8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χρόνισε το Μουσείο Σίτου-Αλεύρων

Διαβάστε επίσης:

Το Μουσείο Σίτου και Αλεύρων έγινε ενός έτους και το δώρο του ήταν μια διάλεξη από μια σπουδαία επιστήμονα. Μόνο που το δώρο δεν είχε παραλήπτη το Μουσείο, αλλά τους Λαρισαίους: ένα δώρο ανταπόδοσης της αγάπης που έδειξαν αυτόν τον χρόνο με τις επισκέψεις και την παρουσία τους στον εμβληματικό αυτόν χώρο που στεγάζεται στον Μύλο του Παππά.

Στο κατάμεστο θέατρο «Κώστας Τσιάνος», λοιπόν, η Λαρισαία αν. καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου έδωσε διάλεξη με θέμα «Ιστορία του σίτου, ιστορία της διατροφής» καθηλώνοντας το πολυπληθές κοινό που βρέθηκε στον χώρο για να την ακούσει. Νωρίτερα, μιλώντας στην «Ε» η κ. Ευθυμίου για την εκδήλωση τόνισε ότι «Πολύ σωστά γίνεται μία εκδήλωση για το Μουσείο αυτό, διότι προσθέτει στο δυναμικό της πόλεως. Η Λάρισα έχει εντυπωσιακούς ρυθμούς προσαρμογής στα πολιτιστικά απαιτούμενα της εποχής και το όφειλε στο σιτάρι, είναι η πρωτεύουσά του άλλωστε. Ο θεσσαλικός και ο μακεδονικός κάμπος είναι οι δύο πρωτεύοντες χώροι παραγωγής του μοναδικού αυτού τροφίμου. Επομένως, το όφειλε η πόλη και σωστά το υπηρετεί». Εν συνεχεία η κ. Ευθυμίου ανέφερε σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης ότι «Το σιτάρι, αλλά και τα άλλα τρόφιμα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων, είχαν επιπτώσεις δε στην κοινωνική δομή των. Η διατροφή είναι το κεντρικό σημείο της ζωής του ανθρώπου επομένως είναι ο κεντρικός πυρήνας γύρω από τον οποίο στρέφονται οι κοινωνίες, αφού η επιβίωση είναι το σημαντικότερο. Πάνω σε αυτό το μοτίβο έχουν αλλάξει καθεστώτα πολιτικά, κοινωνικές σχέσεις και τα λοιπά».
Η ιστορικός σε απάντησή της στην ερώτηση της «Ε» τι θα βρίσκει να τρώει ο γεωμετρικώς αυξανόμενος πληθυσμός της γης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ανάμεσα στα προϊόντα που θα τρώμε, και όπως λένε οι ειδικοί θα είναι η επόμενή μας διατροφή, είναι αυτή που μας κράτησε -ανάμεσα στις άλλες σε ζωή για τα πρώτα εκατομμύρια χρόνια- που είναι τα έντομα. Στο άμεσο μέλλον θα τρώμε έντομα, ήδη ετοιμάζονται μπάρες και ράβδοι εντόμων και έχουν δημιουργηθεί κτηνοτροφικές πιστοποιημένες κυρίως γρύλων και υπάρχουν σεφ που μας δίνουν ιδέες πώς να τους τρώμε!».
Επισκέπτεστε συχνά τη Λάρισα, τη ρωτήσαμε, για να μας πει «Ερχομαι όσο πιο συχνά μπορώ είτε με αφορμή διάφορα γεγονότα είτε για ομιλίες είτε για να συναντήσω αγαπημένους ανθρώπους. Την τελευταία φορά που ήρθα ήταν ένας κύκλος για την Επανάσταση του 1821», ενώ, όταν της ζητήσαμε ένα σχόλιο για την πόλη, απάντησε… «Είναι εντυπωσιακή πόλη». Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων είναι ένα σύγχρονο μουσείο μέσα σε ένα περιβάλλον, το οποίο αποτελεί παράδειγμα πολιτιστικού περιβάλλοντος. Εδώ και έξι χρόνια ο Μύλος του Παππά λειτουργεί ως κέντρο πολιτισμού.
Όμως, δεν θέλαμε να ξεχαστεί τι ήταν ο Μύλος: ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της Λάρισας, που συνδέει τη μακρόχρονη σχέση της πόλης με την παραγωγή των σιτηρών. Γι’ αυτό, με το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, το όνειρο ολοκληρώθηκε», για να συνεχίσει μιλώντας για την καλεσμένη της βραδιάς και λέγοντας ότι «βρισκόμαστε εδώ, έναν χρόνο μετά τα εγκαίνιά του, έναν χρόνο πλούσιο σε δράσεις – εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και δομές, ξεναγήσεις κ.λπ. να γιορτάσουμε με μια διάλεξη της καθηγήτριας ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λαρισαίας Μαρίας Ευθυμίου.
Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά, γιατί η Μαρία Ευθυμίου είναι μια σπουδαία περίπτωση δασκάλου- έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας- και πολίτη. Ενσαρκώνει τον τρόπο που θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε την ιστορία- ως ένα μέσο που διαπλάθει και καθοδηγεί τις σκέψεις μας ωριμάζοντας και βαθαίνοντάς μας-,αλλά και τον τρόπο που θα έπρεπε να ενεργούμε ως πολίτες με έμπρακτο ενδιαφέρον και ανησυχία για τη χώρα μας». Ο κ. Σάπκας έκλεισε τον χαιρετισμό του με μια δέσμευση για το Μουσείο: «Όσο περνάει από το χέρι μας, θα προσπαθήσουμε να είναι ένα ζωντανό, δυναμικό μουσείο, στενά δεμένο με την τοπική κοινωνία, που κοιτάζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον και ανταποκρίνεται στην πολυσχιδή αποστολή του». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλης Πινακάς, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σούλτης, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης π. Ανθιμος, η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού και πάρα πολύς κόσμος.
πηγή:Ελευθερία

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: