8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αποζημιώσεις/Θεσσαλία: το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης:

Σε προσωπικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίχθηκε η καταβολή των αποζημιώσεων για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel». Κι αν στην αρχή υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες –άλλωστε επρόκειτο για μια διαδικασία που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα–, η συνέχεια είχε θετικό πρόσημο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

- Advertisement -

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν αλλάξει ο χρόνος και συγκεκριμένα την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023, συνεχίστηκε η καταβολή της προκαταβολής έναντι της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τις πλημμύρες. Πρόκειται για προκαταβολή που αντιστοιχεί στο ήμισυ της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο προκαταβολής που έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή καταβλήθηκαν 1.641.884 ευρώ προς 136 πληγείσες επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Καρδίτσας. Ετσι, αθροιστικά, μέχρι τώρα, 849 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας έχουν λάβει 12.301.681 ευρώ ως προκαταβολή στο ήμισυ της επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προκαταβολές τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, θα συνεχιστούν ανάλογα με τη ροή των στοιχείων και την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ αναμένεται το επόμενο διάστημα να πληρώσει 150 ευρώ το στρέμμα στους παραγωγούς αμυγδάλων σε όλη τη Θεσσαλία, είτε για παγετό είτε λόγω καταστροφών από τον «Daniel». Συνολικά, δε, σε χρόνο-ρεκόρ, έχουν δοθεί συνολικά 150 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές αποζημιώσεων σε 33.000 γεωργούς και 2.400 κτηνοτρόφους, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 260 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε ζωική και φυτική παραγωγή, τα οποία αν χρειαστεί θα αυξηθούν.

Στο μεταξύ, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς 10,7 εκατ. ευρώ προς 713 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία.

Η επιχορήγηση αφορούσε ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού των επιχειρήσεων, ειδικότερα ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαιολογητικών εκταμίευσης που θα υποβληθούν στη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι πριν από λίγες ημέρες έλαβαν εξάμηνη παράταση δύο δράσεις που αφορούν σε Σχέδια Βελτίωσης, ενώ η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή ή τροποποίηση αιτήσεων μέχρι και τη 12η Ιανουαρίου 2024. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, κατά τη δεύτερη φάση, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 1.976 οριστικοποιημένες αιτήσεις στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, φτάνοντας τις 66.357 αιτήσεις από 64.381 αιτήσεις όταν και έκλεισε η πρώτη φάση.

 Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκεντρώσει ευρύτερες δυνάμεις προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες. Επί παραδείγματι, τα μέλη του ΣΕΒ για την αποκατάσταση των ζημιών έδωσαν ένα ποσό που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει ο Σύνδεσμος.

Στους αγρότες με παιδιά που σπουδάζουν και έχασαν την κύρια πηγή εισοδήματός τους λόγω των ακραίων πλημμυρικών θα δοθεί και έκτακτη οικονομική βοήθεια από τη χορηγία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ενώ με δωρεά του ΣΕΒ θα γίνει η μετεγκατάσταση της κοινότητας Μεταμόρφωσης και όσων οικισμών το επιθυμούν σε άλλη περιοχή. Προεδρεύοντας σύσκεψης με δημάρχους και κοινοτάρχες παρακάρλιων περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία στις 8 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει με νόημα ότι «η κυβέρνηση θα είναι εδώ».

Αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού υλοποιείται, μολονότι το κόστος από την κακοκαιρία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ! Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν πυρκαγιές και πλημμύρες από το 2020 μέχρι και το 2022 το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, ενώ στον φετινό Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή υπάρχει εγγεγραμμένο κονδύλι για την κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές ύψους 1 δισ. ευρώ.

(Πηγή: εφημερίδα Το Μανιφέστο)

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: