8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Δομή πρότυπο η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου

Διαβάστε επίσης:

Μια δομή πρότυπο, η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, το Παράρτημα της οποίας λειτουργεί στις νέες εγκαταστάσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου, στο Old City (Φερών 67), λειτουργεί 21 χρόνια. Η μετακίνηση ήταν αναγκαία, λόγω των αυξημένων αναγκών και κυρίως για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα σε έναν προσβάσιμο χώρο για Άτομα με Αναπηρία, που αποτέλεσε πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή, να εξυπηρετούνται έως 100 παιδιά και ίσως και παραπάνω, όταν πριν, στο Παράρτημα στην Παιδόπολη Αγριάς, ο αριθμός έφτανε τα 60 παιδιά.

Μία σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου είναι γεγονός, με τη μετακόμιση στον νέο, ανακαινισμένο χώρο, ικανό να εξυπηρετήσει τις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους, αλλά και οι γονείς που θέλουν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν για αυτά. Η μετακόμιση στον μεγαλύτερο χώρο θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των θεραπευτικών υπηρεσιών που προσφέρεται στην ΕΛΕΠΑΠ Βόλου και θα αυξηθεί ο αριθμός εξυπηρέτησης των παιδιών.
Η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου λειτουργεί 21 χρόνια, ενώ σήμερα στον νέο χώρο υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας έως 100 παιδιά και ίσως και παραπάνω, αφού, όπως τονίστηκε, υπάρχει καλή διάθεση, ενδιαφέρον από τον κόσμο και κατάλληλη προετοιμασία για αυτό. Στο Παράρτημα στην Παιδόπολη Αγριάς η δυνατότητα φιλοξενίας ήταν 60 παιδιά, που είχε φτάσει στο όριο εξυπηρέτησης, σε εβδομαδιαία βάση, χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης των προγραμμάτων για παραπάνω παιδιά, διότι είχαν κλείσει τα προγράμματα. Και αυτό διότι ο περιορισμός ήταν χωρικός και όχι θεραπευτικός και δεν μπορούσαν να γίνονται ταυτόχρονα θεραπείες σε περισσότερα παιδιά και να καλυφθούν οι ανάγκες τους.
Οι υπηρεσίες αποκατάστασης της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου απευθύνονται σε παιδιά από μηνών έως περίπου 18 ετών και καλύπτονται ανάγκες παιδιών με πολύ ήπια μαθησιακά προβλήματα έως πολύ σοβαρά κινητικά προβλήματα ή παιδιά με αυτισμό. Όποιο παιδί έχει ανάγκη θεραπευτικής παρέμβασης είναι ευπρόσδεκτο και μπορεί να βοηθηθεί, αναφέρθηκε σχετικά.

- Advertisement -

Η θεραπευτική ομάδα αποτελείται από 10 θεραπευτές, είναι εξειδικευμένη με πολυετή εμπειρία, επιμορφώνεται διαρκώς από την κεντρική ΕΛΕΠΑΠ και από ατομικές πρωτοβουλίες. Η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου συμμετέχει, αλλά και διοργανώνει ημερίδες, όπως και επιστημονικά προγράμματα. Μέχρι τον Μάιο ή το αργότερο το καλοκαίρι θα οργανωθεί επιστημονική ημερίδα που θα αφορά στη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης σε βρέφη.
Αυτό που διαφοροποιεί την ΕΛΕΠΑΠ Βόλου και τα θεραπευτικά της προγράμματα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες είναι, εκτός από την κάλυψη που υπάρχει από τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση, η ομάδα αποκατάστασης. Η θεραπευτική ομάδα συσκέπτεται 1 με 2 φορές την εβδομάδα και όλοι οι θεραπευτές συζητούν για το ίδιο παιδί, θέτονται κοινοί στόχοι και αναδιαμορφώνεται το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Σε νέο, ανακαινισμένο χώρο μετακόμισε η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου
Τμήματα και προγράμματα
Στην κατάλληλη διαμορφωμένη αίθουσα πρώιμης παρέμβασης φιλοξενούνται παιδιά από μηνών έως 6 ετών, έχοντας ουσιαστικά την άδεια να υποκαθιστά και το νηπιαγωγείο. Υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά να παρακολουθούν αντίστοιχα τάξη βρεφονηπιακού σταθμού ή νηπιαγωγείου και παράλληλα να κάνουν τα θεραπευτικά τους προγράμματα με τους κατάλληλα εκπαιδευμένους θεραπευτές να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στην τάξη. Η πρώιμη παρέμβαση φιλοξενεί ήδη 6 παιδιά και φιλοδοξία είναι να φιλοξενήσει έως 15 παιδιά στους επόμενους μήνες, αφού υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από τους γονείς. Οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι θα κάνει τη διαφορά ως παροχή υπηρεσιών σε παιδιά αυτής της ηλικίας που έχουν οποιοδήποτε κινητικό και όχι πρόβλημα.
Ένας άλλος σημαντικός χώρος που υπάρχει, είναι το τμήμα βρεφών, η ανάπτυξη του οποίου γίνεται σε συνεργασία με την εξειδικευμένη παιδονευρολόγο κ. Σκουτέλη, που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του τμήματος βρεφών και στα υπόλοιπα παραρτήματα, με κεντρικό την ΕΛΕΠΑΠ στην Αθήνα. Ο σκοπός είναι η φιλοξενία σε αυτό το τμήμα παιδιών από ημερών έως 18 μηνών. Φυσικά εννοείται πως τα παιδιά κάνουν τη θεραπεία τους και φεύγουν για το σπίτι τους, αφού δεν παραμένουν στο Παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, μιας και είναι ανοιχτής νοσηλείας. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα πρώιμα παιδιά ή όταν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό ενός προβλήματος ή όταν υπάρχει υπόνοια οποιουδήποτε προβλήματος από τον παιδίατρο. Όπως τονίστηκε, η πρώιμη παρέμβαση σε τόσο μικρή ηλικία συμβάλλει στην κινητική και στη νοητική ανάπτυξη του νεογνού ή του βρέφους και είναι σημαντική η παρέμβαση από πολύ μικρή ηλικία, γιατί τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά. Στο πλαίσιο του τμήματος βρεφών εκπαιδεύονται οι γονείς ώστε να εξοικειωθούν για το τι γίνεται στο παιδί τους και τι παρεμβάσεις, χωροταξικά και παρεμβατικά-θεραπευτικά, μπορούν να κάνουν οι ίδιοι στον χώρο τους ή στο σπίτι τους.

Στις υπηρεσίες που προσφέρονται, εντάσεται και το τμήμα εργοθεραπείας, στο οποίο υπάρχει διαφορετική και ξεχωριστή αίθουσα τμήματος αισθητηριακής ολοκλήρωσης, που ήδη είχε αρχίσει τη λειτουργία του στο Παράρτημα της Παιδόπολης από πέρσι τον Φεβρουάριο. Πλέον σε έναν χώρο σχεδόν τριπλάσιο σε τετραγωνικά, γίνεται αναδιαμόρφωση για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης στα παιδιά. Ο σκοπός είναι μέσα από μία διαδικασία παιχνιδιού και με τη βοήθεια εξειδικευμένου θεραπευτή, το παιδί να εκπαιδεύεται κατάλληλα, να παίρνει ερεθίσματα για να βελτιώνει τις ικανότητες και δυνατότητές του.
Το τμήμα λογοθεραπείας φιλοξενεί παιδιά από ήπια μαθησιακά προβλήματα ή ήπιες διαταραχές άρθρωσης, όπως για παράδειγμα για ένα παιδί που δεν μπορεί να εκφέρει σωστά το «ρ» ή το «ξ», μέχρι πιο σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην εκπαίδευση της κατάποσης και την ενδυνάμωση στοματοπροσωπικών μυών.
Το τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης παρέχει υπηρεσίες στα παιδιά. Ο ρόλος του είναι και συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους γονείς, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό.
Επιπλέον υπάρχει και το τμήμα της κοινωνικής λειτουργού, η οποία συμβάλλει και αυτή με τη σειρά της στη βοήθεια των γονέων, ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να εκμεταλλευτούν κάποιες διαδικασίες που το κράτος τούς παρέχει, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, την οικογένειά τους και τους ίδιους.
Τέλος στον νέο χώρο υπάρχει και αίθουσα εκδηλώσεων.

Τοπική Διοικούσα Επιτροπή
Να σημειωθεί ότι η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή αποτελείται: Πρόεδρος Πέπη Μαργαρίτη-Παπανδρέου, αντιπρόεδρος α’ Χάρης Σιούρας, αντιπρόεδρος β’ Μένια Παπαρήγα, γραμματέας Ευγενία Καρακέφα-Μακρή, ταμίας Ρένα Σέιδου, μέλη Θανάσης Σούκιας, Μέλλω Κόκκαλη, Λία Παπαγεωργάκη-Χανδέλη, Άρτεμις Μπακοπούλου, Χαρούλα Κουτσούκου-Οικονόμου, Κατερίνα Μούτου.
Η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου απευθύνει κάλεσμα σε όλους όσοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες που προσφέρονται και για γνωριμία από κοντά, στη νέα διεύθυνση, Φερών 67, 2ος και 3ος όροφος, στο Old City ή στα τηλέφωνα 2421032146 και 2421039828.
πηγή: e-thessalia.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: