8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Εκδήλωση στο υπ. Δικαιοσύνης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία της ΠτΔ

Διαβάστε επίσης:

Με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση πραγματοποιήθηκε στην νέα αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εκδήλωση με θέμα «Μορφές της Δικαιοσύνης κατά την Ελληνική Επανάσταση».

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο φιλέλληνας Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ιστορικούς. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μαζάουερ τμήμα της διάλεξής του το εκφώνησε στα άπταιστα ελληνικά.

Η κυρία Σακελλαροπούλου στον σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε τόσο στο έργο του κ. Μαζάουερ ο οποίος κατατάσσεται παγκοσμίως στους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες στην ιστορία του Ελληνικού έθνους και των Βαλκανίων, όσο και στο νέο του βιβλίο για το 1821.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Έχετε υπογραμμίσει, κ. καθηγητά, με αφορμή την επέτειό μας και το νέο σας βιβλίο για το 1821, τη μείζονα σημασία της ελληνικής ανεξαρτησίας ως ενός γεγονότος που ξεπερνά κατά πολύ την ελληνική ιστορία. Σε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης έχετε αναδείξει τον ρόλο της ηρωικής και μακρόχρονης αντίστασης των Ελλήνων, που κατάφεραν να την διατηρήσουν ζωντανή μέχρι να μετατοπιστούν ευνοϊκά υπέρ της Ελλάδας οι διπλωματικοί συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ελληνικός αγώνας δεν ήταν μόνον πόλεμος της ανεξαρτησίας, αλλά μια φωτισμένη εθνική επανάσταση με μήνυμα οικουμενικό. Παρότι έχουν ήδη περάσει δύο αιώνες, η αναδρομή στο 1821 και στα επαναστατικά κείμενα και τις πηγές εξακολουθεί να δημιουργεί σε όλους μας μια ιδιαίτερη αίσθηση οικειότητας και εγγύτητας. Υπό το φως των αναλύσεών σας για την εθνική κυριαρχία, τη θρησκεία και την πολιτική στο ελληνικό παράδειγμα του 19ου αιώνα, συλλαμβάνουμε την αλήθεια της εντυπωσιακής μετάβασης από τις προνεωτερικές κοινότητες σε ένα μοντέρνο Κράτος, με καθολικούς κανόνες και αρχές. Αντιλαμβανόμαστε επίσης το βάρος και το νόημα που φέρουν σήμερα οι δικαιοπολιτικές μας αξίες. Σε αυτή τη διαδρομή έχουμε την τιμή να σας έχουμε συνοδοιπόρο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στον χαιρετισμό του, επισήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση είναι «η έκφραση μιας διαλεκτικής σχέσης με την ιστορία μας, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821», δηλαδή, «ένας διάλογος με το παρελθόν, που θα φωτίσει τις αθέατες πλευρές που πυροδότησαν την εξέλιξη της ιστορικής μας διαδρομής. Αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος».

«Τους προεπαναστατικούς όρους και τις συνθήκες στις οποίες διαμορφώθηκαν οι θεσμοί του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας. Ένας διάλογος που καλλιεργεί την συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη, ως Έθνος. Αλλά κυρίως, ένας διάλογος που υπενθυμίζει το κοινό όραμα που διαμορφώνουμε για το μέλλον» προσέθεσε ο κ. Τσιάρας και τόνισε:

«Κατά τη διάρκεια των 200 αυτών ετών, η Ελλάδα δοκιμάστηκε πολλές φορές, και επαναπροσδιορίστηκε. Μέσα από θλιβερές αποτυχίες, αλλά και εθνικούς θριάμβους.

Μέσα από ολέθρια λάθη, αλλά και σοφές αποφάσεις. Πέρασε από τις Συμπληγάδες του εθνικού διχασμού, αλλά ανέκτησε την εθνική της ενότητα. Και κατάφερε, στο διάβα της ιστορίας, από μια περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να καταστεί ένα ανεξάρτητο, σύγχρονο Κράτος του Δυτικού Κόσμου».

Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστεοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Γιαβής.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας προσέφερε στον κ. Μαζάουερ αναμνηστική πλακέτα την οποία φιλοτέχνησε ο Θεόδωρος Αντωνιάδης. Η πλακέτα απεικονίζει το λάβαρο της Επανάστασης, καθώς και το λάβαρο του αγώνα των Ψαρών, το οποίο συμβολίζει την ελπίδα, την πίστη, την πυγμή και τη δύναμη του Ελληνικού έθνους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Μαίρη Σάρπ, Αγγελική Αλειφεροπούλου και Ιωάννης Σαρμάς, αντίστοιχα, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδροι δικαστικών Ενώσεων, κ.ά.
πηγή: tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Ο Δ. Τρικκαίων συγκεντρώνει παιχνίδια για παιδιά οικογενειών με δυσχέρειες

Μπορεί η πανδημία να διέκοψε τη δράση, αλλά ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει να στηρίζει παιδιά οικογενειών με οικονομικές...

Χρ. Τριαντόπουλος: Οι καστανοπαραγωγοί του Πηλίου αποζημιώθηκαν για πέρυσι με 710.000 ευρώ- Και φέτος θα συνεχιστεί η στήριξη του κράτους

Σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας, αλλά και πρόσκλησης από τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022, ο Υφυπουργός...

Νίκαια: Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου ενημερωτική ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ

Ενημερωτική ημερίδα για τη Νέα ΚΑΠ διοργανώνεται την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας από τη Γενική...

Τα τσιπουράδικα του Βόλου και η ιστορία τους

Όταν κάποιος επισκέπτεται τον Βόλο, το πρώτο του ερώτημα είναι πλέον κλασσικό: «Πού να πάω για τσίπουρο; Τι...

Θανάσης Παιδής στην 6η Ανάβαση Ελασσόνας: Διοργάνωση – θεσμός που ανοίγει τις πύλες της εξωστρέφειας

Ιδιαίτερα σημαντική και εξόχως επιτυχημένη ήταν η διοργάνωση της 6ης Ανάβασης Ελασσόνας, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό...

Συνάντηση εργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Καρδιτσιωτών οινοπαραγωγών

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα με Θεσσαλούς οινοποιούς στο πλαίσιο του νέου αγροτουριστικού σχεδίου της Περιφέρειας « Δρόμοι του...

Στην ίδια κατηγορία: