8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αντισυνταγματική η ισχύς αγωγόσημου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο

Διαβάστε επίσης:

Ατυχή χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου την επαναφορά του αγωγόσημου και στις υποθέσεις αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, που αφορούν αντικείμενα άνω των 250.000 ευρώ και τη χαρακτηρίζει «υπόδειγμα κακής νομοθέτησης».

Ο πρόεδρος του ΔΣΒ Χρήστος Στρατηγόπουλος, που συμμετείχε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη κατά της επαναφοράς του εν λόγω αγωγόσημου, σημειώνει ότι είχε ισχύσει το μέτρο από το 2011 μέχρι το 2016 και δεν είχε προσφέρει τίποτα, ενώ τώρα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα ο κ. Στρατηγόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο πολίτης δεν πρέπει να πληρώνει το τέλος του δικαστικού ενσήμου προκαταβολικά, αλλά όταν τελεσιδικήσει η υπόθεσή του και έθεσε το ερώτημα «τι διαφοροποιεί αυτή τη διαδικασία από τις υπόλοιπες δικαστικές και επιβάλλεται το συγκεκριμένο τέλος».
Ακόμη ο πρόεδρος του ΔΣΒ προέβλεψε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος, προκειμένου να επεκταθεί και στις υπόλοιπες υποθέσεις η επιβολή του αγωγόσημου. «Η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, ενώ καταλαμβάνει και αγωγές που είχαν κατατεθεί πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου. Υπάρχει και απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πάτρας που την έκρινε αντισυνταγματική», σημείωσε ο κ. Στρατηγόπουλος.

- Advertisement -

«Το αγωγόσημο στην αναγνωριστικές αγωγές παρεμβάλλει προσκόμματα στην πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη. Η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να καταργηθεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος θα ενημερώσει τις προσεχείς ημέρες τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Η διαδικασία από άποψη υποθέσεων φθίνει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΒ.
«Αν κάποιος διεκδικεί 1.000.000 ευρώ, θα καταβάλλει το έντεκα τοις χιλίοις προκαταβολικά και δεν δικαιούται επιστροφής, αν απωλέσει το διεκδικούμενο ποσό ή λάβει μικρότερο απ’ αυτό που διεκδικεί. Η διάκριση δεν υφίσταται μεταξύ αναγνωριστικών και καταψηφιστικών αγωγών πλέον. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και είναι κοινωνικό, καθώς αφορά αγωγές για αποζημιώσεις από ιατρική αμέλεια, τροχαία ατυχήματα, ακίνητα στο Κτηματολόγιο κ.αλ.» καταλήγει ο κ. Στρατηγόπουλος.

Οι αποζημιώσεις για τροχαία
Λιγότερες ήταν το 2019 οι αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Βόλου, που αφορούσαν στην καταβολή αποζημιώσεων για τροχαία ατυχήματα μέχρι 20.000 ευρώ. Οι αποφάσεις ήταν 170 το 2019, έναντι 205 το 2018. Αντίστοιχα στο Πρωτοδικείο Βόλου πέρυσι κατατέθηκαν αγωγές για αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα 77.
Αναφορικά με τις διατροφές-επιμέλεια ανήλικων, κατατέθηκαν κατά το 2019 158 αγωγές και για γαμικές διαφορές 227. Στη διαδικασία Τακτική Μονομελούς κατατέθηκαν 291 αγωγές, που αφορούν αποζημιώσεις για οικονομικές διαφορές από 20.000 μέχρι 250.000 ευρώ, ενώ στην Τακτική Πολυμελούς 124 αγωγές για αποζημιώσεις οικονομικών διαφορών, εμπράγματο δίκαιο (αναγνώριση κυριότητας) και κληρονομικές διαφορές. Στην εν λόγω διαδικασία κατατίθενται αγωγές, όταν το διεκδικούμενο ποσό ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Στη διαδικασία του Πολυμελούς επιβλήθηκε το αγωγόσημο, εναντίον του οποίου διαμαρτύρονται οι δικηγόροι και πραγματοποίησαν και αποχή την περασμένη Τρίτη 18 Φεβρουαρίου. Τέλος στην Εκουσία Μονομελούς εισήχθησαν προς συζήτηση 314 αιτήσεις κατά το 2019.
πηγή:e-thessalia.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: