«Έχει πολλά εμπόδια αυτός ο δρόμος. Πολύ ορθά η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο πρωθυπουργός επιμένουν στο να κρατήσουμε ανοιχτό το δίαυλο της συνεννόησης, ένα είδος οδικού χάρτη, ξεκινώντας από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Όπως τόνισε, στις επαφές αυτές «χρειάζεται ειλικρίνεια και εντιμότητα. Μπορούμε να συνεννοηθούμε, αν αφαιρεθούν από το τραπέζι αυτά τα θέματα, τα οποία μπήκαν τον τελευταίο καιρό και σιγά σιγά να ξεκινήσουμε το διάλογό μας. Γιατί ποιος δεν θέλει να διευθετηθεί το ζήτημα της ΑΟΖ; Ποιος δεν θέλει να διευθετηθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας; Εάν όμως δεν μπορούμε, να φτάσουμε στη διεθνή διαιτησία και να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα».
Ο πρώην υπουργός επισήμανε πως «σε κάθε περίπτωση δεν θίγονται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη, προστατεύεται η κυριότητά της και από τις διεθνείς συνθήκες. Όπως δεν απειλείται και η ελληνικότητα των νησιών. Πού υπάρχει συζήτηση; Για τα κυριαρχικά δικαιώματα που εκτείνονται πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ». Και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι σημαντικό ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε συνετή ηγεσία, ο πρωθυπουργός που έχει πάρει την υπόθεση της εξωτερικής πολιτικής στα χέρια του είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, ο οποίος πραγματικά είναι και ρεαλιστής, είναι και πατριώτης».
Σχολιάζοντας τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η στρατηγική που εκδηλώνεται αυτήν τη στιγμή από πολιτικές δυνάμεις, που δεν σημαίνει ότι τυγχάνουν έγκρισης και από τους πολίτες τους, αποβλέπει στην αταξία, στην απειθαρχία, προκαλείται η Αστυνομία, η οποία έχει και αυτή τα όρια της ψυχραιμίας της, ώστε να οδηγηθούμε, ας το πούμε έτσι, σε στραβοπατήματα, όπως αυτό της Κυριακής στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης. […] Από χθες – και αυτό είναι το επικίνδυνο – η αστυνομική βία έχει αναγορευθεί σε μείζον ζήτημα της πολιτικής μας ζωής και το εκμεταλλεύονται κάποιοι, διότι μέσα από την Αστυνομία βλέπουν απέναντι τους αντίπαλη την οργανωμένη πολιτεία, το κράτος. Γυρνάμε δηλαδή σε στερεότυπα των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Ε, όχι! Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και η ευθύνη είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε όλους. Είναι μια δύσκολη εξίσωση που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση και προσπαθεί να το κάνει με τον πιο ψύχραιμο τρόπο. Γι΄ αυτό και το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Το πώς η Πολιτεία βλέπει τα πράγματα».
Σε συνεργασία με tomanifesto.gr