8.2 C
Karditsa
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Χρυσό βραβείο στο extra παρθένο ελαιόλαδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε επίσης:

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με την ονομασία “Rector”που παράγεται από έναν αιωνόβιο ελαιώνα στις πλαγιές του Μοναστηριού της Πάου στο Νότιο Πήλιο, που καλλιεργείται και συσκευάζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έλαβε την εξαιρετικά τιμητική διάκριση του χρυσού βραβείου, σε διεθνή διαγωνισμό που έγινε στο Βερολίνο και στον οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 παραγωγοί από την Ελλάδα (Πελοπόννησος, Κρήτη περιοχές με ισχυρή παράδοση στο λάδι) και την Ευρώπη, κυρίως από τις ανταγωνίστριες χώρες παραγωγής ελαιολάδου όπως την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτή η μια διάκριση αφορούσε στην ποιότητα και το μετάλλιο είναι το χρυσό. Η δεύτερη διάκριση και το χάλκινο μετάλλιο ήρθε από τον ελληνικό διαγωνισμό “Olympia Health Nutrition Awardo” και αφορούσε στο ποσοστό πολυφαινολων που περιέχει το λάδι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίες πολυφαινόλες συμβάλλουν ουσιαστικά στην ποιότητα της υγείας μας. Άλλωστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγει το Πανεπιστήμιό μας, εκτός της αναγνωρισμένης ποιότητάς του, έχει και τον τίτλο του ισχυρισμού υγείας, γεγονός το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί περαιτέρω.

- Advertisement -

Με αφορμή αυτές τις δυο βραβεύσεις, την Πέμπτη δόθηκε μια συνέντευξη- παρουσίαση των προσπαθειών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προσπάθειες που απέδωσαν καρπούς πρώτη χρονιά το 2015 (τα πρώτα 600κιλά) και τώρα τους 3 τόννους.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ζήσης Μαμούρης, αρχικά αναφέρθηκε στο ρόλο του Πανεπιστημίου και στην σύνδεσή του με την κοινωνία, στον ανοικτό διάλογο και αλληλεπίδραση που έχει υιοθετήσει ως πανεπιστημιακό ίδρυμα στο πλαίσιο της αλληλοβοήθειας και της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας από την παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας. Κατόπιν αναφέρθηκε εν συντομία στην αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου και στην πρωτοβουλία να καλλιεργηθεί βιολογικά ο ελαιώνας των 200 ετών που βρίσκεται στο Μοναστήρι της Πάου και στην επιθυμία τελικά να παραχθεί ένα εξαιρετικό προϊόν, όχι για να ανταγωνιστεί τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διάδρασης της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας. «Στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τον τόπο, τους παραγωγούς, να μεταφέρουμε την καινοτομία και την τεχνογνωσία και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στη Θεσσαλία», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας ο κ. Μαμούρης και τόνισε πως πρόκειται για το πρώτο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, παραγωγής ενός Πανεπιστημίου και αν όχι το πρώτο, από τα πρώτα στην Ευρώπη.

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Εταιρίας Αξιοποίησης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ο οποίος παρουσίασε όλα τα στελέχη της Εταιρίας που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάδειξης του ελαιολάδου του Πηλίου, όπως προϊόν ποιότητας, ενώ με τη σειρά του υπογράμμισε ότι απόφασή τους να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για να μπορέσει να συγκριθεί με άλλα ελαιόλαδα ποιότητας και πιστοποιημένα, πήγε εξαιρετικά καλά, δικαιώνοντας το όλο εγχείρημα και ενισχύοντας την πρόθεση πώλησης του “Rector” (σημαίνει Πρύτανης) σε καταστήματα delicatessen, σε ισχυρές αλυσίδες της εγχώριας και όχι μόνο αγοράς,κ.α.

Ο Διευθυντής της Εταιρίας Νίκος Οικονόμου, έδωσε αναλυτικά όλα τα στοιχεία, την πορεία, αλλά και την ομαδική προσπάθεια και πρόκληση που ανέλαβαν, ως εταιρία πανεπιστημιακού ιδρύματος να κάνουν πραγματικότητα ένα όραμα, που χτίστηκε στην γνώση, στην επιστημονική έρευνα και τεχνογνωσία, στην καινοτομία. Ένα όραμα που πλέον βρίσκεται στην αγορά και που έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά προστιθέμενης αξίας, ως ένα βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πηλιωρίτικης ποικιλίας.

«Ο Πρύτανης», όπως είναι το brand name του ελαιολάδου πωλείται σε delicatessen σε Βόλο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε μεγάλα καταστήματος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ενώ το 2021 θα βρεθεί στα duty free των αεροδρομίων Ν. Αγχιάλου και Σκιάθου.

Ο Χαράλαμπος Δερβένης, στέλεχος της Εταιρίας, αναφέρθηκε στους λόγους που ώθησαν το Πανεπιστήμιο να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν συγκριθείς, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεις ότι έχεις το καλύτερο προϊόν και αυτό οι διαγωνισμοί το εξασφαλίζουν, και μάλιστα διαγωνισμοί στους οποίους συμμετέχουν παραδοσιακά ισχυρές παραγωγές χώρες ελαιολάδου.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν αποφασίστηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εταιρεία Αξιοποίησης της περιουσίας του Ιδρύματος να αξιοποιηθεί ο ελαιώνας που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στην Πάου του Πηλίου.
Ο συνεργάτης του Πανεπιστημίου, γεωπόνος, Ιωάννης Χατζόπουλους ήταν ο τελευταίος ομιλητής, ο οποίος υποστήριξε ότι “το Πανεπιστήμιο με την καινοτομία και την τεχνογνωσία του κατόρθωσε τον παλιό και αφημένο ελαιώνα, που ενοικιάζονταν για χρόνια σε ιδιώτη, να τον μετατρέψει σε πρότυπο καλλιέργειας και παραγωγής λαδιού. Με τις απαραίτητες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο χωράφι, τα σωστά κλαδέματα, τις σωστές ενέργειες στο ελαιοτριβείο και τη συντήρηση, η ποσότητα του ελαιολάδου του Πανεπιστημίου, είναι τέτοια που μας έδωσε το χρυσό βραβείο.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το χρυσό βραβείο ήρθε τον Μάιο (Berlin Global Olive Oil Awards)- στον τομέα της ποιότητας
Εκείνο που τονίστηκε από τους παρευρισκόμενους είναι πως πρόκειται για υψηλής ποιότητας λάδι, το οποίο πωλείται σε συγκεκριμένους διαύλους και δεν θέλει, ούτε μπορεί να ανταγωνιστεί τους αγρότες του Πηλίου αλλά και τις μεγάλες εταιρείες.

Απευθύνεται κυρίως σε απαιτητικό και ενημερωμένο κοινό, που ενδιαφέρεται για το εάν ένα προϊόν περιέχει καινοτόμες τεχνικές και κατευθύνσεις, ενδιαφέρεται για τον τρόπο καλλιέργειας και τυποποίησης ώστε αυτές να έχουν οικολογικό αποτύπωμα. Φέτος, διατίθεται και η συσκευασία των 5 λίτρων.
πηγή: volos.ert.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: