8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Εγκρίθηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. Κατά δήλωσαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

- Advertisement -

Κατά την διαδικασία της ακρόασης φορέων ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Α΄Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφερόμενος στις διατάξεις για την υφ όρων παύση ποινικής δίωξης για πλημμελήματα, με προβλεπόμενη ποινή μέχρι 1 έτος, επισήμανε πως και στο παρελθόν αντίστοιχες διατάξεις έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες.

«Για πολλοστή φορά επανέρχεται διάταξη που αφορά στην παραγραφή ποινών και την υφ όρων παύση ποινικής δίωξης για την ελαφρά εγκληματικότητα. Και μόνο το γεγονός ότι οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται κάθε 3 με 4 χρόνια αποδεικνύει το ατελέσφορο του μέτρου. Στην πράξη εγκλήματα αυτής της κατηγορίας τιμωρούνται μόνο για όσους παραπέμπονται με την αυτόφωρη διαδικασία», είπε ο κ. Σεβαστίδης και επισήμανε ότι θα έπρεπε να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί πως θα προχωρούσε ο θεσμός της ποινικής διαταγής προτού φτάσουμε και πάλι στο ατελέσφορο μέτρο της παραγραφής και την υφ όρων άρση της ποινικής δίωξης.

«Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με τις υφ΄όρων απολύσεις για να μπορέσει η ελληνική πολιτεία να μπει σε μια κανονικότητα, να μπορέσει να λειτουργήσει το ποινικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και να μην χρειάζονται με ένα νόμο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων να αφήνουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας, που έχει την απαίτηση της ποινικής δίωξης, να είναι χωρίς προστασία», σημείωσε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Στη μεγάλη ανάγκη αποφόρτισης του όγκου των υποθέσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης, απέδωσε ο αρμόδιος Κωνσταντίνος Τσιάρας τη διάταξη για την παραγραφή ποινών.

«Υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη ρύθμιση; Ναι. Και, κατά τη δική μου άποψη, κανονικά δεν θα έπρεπε να ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε μια τέτοια ρύθμιση. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Γίνεται για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών και, βεβαίως, ελάττωσης ενός τεράστιου όγκου στο χώρο της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό γίνεται. Με ρωτάτε αν είναι σωστό; Προφανώς, κανείς δεν θα απαντήσει ότι είναι σωστό. Γίνεται από το 1980; Ναι, γίνεται από το 1980. Σήμερα, είμαστε αναγκασμένοι ακόμη περισσότερο να το κάνουμε, διότι αυτή η περίοδος του κορονοϊού, με τη μη πραγματική λειτουργία των δικαστηρίων, για δύο και πλέον μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι, έχει δημιουργήσει άλλου είδους δεδομένα. Και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Και στο πλαίσιο αυτό, αναγκαζόμαστε να φέρουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Δεν έχει προβλεφθεί καμία εξαίρεση για την παραγραφή των ποινών», επέμεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπος Καλαματιανός και υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Η χθεσινή αναφορά σας σε συναδέλφους «άσχετους» και η προτροπή σας για σοβαρές προτάσεις με ειρωνικό τρόπο, είναι απαξιωτικές και δείγμα αλαζονείας που δεν σας χαρακτηρίζει».

Ο κ. Καλαματιανός σχολίασε και τη δημόσια τοποθέτηση του κυρίου Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, ο οποίος προέβη σε δημόσια κριτική της τοποθέτησης της Εισαγγελέως σε μια, υπό εξέλιξη, δίκη. «Παρενέβη μ’ αυτόν τον τρόπο, αντί να αφήσει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη να προβεί σε αμερόληπτη κρίση. Δεν υπήρχε, βέβαια, τέτοια κριτική από τα κυβερνητικά στελέχη σε άλλες υποθέσεις, όπως σε αυτή τη δίκη που είναι σε εξέλιξη, της Χρυσής Αυγής. Ο σεβασμός στη δικαιοσύνη και η εμπιστοσύνη στην αμερόληπτη κρίση της δικαιοσύνης φαίνεται ότι είναι «α λα καρτ» και κατά περίπτωση για τα κυβερνητικά στελέχη», είπε ο κ. Καλαματιανός.

Να «πάρει πίσω τους χθεσινούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του σε βάρος βουλευτών», κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης η ειδική αγορήτρια το Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιανακοπούλου, αναφερόμενη στα σχόλια του κ. Τσιάρα για τις θέσεις που εκφράστηκαν αναφορικά με την υφ όρων παύση δίωξης. «Είναι κάτι το οποίο, έχει γίνει διαχρονικά, διακομματικά, από όλες τις κυβερνήσεις. Όμως, η διαφορά που υπάρχει, όσον αφορά τη νέα ξανά ρύθμιση που φέρνετε, είναι ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο», είπε η βουλευτής.

Στις διατάξεις για τη νομική βοήθεια αναφέρθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. «Η νομική βοήθεια, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της αυξανόμενης ένδειας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, είναι ανάγκη αφενός να διευρυνθεί με την αύξηση του εισοδηματικού ορίου των πολιτών που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή και αφετέρου, βέβαια, θεωρούμε απαραίτητο να αναβαθμίζεται αυτή ποιοτικά όσο αυτό είναι δυνατόν. Επιπλέον, οι δικηγόροι που συμμετέχουν σε αυτή, θα πρέπει να αμείβονται έγκαιρα, αμέσως μετά τη διενέργεια της δικαστικής πράξης και όχι με τη καθυστέρηση μηνών ή και ετών, γιατί δεν είναι μήνες, είναι έτη που καθυστερούν, όπως απαράδεκτα συμβαίνει σήμερα στη πράξη», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η μαζική παραγραφή εγκλημάτων και το να χαρίζουμε ποινές, μας πάει πίσω σαν χώρα και δεν συνάδει με την έννοια του κράτους δικαίου», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας και επισήμανε: «Ακόμα και αν εξαιρούνται από τη ρύθμιση και κάποια εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία, ελπίζω τουλάχιστον ότι αυτοί που εφαρμόζουν το νόμο, να μη κάνουν εξαιρέσεις, να μη κυνηγούν μόνο για παράδειγμα τους ιερείς, όπως το είδαμε κύριε Υπουργέ και να αφήνουν για παράδειγμα τους λαθρομετανάστες να περιφέρονται ελεύθερα παντού. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι να νομοθετούμε είναι να εφαρμόζονται οι νόμοι».

Στη δυνατότητα επίδοσης εγγράφων και με ηλεκτρονικά μέσα από πιστοποιημένους δικαστικούς επιμελητές, αναφέρθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει «ποια είναι η αναγκαιότητα όταν αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά, η επίδοση των εγγράφων να γίνεται μόνο από πιστοποιημένους επιμελητές και πως εξασφαλίζεται ότι θα γίνεται γνωστοποίηση».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης αναφέρθηκε στη διάταξη για την εκπαίδευση των Ειρηνοδικών. «Δεν νομίζω ότι σήμερα είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό, ότι οι ειρηνοδίκες θα πρέπει, απλώς, να δίνουν έναν διαγωνισμό, να διορίζονται και να μαθαίνουν στην πράξη, όχι μόνο για λόγους ισότητας, αλλά νομίζω και για λόγους πραγματικής επιμορφωτικής εκπαίδευσης, έτσι ώστε να είναι αποδοτικότεροι. Η δικαστική εκπαίδευση έχει ένα καλό. Τις γνώσεις, τις οποίες έχει ο νέος νομικός που αποφασίζει να ακολουθήσει τον δικαστικό κλάδο, τις συγκεκριμενοποιεί. Σε εισάγει, σιγά σιγά, σε επιμέρους ζητήματα, στον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων, έτσι ώστε ο νέος δικαστής να μην είναι μόνος του στο ξεκίνημά του», είπε ο υφυπουργός. Είπε επίσης ότι «εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει ωριμάσει η άποψη, ότι και οι Ειρηνοδίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους δικαστές του Πρωτοδικείου πρώτου και δευτέρου βαθμού. «Αν πιστεύουμε, λοιπόν και πιστεύω ότι είναι σωστή η άποψη, ότι πρέπει να έχουμε δικαστική εκπαίδευση, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η διάκριση. Δηλαδή, αφενός, μεν, οι δικαστές οι υπόλοιποι, είτε είναι πολιτικής ποινικής είτε διοικητικής δικαιοσύνης και βεβαίως και οι εισαγγελείς, να υπόκεινται σε αυτού του είδους την εκπαίδευση και αφετέρου, οι Ειρηνοδίκες να μην υπόκειται», δήλωσε ο κ. Κράνης.

Θετικές χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις για την εκπαίδευση των ειρηνοδικών ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μεγάλη τομή χαρακτήρισε τις διατάξεις για την εκπαίδευση των Ειρηνοδικών, εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας που σημείωσε ότι έχει διευρυνθεί το αντικείμενο των ποινικών και πολιτικών υποθέσεων, ειδικά για τα Ειρηνοδικεία.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: