8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δημοσκόπηση: Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί- Στην έκτη θέση ο Κώστας Τσιάρας

Διαβάστε επίσης:

Με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναδεικνύεται δημοφιλέστερος στους χρήστες του διαδικτύου που έλαβαν μέρος στο γκάλοπ του ΘΕΜΑ Radio 104.6, και με πολλές θετικές και αρνητικές εκπλήξεις στην κατάταξη των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ολοκληρώθηκε μία συγκλονιστική τετραήμερη αναμέτρηση για την αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησης,

- Advertisement -

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση που διοργάνωσε το ΘΕΜΑ Radio 104.6 είχε σκοπό να «μετρήσει» τρόπον τινά την απήχηση που έχουν οι υπουργοί στο χρήστες των social media, καθώς η όλη διαδικασία έγινε μέσω του Facebook και πήραν μέρος μόνο όσοι έχουν λογαριασμό στο δημοφιλές αυτό κοινωνικό δίκτυο. Προφανώς δεν αποτελεί μία κλασική έρευνα κοινής γνώμης, ούτε είχε σκοπό να εμφανιστεί ως τέτοια. Φυσικά ο κάθε συμμετέχων είχε δικαίωμα να λάβει μέρος μόνο μία φορά.

Το γεγονός ότι έλαβαν μέρος σχεδόν 9000 άνθρωποι (8831 για την ακρίβεια), καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσε η διαδικασία και προφανώς κάποιες τάσεις που υπάρχουν για την εικόνα και το έργο των υπουργών σε ένα σημαντικό κομμάτι κόσμου. Το πώς «περνάνε» δηλαδή οι υπουργοί στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, οι «φίλοι» που τους ακολουθούν, η αποδοχή τους από το κοινό, αλλά και τι μηχανισμό ενδεχομένως διαθέτουν και μπορούν να κινητοποιήσουν είναι σημεία που μέτρησαν στις προτιμήσεις. Με δεδομένη τη μεγάλη συμμετοχή οι θέσεις που έλαβαν οι υπουργοί μπορεί να ερμηνευτεί και ως μία γενικότερη αίσθηση που υπάρχει γι’ αυτούς το συγκεκριμένο διάστημα. Για παράδειγμα ο κ. Παναγιωτόπουλος χειρίζεται τους τελευταίους μήνες τα κρίσιμα θέματα της εθνικής άμυνας και το μέτωπο στα ελληνοτουρκικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, κάτι που έχει προκαλέσει τη μεγάλη προσοχή της κοινής γνώμης, η οποία βλέπει στο πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού τις προσπέθαιες ολόκληρης της χώρας.

Ο δεύτερος στη δημοσκόπηση Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχασε μόλις την τελευταία στιγμή την πρωτιά, είναι γνωστό ότι διαθέτει ισχυρή δύναμη στα social, αλλά και ότι παραμένει δημοφιλής στις τάξεις του εκλογικού σώματος. Οι άλλοι τρεις που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα (Πιερρακάκης, Δένδιας, Χρυσοχοίδης) είναι από τους υπουργούς που έχουν θετική παρουσία.

Σημειωτέον ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι χρήστες που ψήφισαν, άφησαν και τα στοιχεία τους (που είναι στη διάθεση του συστήματος) προκειμένου να λάβουν μέρος στην κλήρωση για τα δέκα δώρα, που προέβλεπε η διαδικασία.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος των «ψήφων», που έδινε κάθε συμμετέχων στη διαδικασία είναι περίπου 1,8 και ενώ μπορούσε να «ψηφίσει» έως τρεις υπουργούς. Οι περισσότεροι δηλαδή δεν επέλεξαν το «μονοκούκι», άρα δεν ανήκουν στο σκληρό μηχανισμό κάποιου υπουργού, αλλά έκαναν τις επιλογές τους με ευρύτερα πολιτικά κριτήρια.

Τα αποτελέσματα

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 1825 ψήφους και ποσοστό προτίμησης 20,7% κεφαλαιοποίησε προφανώς τη συμπάθεια των Ελλήνων στο πρόσωπό του για το συμβολικό και ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει για την άμυνα της χώρας απέναντι στις τουρκικές επιβουλές αυτού του διαστήματος. Η πρωτιά του αποτελεί εν μέρει και έκπληξη πάντως, καθώς πρόκειται για ένα νεαρό ανερχόμενο πολιτικό της κυβερνώσας παράταξης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης που έδωσε μάχη για την πρώτη θέση μέχρι την τελευταία στιγμή (1812 ψήφοι) βρέθηκε αρκετές στιγμές πρώτος και αντιπαρατέθηκε στα ίσα με τον υπουργό Άμυνας. Ο κ. Γεωργιάδης απέδειξε ότι διαθέτει μεγάλη απήχηση τουλάχιστον στα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά με τις πολύ δυναμικές θέσεις που εκφράζει σε πολιτικά και ιδεολογικά θέματα.

Στην τρίτη θέση πλασαρίστηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαιώνοντας ένα γενικότερο κλίμα συμπάθειας προς το πρόσωπό του, λόγω των πολιτικών για την ψηφιοποίηση του κράτους. Το γεγονός ότι δεν διαθέτει μηχανισμούς, αφού δεν είναι κομματικό στέλεχος, μετράει στα υπέρ του.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς χαίρει μεγάλης εκτίμησης από το εκλογικό σώμα, αφού ως υπουργός Εξωτερικών καταγράφει σημαντικές πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επιβεβαίωσε με την πέμπτη θέση ότι παραμένει σταθερά από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως φαίνεται και στα περισσότερα γκάλοπ των εταιριών ερευνών.

Θετική έκπληξη ήρθε από τον Κώστα Τσιάρα, ο οποίος με την έκτη θέση φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετριοπαθής και προσεκτικός αξιοποίησε και τη συγκυρία, αφού επί των δικών του ημερών στο δύσκολο αυτό υπουργείο καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή.

Στην έβδομη θέση βρέθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έκανε μία φοβερή αντεπίθεση την τελευταία μέρα του γκάλοπ, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι παραμένει αρκετά ψηλά στο «χρηματιστήριο αξιών» των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ. Και οι επτά πρώτοι έσπασαν το φράγμα των 1000 ψήφων.

Στην όγδοη θέση είναι μία έκπληξη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία έκανε αντεπίθεση την τελευταία ημέρα και κατάφερε να βρεθεί πολύ ψηλά σε σχέση με άλλα μεγάλα ονόματα της κυβέρνησης. Η κυρία Μενδώνη έχει αμφισβητηθεί πολύ τελευταία και το πλασάρισμά της ίσως σημαίνει ότι διατηρεί ακόμα δυνάμεις και απήχηση.

Ακολουθεί η μία ακόμη μεγάλη έκπληξη του γκάλοπ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος έως την Τετάρτη βρισκόταν πολύ χαμηλά, αλλά κατάφερε να κερδίσει έδαφος την τελευταία ημέρα. Ο κ. Θεοχάρης διαχειρίστηκε το δύσκολο εγχείρημα ανοίγματος του τουρισμού στην περίοδο της πανδημίας και πιθανόν αυτό ήταν κάτι που πιστώθηκε.

Στη δέκατη θέση περιορίστηκε τελικά ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ήταν για το πρώτο τριήμερο πιο ψηλά, αλλά φάνηκε να μην αντέχει στο τέλος.

Ο Βασίλης Κικίλιας είναι πιθανό να πληρώνει την έξαρση της πανδημίας με την 11η θέση στην οποία περιορίστηκε τελικά, αλλά αυτό μένει να φανεί και στις έρευνες κοινής γνώμης των εταιριών, οι οποίες μέχρι τώρα τον έβρισκαν στις πρώτες θέσεις της δημοφιλίας των υπουργών. Εκεί θα φανεί εάν το καμπανάκι από το γκάλοπ του ΘΕΜΑ Radio 104.6 στο διαδίκτυο αποτυπώνει κάποια υπαρκτή και μόνιμη τάση ή είναι απλώς συγκυριακό φαινόμενο για τον νεαρό και φιλόδοξο υπουργό Υγείας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απέφυγε τα χειρότερα, αλλά η 12η θέση δείχνει ότι ακόμα κινείται σε ένα εύθραυστο πεδίο και πρέπει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για να ξεπεράσει φθορές των τελευταίων μηνών. Δεν είναι πάντως από τους χαμένους του γκάλοπ.

Στη συνέχεια αρχίζουν τα δύσκολα. Η 13η θέση στην οποία περιορίστηκε ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής δείχνει ότι ο υπουργός Μεταφορών οφείλει να προβληματιστεί για τις πολιτικές του στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι μόνο. Η επίδοσή του αυτή, ενώ διαχειρίζεται τομείς της καθημερινότητας και διαθέτει ένα ιστορικό όνομα για την παράταξη, μάλλον δεν είναι από τις καλύτερες που θα περίμενε και ο ίδιος.

Ο Μάκης Βορίδης με την 14η θέση φανερώνει ότι δεν διαθέτει ιδιαίτερη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ο «εγκλωβισμός» του σε ένα περιφερειακό υπουργείο όπως αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης δεν βοηθά στο πολιτικό του προφίλ.

Χαμηλών τόνων και επίσης σε «περιφερειακό» υπουργείο (το Ναυτιλίας) ο Γιάννης Πλακιωτάκης βρέθηκε στην 15η θέση μάλλον αναμενόμενα.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατετάγη στην 16η θέση επιβεβαιώνοντας πιθανόν εκείνους που λένε ότι έχει προβλήματα με τους χειρισμούς των σχολείων στον καιρό της πανδημίας, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και άλλα παρόμοια θέματα.

Η 17η θέση στην οποία βρέθηκε ο υπουργός Επικρατείας είναι εξαιρετικά πιθανό να αντιπροσωπεύει απλώς το γεγονός ότι δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι εξακολουθεί να μην έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην κοινή γνώμη.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε στην προτελευταία θέση, όντας μία από την αρνητικές εκπλήξεις του γκάλοπ. Δεν αποκλείεται απλώς να πληρώνει το φιάσκο με τις μάσκες και το ότι έχει μάλλον «τραβηχτεί» κάπως από τα «φώτα» αυτή την περίοδο.

Ο τελευταίος του γκάλοπ Νότης Μηταράκης φαίνεται να πληρώνει τα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση με τη μεταναστευτική της πολιτική και τις συγκρούσεις με πολλές τοπικές κοινωνίες.
πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: