Αφιέρωμα στα 60 χρόνια μετανάστευσης Ελλήνων στο Μόναχο
Πρωτοβουλία Ελλήνων μεταναστών είναι η έκθεση, που διοργανώθηκε στο Μόναχο για τα 60 χρόνια μετανάστευσης (1960 – 2020), με τη συμμετοχή της Μητρόπολης Γερμανίας. Δεκάδες Βολιώτες και κάτοικοι της Μαγνησίας γενικότερα μετανάστευσαν στο Μόναχο και τη Γερμανία σε διάφορες χρονικές περιόδους, αναζητώντας ευκαιρίες στην εργασία και μια καλύτερη ζωή.
Στην έκθεση παρευρέθηκε ο Βολιώτης κληρικός π. Απόστολος Μαλαμούσης, πρωτοπρεσβύτερος του οικουμενικού θρόνου, αρχιερατικός επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη βαυαρική πολιτεία. Στον χαιρετισμό του ο π. Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκε στο πείσμα της κ. Τσακμάκη να μάθει γερμανικά και με το όραμά της να ανέβει τα σκαλοπάτια της βαυαρικής κοινωνίας και από ανειδίκευτη εργάτρια να εξελιχθεί σε συγγραφέα, φορέα και εκφραστή της μετανάστευσης.
Με το προσωπικό της μεράκι και το πολυποίκιλο ταλέντο της έστησε η μετανάστρια Ελένη Δεληδημητρίου –Τσακμάκη έκθεση στο Μόναχο, σχετικά με τη μετανάστευση των Ελλήνων στη Γερμανία. Η κ. Δεληδημητρίου – Τσακμάκη είναι γνωστή για το βραβευμένο συγγραφικό της έργο σχετικά με τη μετανάστευση, βιβλία, θεατρικά έργα και θεωρείται η «φωνή» της μετανάστευσης στη Γερμανία.
Η έκθεση με τίτλο «MIGRED 60 χρόνια και ακόμη είμαστε εδώ» περιελάμβανε πολλές θεματικές ενότητες, όλες τις πτυχές της μετανάστευσης των Ελλήνων, από το 1960 που υπεγράφη η εργατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μέχρι και σήμερα. Με βάση τη δική της ζωή και εμπειρία από την 60χρονη μετανάστευση, διέθεσε το προσωπικό της αρχείο και συνέλεξε και από άλλους συμπατριώτες ιστορικές μαρτυρίες, κρατικά έγγραφα παραμονής και εργασίας, φωτογραφίες από θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικογενειακές εκδηλώσεις της πρώτης γενιάς των μεταναστών, αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε εργοστάσια, επιχειρήσεις και κατοικίες πρώτης διαμονής και τα παρουσίασε σε άριστα οργανωμένη έκθεση, σε χώρο που της παραχωρήθηκε από τον Δήμο Μονάχου.
Το σχεδιασμό της έκθεσης και τη θεματική τοποθέτηση των εκθεμάτων επιμελήθηκαν η Μαρία Βαγιωνάκη, η Δήμητρα Σιώκου – Μαυρίδου και η πρεσβυτέρα Παρασκευή Βλέτση, ενώ συμμετείχε ο μετανάστης ζωγράφος Στέφανος Στωίλας.
Την έκθεση, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Μονάχου, στήριξαν το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Μονάχου, το Δημοτικό Μουσείο Μονάχου, το Συμβούλιο Μεταναστών Δήμου Μονάχου και άλλοι οργανισμοί. Η έκθεση συνοδεύτηκε από ελληνογερμανικό καλαίσθητο κατάλογο 134 σελίδων.
πηγή: taxydromos.gr