8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκλογές το 2023: Τον πήχυ της αυτοδυναμίας κοιτούν στη ΝΔ

Διαβάστε επίσης:

Ο πρωθυπουργός δήλωσε από το Λονδίνο ότι ένα 37-38% είναι εφικτός στόχος στις δεύτερες εκλογές – Ο κομβικός ρόλος του ΜέΡΑ25

- Advertisement -

Του Αντώνη Αντζολέτου
«Νερό στο μύλο» των εκλογών ρίχνει καθημερινά με τις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός πως η βούληση του να εξαντλήσει την τετραετία είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται. Η νέα συζήτηση που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά την αυτοδυναμία. Από το Λονδίνο έβαλε τον πήχυ στο 37%-38% και τόνισε πως είναι ένας στόχος εφικτός για τη Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές. Τα κόμματα εδώ και καιρό έχουν πάρει μολύβι και χαρτί και υπολογίζουν τόσο τα πιθανά δικά τους ποσοστά όσο και των αντιπάλων τους. Ποια είναι η συνθήκη που πρέπει να ισχύσει ώστε το πλάνο του πρωθυπουργού να βγει; Όλα εξαρτώνται από τα κόμματα που θα πάρουν το εισιτήριο για τη Βουλή.

Η προβολή που ακολουθεί είναι ένας μαθηματικός υπολογισμός και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δημοσκοπικό αποτέλεσμα. Μικρές αλλαγές στα ποσοστά μπορεί να διαφοροποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τα σενάρια. Όπως είχε εξηγήσει ο Γιώργος Αράπογλου, Γενικός Διευθυντής της Pulse στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», οι πιθανότητες για Βουλή τεσσάρων ή οκτώ κομμάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Με το σενάριο της πεντακομματικής Βουλής, τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει ένα ποσοστό στο 37,4% και τα κόμματα εκτός Βουλής να φτάνουν στο 10,4% η γαλάζια παράταξη θα μπορούσε να εξασφαλίσει 152 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 28,75% 83 έδρες, ΠΑΣΟΚ 37 έδρες, ΚΚΕ 16 έδρες και Ελληνική Λύση 12 έδρες.

Τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τη Νέα Δημοκρατία αν η Βουλή είναι εξακομματική, που με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο. Στην περίπτωση που το ΜέΡΑ25 μπει στη Βουλή (όλες οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως ξεπερνά το 3%) και με ένα ποσοστό εκτός Βουλής στο 7,1% η Νέα Δημοκρατία – αν βγει πρώτο κόμμα – θα έφτανε τους 148 βουλευτές. Συνεπώς η συνεργασία με άλλη κοινοβουλευτική δύναμη είναι επιβεβλημένη στις δεύτερες εκλογές. Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, πάντως η πιθανότητα ακόμα και επτακομματικής Βουλής δεν πρέπει να αποκλειστεί, καθώς το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» καταγράφηκε στο 2,5%. Αυτό δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ την πορεία του πρώτου κόμματος προς την αυτοδυναμία.

Προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις χρήσιμα είναι τα στοιχεία των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων σε σχέση με το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής. Τον Ιανουάριο του 2015 έφτανε το 8,62% (επτακομματική), τον Σεπτέμβριο του 2018 6,4% (οκτακομματική) και τον Ιούλιο του 2019 οι δυνάμεις που δεν πέρασαν το όριο του 3% έφταναν το 8,07% με τη Βουλή σήμερα να είναι εξακομματική. Με αυτά τα δεδομένα η μάχη στη δεξιά και αριστερή «πολυκατοικία» αναμένεται να είναι σφοδρή με τους δυο χώρους να λοξοκοιτούν συνεχώς προς το πολιτικό κέντρο. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να μη χάσει την κυριαρχία της στο μεσαίο χώρο που της έδωσε τη νίκη το 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «επαναπατρίσει» τους ψηφοφόρους του 2015.

Πηγή: skai.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: