8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Αρχή άνδρα δείκνυσι

Διαβάστε επίσης:

Πλήρης οδηγός για Power Pass, Fuel Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Λίγες ημέρες απομένουν ακόμη για την υποβολή αιτήσεων για το Power Pass, με τη συμμετοχή να είναι...

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-59 ετών

Σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της...

«Αρχή άνδρα δείκνυσι» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας και κάποιοι, όπως όλα μαρτυρούν με αφορμή το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού στην Καρδίτσα, επιβεβαιώνουν και τιμούν αυτή τη ρήση, ενώ κάποιοι άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Υπάρχουν αυτοί, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, στη μάχη με τον Ιανό και υπάρχουν και κάποιοι που επέλεξαν να δώσουν μάχες οπισθοφυλακής.

του Αλέξανδρου Παπασταθόπουλου

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο δήμαρχος Καρδίτσας, οι δήμαρχοι του νομού Καρδίτσας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και φυσικά οι άνδρες της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι. Όλοι αυτοί, μαζί με τους συμπολίτες τους σε όλους, ανεξαιρέτως, τους δήμους της Καρδίτσας έδωσαν τη ψυχή τους προκειμένου να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες.

- Advertisement -

Σοβαρά λάθη, την ώρα της μάχης με τον Ιανό, δεν παρατηρήθηκαν. Αστοχίες της στιγμής μπορεί, όπως και κάποιες παραλείψεις. Ωστόσο, οι επικριτές τους και κάποιοι που κρύβονται και τους “πυροβολούν” από το παρασκήνιο θα πρέπει να διαβάσουν και να αντιληφθούν τις δηλώσεις των ειδικών που λένε ότι τα ποτάμια καταστροφής, πόνου και λάσπης που άφησε πίσω του ο φονικός Ιανός οφείλονται, κυρίως στην ταχεία συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού που αδυνατούσαν να παραλάβουν οι υφιστάμενες κοίτες των ποταμών.

“Στην Καρδίτσα μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν 2,5 εκατομμύρια τόνοι νερού. Στην λίμνη Πλαστήρα σε δέκα ώρες 98 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Η όλη κατάσταση δεν έχει σχέση με το 1994 που έβρεχε για 48 ώρες” τόνισε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Κώστας Αγοραστός και συμπλήρωσε:

“Κάναμε πολλά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν σώσει κόσμο και χωριά σε όλη τη Θεσσαλία. Μέχρι το 2018 τα ποτάμια και οι χείμαρροι που περνούσαν μέσα από αστικούς ιστούς ήταν ευθύνη του δήμου, τι κάνανε τότε αυτοί που σήμερα δείχνουν και καθοδηγούνε; Και για όσους είμαστε εδώ σήμερα, δεν είδα κανέναν να προτείνει ένα αντιπλημμυρικό έργο. Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε. Είμαστε μια περιφερειακή αρχή που έχει μόνο το καλό στο μυαλό της, να το καταλάβουν όλοι αυτό. Να κοιταχτούν στον καθρέφτη αυτοί που έδωσαν άδειες να χτίσουν κάποιοι εκεί που δεν έπρεπε. Να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους, Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, Πολεοδομίες, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ”.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο πρωθυπουργός έχοντας έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για την καταστροφή στο νομό Καρδίτσας έπραξε το αυτονόητο: υπουργοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και εξειδικευμένο προσωπικό της δημόσιας διοίκησης έσπευσαν στον τόπο της καταστροφής για να δώσουν επιτόπου λύσεις. Από την πρώτη στιγμή, επίσης, η εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ανακοινωθούν μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες. Πράγμα που έγινε. Επίσης, αρκετοί υπουργοί ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές. Λίγες ημέρες μετά την καταστροφή ο πρωθυπουργός πήγε ο ίδιος στην Καρδίτσα, με το μισό υπουργικό του συμβούλιο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού προήδρευσε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Καρδίτσας, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές και στη συνέχεια συνομίλησε με κατοίκους που βιώνουν δύσκολες στιγμές τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαβεβαιώνοντάς τους ότι «θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες», τονίζοντας μάλιστα πως«θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός ώστε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες αποζημίωσης και αποκατάστασης».

Και τελευταίος (αλλά όχι έσχατος) στην κατηγορία των ανθρώπων που βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αποκατάσταση και “αναγέννηση” του νομού Καρδίτσας είναι ο Κώστας Τσιάρας. Κι αυτό το γνωρίζουν και του το αναγνωρίζουν οι συμπατριώτες του. “Είναι για μένα στοίχημα ζωής η γρήγορη “αναγέννηση” του τόπου μας και η ταχεία επιστροφή στην καθημερινότητα” λέει στους συνομιλητές του ο καρδιτσιώτης πολιτικός.

Ροή Ειδήσεων

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-59 ετών

Σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 με την 2η αναμνηστική...

Πλήρης οδηγός για Power Pass, Fuel Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Λίγες ημέρες απομένουν ακόμη για την υποβολή αιτήσεων για το Power Pass, με τη συμμετοχή να είναι αρκετά υψηλή. Παράλληλα ανοικτή είναι...

Τέταρτη δόση: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα

Την Δευτέρα 27 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού (2η αναμνηστική)...

Ηλ. Μόσιαλος: Ανεπαρκή τα δεδομένα για τέταρτη δόση εμβολίου στις ηλικίες 30-59 ετών

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η εισήγησή της για την...

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

Ζέττα Μακρή: Μια ειρηνική, δημοκρατική και ανοιχτή αγκαλιά

Την 20ή Ιουνίου καλωσορίσαμε στο υπουργείο Παιδείας μαθήτριες και μαθητές πρόσφυγες από τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ριτσώνα και τις Θερμοπύλες με...

Στην ίδια κατηγορία: