έναρξη κατασκευής των εν λόγω έργων, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, προβλέπεται να γίνει στις αρχές Ιουνίου. Παράλληλα η εξαγορά από την EGNATIA περιλαμβάνει και 21 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσωρευτών καθώς και 4 πρόσθετα υπό ανάπτυξη έργα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργεια με χρήση συσωρευτών ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

ΔΕΗ
Η ΔΕΗ επιταχύνει εντυπωσιακά το βηματισμό της στις ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων της εταιρείας αναμένεται να φτάσει τους επόμενους μήνες τα 250 MW, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον ενδιάμεσο στόχο για ισχύ 500MW μέχρι το τέλος του 2022. Απώτερος στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να φτάσει την εγκατεστημένη ισχύ έργων 1,5GW εντός της προσεχούς τριετίας.

Από τα έργα που αναπτύσσει η εταιρεία ξεχωρίσει το μεγάλο cluster πάρκων στη Δ. Μακεδονία ισχύος 230 MW (200MW + 15MW + 15MW) μέρος του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Επίσης προχωρά το διαγωνισμό για το δεύτερο μεγάλο πάρκο ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη. Η εταιρεία ολοκλήρωσε επίσης το repowering 3 αιολικών πάρκων 16MW ενώ διαθέτει υπό κατασκευή συνολικά 45MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών. Συνολικά σε περιοχές όπου λειτουργούσαν στο παρελθόν ορυχεία αναμένεται να εγκατασταθούν περί τα 2GW φωτοβολταϊκών, έργα για τα οποία έχουν εγκριθεί οι απαραίτητες άδειες και αποτελούν το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει υποβάλει αιτήσεις για έργα ενεργειακής αποθήκευσης 1GW/3GWh, ενώ παρακολουθεί στενά και την αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

ΕΛΠΕ
Τα Ελληνικά Πετρέλαια εξαγόρασαν στις αρχές του 2020 το φωτοβολταϊκό project της γερμανικής Juwi στην Κοζάνη το οποίο προβλέπεται να φτάσει σε ισχύ τα 204ΜW και θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα. Ο όμιλος έχει θέσει άμεσο στόχο για κατασκευή 300MW έργων ΑΠΕ μέχρι το 2021 ενώ μεσοπρόθεσμα μέχρι το 20205 στοχεύουν να εγκαταστήσουν συνολικά έργα ΑΠΕ ισχύος 600MW. Ο όμιλος σχεδιάζει την επίτευξη του στόχου αυτού μέσω της οργανικής ανάπτυξης του pipeline έργων που διαθέτει αλλά και μέσα από στοχευμένες εξαγορές. Ήδη τους τελευταίους 16 μήνες ο όμιλος έχει διπλασιάσει το portfolio των ΑΠΕ το οποίο πλέον φτάνει το 1,3GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

ΜΟΗ
Η Motor Oil απέκτησε πρόσφατα χαρτοφυλάκιο 11 αιολικών πάρκων σε λειτουργία συνολικής ισχύος 220MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή ισχύος 20MW. Το χαρτοφυλάκιο εξαγοράστηκε από εταιρείες συμφερόντων της Fortress, τις οποίες διαχειριζόταν η εταιρεία Nostira συνεργάτης του fund στην Ελλάδα. Πλέον ο όμιλος έχει επιτύχει τον πρώτο στόχο για 300MW έργων, ενώ διαθέτει pipeline άνω των 650MW , που αναμένεται να οδηγήσει την ισχύ των έργων της ΜΟΗ στο 1GW.

RF Energy
Η εταιρεία έχει ανάψει πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 498,15 MW στα βορειανατολικά της Λήμνου. Το αιολικό πάρκο προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός των 6 ναυτικών μιλίων και θα αποτελείται από 33 έως 36 ανεμογεννήτριες ισχύος 15 MW ή/και 14 MW,η κάθε μια (έναντι αρχικού σχεδιασμού για εγκατάσταση 81 ανεμογεννητριών). Το ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με την εταιρεία, φτάνει τα 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τουλάχιστον το 30% θα είναι εγχώρια προστιθέμενη αξία και συγκεκριμένα αφορά σε υπηρεσίες σε έρευνες και μελέτες, σε μεταφορές, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, σε καλώδια και μηχανήματα ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, λιμενικές εγκαταστάσεις κλπ.
πηγή: capital.gr

Ροή Ειδήσεων

Η Θεσσαλία θα σταθεί ξανά στα πόδια της

Την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσουν τα πολύ μεγάλα έργα υποδομών στις περιοχές της Μαγνησίας και ευρύτερα της...

«Κήποι Καρδίτσας»: στο κέντρο της Ελλάδας

Για την επιλογή της Καρδίτσας ως τόπου ανάπτυξης της εταιρείας του μίλησε ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της «Κήποι...

Καρδίτσα-«Ιστόρηση»: Η ιστορία του δήμου Λίμνης Πλαστήρα σε εξαμηνιαία επιθεώρηση

«Την "Ιστόρηση" υποδέχθηκαν με θετικό τρόπο, ανέλπιστα καλά, ερευνητές και αναγνώστες της τοπικής ιστορίας τους οποίους ευχαριστούμε. Και...

Ξεκινά στις 13 Δεκεμβρίου το «καλάθι των Χριστουγέννων»

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου σχεδιάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης να ξεκινήσει το «καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο θα περιέχει σοκολάτες, τσουρέκι, γαλοπούλα,...

Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ΔΕΗ δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο

• Και νέες υπηρεσίες video call και live chat για εταιρικούς πελάτες Σε 24ωρη βάση,...

Μπασδάνης: Ημίμετρα οι ανακοινώσεις για τις φορο-οφειλές

Στην τρίμηνη παράταση για τις τρέχουσες φορο-οφειλές και στην εξάμηνη για όσες βρίσκονται σε ρύθμιση και αφορούν σε επαγγελματίες περιοχών που επλήγησαν...

Στην ίδια κατηγορία: