8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αποζημίωση ζημιών από βακτηριακό κάψιμο σε βιομηχανικά αχλάδια

Διαβάστε επίσης:

«Με δεδομένο ότι η ζημιά είναι υπαρκτή και αναμφισβήτητη, τι προτίθεστε να πράξετε για την στήριξη των αχλαδοπαραγωγών των οποίων επλήγησαν οι δενδροκαλλιέργειες από βακτηριακό κάψιμο που προκάλεσαν οι παγετοί του Μαρτίου και Απριλίου στον νομό Λάρισας;». Το ερώτημα αυτό θέτει μετ’ επιτάσεως ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό μετά από ενημέρωση που είχε από παραγωγούς που βρίσκονται σε απόγνωση.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «οι φετινές καιρικές συνθήκες, με τους διαδοχικούς παγετούς του Μαρτίου και τον όψιμο παγετό του Απριλίου, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην φυτική παραγωγή και κυρίως στην δενδροκαλλιέργεια. Όπως σημειώνουν οι αχλαδοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, παρατηρούνται σοβαρές ζημιές και στα βιομηχανικά αχλάδια, πέρα από τα επιτραπέζια, ως συνέπεια των παγετών.
Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται μεγάλες ζημιές από βακτηριακό κάψιμο, μια ασθένεια που επιδρά καταστρεπτικά σε άνθη, καρπό, ετήσια βλάστηση άλλα και το ξύλο των δένδρων και ευνοείται από την επίδραση των παγετών. Επειδή σε αυτό το στάδιο της παραγωγής δεν αντιμετωπίζεται με χημικά μέσα, οι αχλαδοπαραγωγοί για να σώσουν τις φυτείες τους, ακολουθούν τη μόνη ενδεδειγμένη άλλα πολυέξοδη λύση, την προσεκτική χειρωνακτική αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει αφαίρεση ολόκληρων βραχιόνων ή κορμοτομήσεις.
Η ένταση και κυρίως η έκταση της ζημιάς δεν περιορίζεται τοπικά άλλα υφίσταται στο σύνολο των κτημάτων με βιομηχανικά αχλάδια σε όλο τον δήμο Τυρνάβου, όπου εντοπίζεται και ο κύριος όγκος παραγωγής της χώρας. Το γεγονός αυτό, οδηγεί τους έμπειρους αχλαδοπαραγωγούς στο συμπέρασμα ότι η επίδραση του παγετού δεν προκάλεσε άμεση, άλλα σημαντικότατη έμμεση ζημιά μέσω της εκτεταμένης προσβολής από βακτηριακό κάψιμο».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «για τη διαπίστωση του προβλήματος, έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία από κλιμάκια του ΕΛΓΑ και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ) του νομού. Σύμφωνα με ενημέρωση που έχουν οι παραγωγοί, η ζημιά δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και άρα δεν μπορούν να υπάρξουν αποζημιώσεις για την φετινή παραγωγή. Ωστόσο, η ζημιά είναι υπαρκτή και το συνολικό μέγεθός της, αν συνυπολογιστούν και τα υψηλά καλλιεργητικά έξοδα, είναι μεγάλο. Συνεπώς, ζητούν την έμπρακτη οικονομική στήριξη της πολιτείας μέσω αποζημιώσεων ή κρατικών ενισχύσεων ώστε να μπορέσουν να συνέλθουν γρήγορα από την ταυτόχρονη απώλεια της ετήσιας παραγωγής και του φυτικού τους κεφαλαίου».

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: