8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024

Covid-19: Μετά τον «πόλεμο» η Ευρώπη θα χρειαστεί ένα «Σχέδιο Μάρσαλ»

Διαβάστε επίσης:

PIXABAY

Η Ευρώπη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας και οι οικονομίες των κρατών μελών βρίσκονται στα όρια τους. Ωστόσο αυτή η κατάσταση θα περάσει. Όπως πέρασε η ισπανική γρίπη που άφησε εκατομμύρια νεκρών την περίοδο 1918-1920, όπως πέρασαν και άλλες πανδημίες. Έτσι θα περάσει κι αυτό. Ο Covid-19 θα νικηθεί. Πρώτα με την καραντίνα και στη συνέχεια με το εμβόλιο.

του Χάρη Παυλίδη

- Advertisement -

Μέχρι τώρα στα χρηματιστήρια έχουν χαθεί δισεκατομμύρια, περισσότερα από την κρίση του 2008 και το Brexit το 2016, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις το προσεχές διάστημα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Προφανώς προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζονται για την κοινωνική καταιγίδα.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα το μέλλον της είναι απολύτως συνδεδεμένο με αυτό της Ευρώπης και είναι προφανές ότι από το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί και το μέλλον της Ελλάδας. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει μέλλον χωρίς χρήματα. Το θέμα είναι ποιος θα χρηματοδοτήσει το μέλλον. Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν την ανοικοδόμηση της Ευρώπης με 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημερινά κάπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια!

Με το «Σχέδιο Μάρσαλ» οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ευρώπη να σταθεί όρθια και να αναπτυχθεί. Ένα ανάλογο σχέδιο θα χρειαστεί η Ευρώπη μετά τον «πόλεμο» με τον κορονοϊό. Το θέμα είναι ποιος θα δώσει τα χρήματα; Οι ΗΠΑ ή η Κίνα; Η δεύτερη, της οποίας η βοήθεια στην Ιταλία δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, θα μπορούσε να στηρίξει την Ευρώπη όπως την Αφρική όπου μέχρι τώρα έχει χρηματοδοτήσει έργα υποδομών αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Από τις ΗΠΑ η Ευρώπη δεν πρέπει να περιμένει κάτι ουσιαστικό πριν από τις προεδρικές εκλογές το 2021, αφού ο Τραμπ, καλώς ή κακώς, έχει προτεραιότητα τη χώρα και σε κάθε περίπτωση δεν θα έβαζε το χέρι στη τσέπη για να σώσει την Ευρώπη. Μόνο στην περίπτωση που κέρδιζε ο Μπάϊντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου θα μπορούσε η Ευρώπη να ελπίζει σ’ ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ».

Κι αυτό γιατί ο Μπάϊντεν και οι δημοκρατικοί έχουν μια εντελώς διαφορετική θεώρηση για το ρόλο των ΗΠΑ σε σχέση με τον Τραμπ έναντι της Κίνας και της Ρωσίας και ως εκ τούτου βλέπουν ως στρατηγικό σύμμαχο την Ευρώπη. Σε περίπτωση όμως επανεκλογής του Τραμπ, η Ευρώπη θα χρειαστεί να αυτοχρηματοδοτηθεί μ’ ένα δικό της «Σχέδιο Μάρσαλ». Αυτό σημαίνει αλλαγή ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και επιστροφή στις αρχές του κοινωνικού κράτους. Έχει τη δύναμη να το κάνει; Θα φανεί από το μέγεθος της ζημιάς που θα επιφέρει η πανδημία.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: