8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Δεν περπατάει η Συν-Εργασία: Έχουν ενταχθεί μόλις 5.600 επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9

Προσβάσιμη είναι πλέον η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους...

Καταβάλλονται σήμερα τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ

Σήμερα, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, θα καταβληθούν τα επιδόματα από τον Οργανισμό...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Φεβρουάριο

Στα 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνεται η επιδότηση στα...

Μικρή ανταπόκριση στο αίτημα για… «Συν-Εργασία» εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι επιχειρήσει, καθώς βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, μέσα σε ένα μήνα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόλiις 5.600, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που μπήκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ανήλθε σε περίπου 52.000 άτομα.

Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να κάνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα στις επιχειρήσεις, το υπουργείο Εργασίαε έχει παρατείνει την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών έως τιε 15 Οκτωβρίου και όχι έως τις 31 Ιουλίου, όπως ίσχυε με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι η διευθέτηση του χρόνου μπορεί να γίνει σε μηνιαία, εβδομαδιαία ή και 15νθήμερη βάση.

Χθες, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε νέα παράταση για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν τη β’ φάση της διαδικασίαε που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη των επιχειρήσεων στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», για τον μήνα Ιούνιο. Συγκεκριμένα, η υποβολή των αιτήσεων που έληγε χθες, 17 Ιουλίου, παρατείνεται έως και την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι η αρχική απόφαση όριζε πως η υπεύθυνη δήλωση της β’ φάσης, που είναι απαραίτητο βήμα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα, για κάθε μήνα εφαρμογής του μηχανισμού. Αρχικά, το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε πως μετά την αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ των προϋποθέσεων ένταξή στο πρόγραμμα, η υποβολή της β’ φάσης της αίτησης της επιχείρησης θα πραγματοποιούνταν από τις 7 έως τις 13 Ιουλίου, με δεύτερη παράταση όρισε ως καταληκτική ημερομηνία τη 17η Ιουλίου και πλέον, με την τρίτη παράταση όρισε ωε τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Βέβαια, μεταθέτοντας τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, μετατίθενται και οι πληρωμές προς τους εργαζομένους.

- Advertisement -

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, για τον υπολογισμό του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας στους δικαιούχους εργαζομένους, για κάθε μήνα εφαρμογής του μηχανισμού «Συν-Εργασία» υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» με την οποία δηλώνουν: α. Τις μηνιαίες δηλωθείσες μεικτές αποδοχές του εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και τις αντίστοιχες μηνιαίες καθαρές αποδοχές του.

β. Τις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο, κατά τον μήνα ένταξής του στον μηχανισμό με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας.

γ. Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και την τράπεζα πληρωμής της μισθοδοσίας του εργαζομένου που θα ενταχθεί στον μηχανισμό.

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για τον μήνα που εντάσσονται στον μηχανισμό, εναλλακτικά, με 3 τρόπους: Με δηλώσεις ανεξάρτητες και αυτοτελείς του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας. Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης. Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς) και για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης, ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες δηλώσεις.

Της Ρούλας Σαλούρου από την Καθημερινή

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τον Φεβρουάριο

Στα 4 σεντς ανά κιλοβατώρα (40 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνεται η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για...

Άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγές ή διορθώσεις στο Ε9

Προσβάσιμη είναι πλέον η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, για εκείνους που έχουν...

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου -Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στις ράγες της ιστορίας

Ως ένα σπουδαίο κτίριο με μία απαράμιλλη αρχιτεκτονική έχει χαρακτηρισθεί ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου, που αποτελεί ένα...

Καρδίτσα: Ένταση σε συγκέντρωση αγροτών με αστυνομικές δυνάμεις

Ένταση επικράτησε τη Δευτέρα το μεσημέρι στον κυκλικό κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα, όταν αγρότες στην προσπάθειά τους...

Νέα προγράμματα προληπτικής ιατρικής

Η εφαρμογή  του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που μπήκε πρόσφατα σε εφαρμογή φέρνει...

Fitch: Αναβάθμιση του αξιόχρεου τριών ελληνικών τραπεζών

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών ελληνικών τραπεζών - της Εurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank...

Στην ίδια κατηγορία: