8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Χαρακόπουλος: Για πρώτη φορά η μελισσοκομία στα βιολογικά

Διαβάστε επίσης:

«Είναι φανερή η ισχυρή βούληση της πολιτείας να στηρίξει την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την εξωστρέφεια του πρωτογενούς μας τομέα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και θα ενισχυθούν οι πραγματικοί βιοκαλλιεργητές». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Στύλιο.
Οι παρατηρήσεις των βιοκαλλιεργητών σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στη μοριοδότηση στις επικείμενες προκηρύξεις για τη βιολογική γεωργία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Θεσσαλού πολιτικού με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά και τα όσα του είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας κ. Σάκης Μηνάς, μετέφερε στον αρμόδιο Υφυπουργό τις επισημάνσεις των βιοκαλλιεργητών για αλλαγές στον τρόπο μοριοδότησης στις επικείμενες προκηρύξεις, ώστε να καθίστανται δικαιούχοι οι πραγματικοί βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι παράγουν και διαθέτουν στην αγορά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα καθημερινής διατροφής. Στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε επαρκής μέριμνα για αυτούς στη μοριοδότηση, πολλοί δεν κρίνονταν δικαιούχοι και συνεπώς, έχαναν την ενίσχυση του προγράμματος η οποία θα τους βοηθούσε σημαντικά στο να εξελίξουν τις καλλιέργειες και τα προϊόντα τους.

Και οι μελισσοκόμοι
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τον κυβερνητικό βουλευτή ότι στις νέες επικείμενες προσκλήσεις οι δικαιούχοι για τα βιολογικά προϊόντα διευρύνονται. Για πρώτη φορά στη φυτική παραγωγή θα είναι επιλέξιμη η ένταξη νέων δενδρωδών καλλιεργειών, όπως συκιές, ακτινίδια, ροδιές, άλλα και μια ευρεία γκάμα από κηπευτικά, όπως αγκινάρες, φασολάκια, αρακάς, καρπούζια, πεπόνια, φράουλες, αγγούρι, τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες κ.ά.

- Advertisement -

Επίσης, σε ότι αφορά τη ζωική παραγωγή, σημείωσε ότι για πρώτη φορά θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και οι μελισσοκόμοι. Συνεπώς, στο μέτρο θα ενταχθούν καλλιέργειες που είναι ανταγωνιστικές, παραγωγικές και με εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέρχεται σε 490 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον προϋπολογισμό θα μπορούν να ενταχθούν νέοι και παλιοί βιοκαλλιεργητές. Το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθούν τέσσερις προσκλήσεις δύο για τη φυτική παραγωγή (μια για εκτατικές καλλιέργειες και μια για τα οπωροκηπευτικά), μια για τη ζωική και μια για την μελισσοκομία.

Ροή Ειδήσεων

Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

«Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», σημειώνει ο υπουργός...

Σταϊκούρας: Δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023 -Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού». Αυτό...

Παιδικοί σταθμοί: Σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης – Δικαιούχοι και κριτήρια

Υπεγράφη την Παρασκευή 29 Ιουλίου η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα...

Ασφαλτος και έργα του Δ. Τρικκαίων στους κόμβους των Μ. Καλυβίων

Συνθήκες ασφάλειας για τους οδηγούς και τα οχήματα, προσφέρουν οι νέες παρεμβάσεις του Δήμου Τρικκαίων στα Μ. Καλύβια....

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του φράγματος Ληθαίου

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του φράγματος Ληθαίου και την πλήρωση του ταμιευτήρα που θα δημιουργήσει μια νέα...

Τρίκαλα: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 13 Αυγούστου

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι το ερχόμενο Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 το ΚΕΠ στη συμβολή των οδών Ιακωβάκη...

Στην ίδια κατηγορία: