8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δήμος Βόλου: Παρουσίαση σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων

Διαβάστε επίσης:

Το Σχέδιο Διαχείρισης (Master Plan) Υδατικών Πόρων του Δήμου Βόλου, θα παρουσιάσει η ΔΕΥΑΜΒ στις 18 Μαρτίου 2020, στο ξενοδοχείο Ξενία στις 7:30 μ.μ., σε ημερίδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2020. Το θέμα έρχεται προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης.

- Advertisement -

Τι αναφέρει η εισήγηση

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Σήμερα, δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ασφαλές πόσιμο νερό, στο σπίτι, στο σχολείο, στο αγρόκτημα, στο εργοστάσιο και αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να προοδεύσουν. Περιθωριοποιημένες ομάδες – γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες, άτομα με αναπηρία κ.α – συχνά υπόκεινται σε διακρίσεις όταν προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

Από τον ΟΗΕ, υπάρχουν για την πραγματικότητα του πόσιμου νερού, τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία και εκτιμήσεις:

· Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη.

· 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.

· Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.

· Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή.

· Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.

· Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τη συλλογή νερού σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, που δεν διαθέτουν νερό στο σπίτι τους.

· Πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

· Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική.

· Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.

· Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους.

· 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας νερού για το 2020, εισηγούμαστε την πραγματοποίηση ημερίδας, στις 18 Μαρτίου του 2020, με κεντρικό θέμα την παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης (Master Plan) Υδατικών Πόρων Δήμου Βόλου.

Το Σχέδιο Διαχείρισης, που ανατέθηκε μετά από δημόσιο διαγωνισμό, σήμερα έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει:

Α Φάση: Καταγραφή των διαθέσιμων υδατικών πόρων στο Δήμο Βόλου.

Β Φάση: Ισοζύγια αναγκών σε νερό για ανθρώπινη κατανάλωση, άρδευση, βιομηχανική χρήση, οικολογικές ροές, σε βάθος 40ετίας.

Γ Φάση: Αναγκαία εμβληματικά έργα και χρονική ιεράρχηση, ώστε να επιλυθεί αποτελεσματικά το θέμα της ύδρευσης των πολιτών με επαρκές και ποιοτικά άριστο νερό, σε ικανοποιητικό βάθος χρόνου.

Δ Φάση: Περιβαλλοντική αδειοδότηση Στρατηγικού χαρακτήρα για το σύνολο των απαιτούμενων έργων αλλά και για τις υφιστάμενες υποδομές στην ύδρευση των πολιτών.

Προτείνεται η ημερίδα να πραγματοποιηθεί στο Ξενία, στις 18/3/2020 και ώρα 19:30, με βασικό αντικείμενο την παρουσίαση του MASTER PLAN. Για τις τεχνικές λεπτομέρειες (πρόγραμμα, προσκλήσεις, δημοσιότητα κλπ) να εξουσιοδοτηθεί ο ασκών καθήκοντα Γενικού Δ/ντη.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: