Ο διακεκριμένος επιστήμονας, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης είναι σαφής. Ο κόσμος πρέπει να βγει έξω. Ο εγκλεισμός τροφοδοτεί τον ιό, αντί να τον αντιμετωπίζει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μέτρα που ελήφθησαν και η πολυνομία των διατάξεων δημιούργησαν ψευδαίσθηση προστασίας, επί της ουσίας όμως μετέφεραν την πανδημία μέσα στα σπίτια.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής λέει ότι είναι πλέον προφανές πως οι πολίτες, μετά από έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων με διαφορετική ένταση κατά περιόδους, παρουσιάζουν σημάδια έντονης κόπωσης, γεγονός που δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο από όσους καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε επιστημονικό, όπως και σε πολιτικό επίπεδο.
Στην κατεύθυνση αυτή θεωρεί ότι το lockdown πρέπει όχι απλά να χαλαρώσει, αλλά να καταργηθεί και αντί καραντίνας ο κόσμος να βγει έξω. «Είναι ανώφελο να περιορίζεται ο κόσμος μέσα στο σπίτι. Επιμένω να το λέω από τις αρχές Ιανουαρίου, πως αυτό θα προκαλέσει κακό. Ήδη η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι μεγάλη σ’ όλες τις πόλεις. Το διαπιστώνουμε καθημερινά οι γιατροί από τις νοσηλείες. Το μήνυμα στους έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων πρέπει να είναι ένα: Βγάλτε τον κόσμο έξω», παρατηρεί ο καθηγητής.
Νέα αντίληψη αντί της χαλάρωσης των μέτρων
Συνεχίζοντας ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρει πως το «αντίδοτο» στη χαλάρωση των μέτρων που έχει γίνει κυρίαρχο θέμα συζήτησης τις τελευταίες μέρες, είναι ο ασπασμός μίας νέας αντίληψης. Σε αυτό το σκεπτικό επικαλέστηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ανάρτηση που έκανε δημόσια ο ίδιος, τηρώντας αποστάσεις από αυτή τη δημόσια συζήτηση περί αποσυμπίεσης και χαλάρωσης.
«Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε το ακορντεόν λεπτομερών, πολύπλοκων με σχεδόν καθημερινές εξειδικεύσεις μέτρων, με μεταβολές από την αυστηρότητα στη χαλάρωση, με ταχεία επαναφορά. Τώρα νομίζω, φάνηκε ότι όσοι πρότειναν αυτά τα μέτρα άλλα και εμείς που κληθήκαμε να τα εφαρμόσουμε, ζήσαμε την ψευδαίσθηση προστασίας, που όμως μετέφεραν την πανδημία στα σπίτια, ενδοοικογενειακά, όπως τώρα αναγνωρίζεται σχεδόν από όλους επίσημους φορείς και επιστήμονες. Επομένως τώρα δεν χρειάζονται νέα «ευρηματικά» μέτρα χαλάρωσης στην ίδια κατεύθυνση αλλά νέα αντίληψη. Δηλαδή λιτές σαφείς οδηγίες στην κατεύθυνση της ασφαλούς διαβίωσης για όσο γίνεται περισσότερες ώρες στη φύση, όπως μέτρα διευκόλυνσης των οικογενειακών ή ακόμα και των επαγγελματικών εκδηλώσεων αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών των παιδιών μας σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα, ελεύθερη πρόσβαση σε εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες», προκρίνει ως ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο καθηγητής.
«Αυτή η συγκεκριμένη κατεύθυνση των μέτρων άμεσης αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής μετάδοσης μαζί με την εύκολη πρόσβαση στα γρήγορα τεστ που τώρα είναι διαθέσιμα και πολύ εύστοχα διευκολύνεται η χρήση τους αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών που αναμένεται τους επόμενους μήνες, μαζί με την ανοσία που αποκτήθηκε σε κάποιο ποσοστό του πληθυσμού από τα προηγούμενα πανδημικά κύματα θα μας προετοιμάσουν από τώρα για ένα εξαιρετικό ελληνικό καλοκαίρι», εκτιμά ακόμη ο κ. Γουργουλιάνης.
Τα γρήγορα ράπιντ test που ξεκινούν τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τον καθηγητή θα συμβάλλουν ώστε να περιοριστεί η διασπορά αφενός. Αφετέρου θα γίνεται έγκυρη διάγνωση στον «θετικό» για να μπορεί να απομονωθεί άμεσα, πριν καταστεί φορέας μετάδοσης του ιού και σ’ άλλους.
Ανοιγμα της εστίασης πριν το Πάσχα
Ο καθηγητής είναι κατηγορηματικός ότι η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει πριν από το Πάσχα. Το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται δίνει τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, αρχικά σε εξωτερικούς χώρους, όπως λέει.
«Αντί να συνωστίζονται οι πολίτες από δωμάτιο σε δωμάτιο, είναι προτιμότερο να ανοίξει η εστίαση. Υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα που μπορούν να διασφαλίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων με υποδειγματικό τρόπο. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε επιπρόσθετα στην προσπάθεια αποσυμπίεσης του κόσμου που αναζητά τρόπους για να αποφορτιστεί.
Προτείνει επιδότηση γυμναστηρίων
Συνεχίζοντας ο ίδιος επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να αναζητήσει τρόπους που θα ενισχύουν την παρότρυνση προς τους πολίτες για παραμονή εκτός σπιτιού περισσότερες ώρες. «Μία πολύ ωραία σκέψη θα ήταν να επιδοτηθούν τα γυμναστήρια που είναι πολλούς μήνες κλειστά, για να διοργανώνουν ημερήσια προγράμματα άσκησης για τους πολίτες έξω στην ύπαιθρο. Ο κόσμος θα αγκάλιαζε μία τέτοια δράση διότι θα συνέβαλε σημαντικά στην ψυχική αποφόρτιση».
«Αντέχει ακόμη η Θεσσαλία»
Ο κ. Γουργουλιάνης, σχολιάζοντας τα χαρακτηριστικά που έχει η πανδημία σε τοπικό επίπεδο, τονίζει ότι σε επίπεδο Θεσσαλίας, δυσκολότερη είναι η κατάσταση στη Λάρισα εξαιτίας και των πρόσφατων σεισμών συγκριτικά με Βόλο και τις άλλες πόλεις.
Διατυπώνει την άποψη ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση στα νοσοκομεία φαίνεται πως προς το παρών είναι διαχειρίσιμη και απεύχεται επανάληψη των ημερών του Νοεμβρίου, όπου δοκιμάστηκαν οι κλινικές λόγω της συσσώρευσης ασθενών.
«Σ΄ ό,τι αφορά στις μεταλλάξεις και αν τις καλύπτει ο εμβολιασμός, η εικόνα που έχουμε τουλάχιστον από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί είναι ότι πιάνουν την βρετανική μετάλλαξη, που ως μεταδοτικότερη φαίνεται ότι επιβίωσε» πρόσθεσε.
Τέλος αναφορικά με το Πάσχα που βρίσκεται μπροστά μας ο κ. Γουργουλιάνης εκφράζει την εκτίμηση ότι φέτος τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με αυτά που είχαμε πέρυσι και ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους έλληνες να γιορτάσουν παραδοσιακά, τηρώντας ασφαλώς τη χρήση μάσκας, τις αποστάσεις και αποφεύγοντας τον μεγάλο συνωστισμό.
πηγή: taxydromos.gr