8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Ανάκαμψη 2,7% φέτος προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Διαβάστε επίσης:

Αναθεωρήθηκε για άλλη μια φορά προς τα πάνω το κόστος των μέτρων στήριξης, μετά τη νέα παράταση της πανδημίας και του lockdown, όπως προκύπτει από τους τελευταίους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ). Το Γραφείο, επιπλέον, προσγειώνει στο 2,7% την πρόβλεψή του για την ανάκαμψη του 2021, συμπληρώνοντας τη βαριά σκιά που ρίχνει η πανδημία στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πλέον ότι το κόστος των μέτρων στήριξης θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 11,6 δισ. ευρώ των τελευταίων εκτιμήσεων κυβέρνησης και Κομισιόν, που είχαν ήδη αυξηθεί έναντι των 7,5 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού. Αυτό μετέφερε προχθές μιλώντας στο Action 24 o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας και νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τον Απρίλιο. Χθες, εξάλλου, το ΓΠΚΒ στην τριμηνιαία του έκθεση εκτίμησε ότι οι μεταβιβάσεις του κράτους, στις οποίες περιλαμβάνονται τα μέτρα στήριξης, θα φτάσουν το 2021 τα 35 δισ. ευρώ, αντί των 30 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, δηλαδή, 5 δισ. υψηλότερα.

- Advertisement -

Η πρόβλεψη του Γραφείου για ανάκαμψη 2,7% είναι από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί έως τώρα. Η Κομισιόν και η κυβέρνηση προβλέπουν 3,5%, η Εθνική Τράπεζα 4,7% και μόνο ο ΟΟΣΑ είναι πιο απαισιόδοξος προβλέποντας 0,9%. Για το πρώτο τρίμηνο, το ΓΠΚΒ προβλέπει ύφεση 7%.

Το Γραφείο εκτιμά, πάντως, ότι αν αυξηθούν κατά 5 δισ. ευρώ οι μεταβιβάσεις, ο ρυθμός ανάκαμψης θα αυξηθεί στο 3,65%, ενώ αν αυτά τα 5 δισ. ευρώ κατευθυνθούν σε δημόσια κατανάλωση, θα επιταχυνθεί περαιτέρω στο 4,84%.

Σημαντική αβεβαιότητα, που θα κρίνει το ΑΕΠ, σύμφωνα με το Γραφείο, είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η παραδοχή που κάνει το ίδιο είναι ότι οι δημόσιες επενδύσεις, περιλαμβανομένων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα φτάσουν τα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει 6,7 δισ. επενδύσεις του ΠΔΕ και 2,6 του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή συνολικά 9,3 δισ. ευρώ.

Η έκθεση του Γραφείου, όπως μετέφερε ο κ. Κουτεντάκης, στέλνει 2 μηνύματα: 

1. Η δημοσιονομική χαλάρωση δεν δημιουργεί πραγματικά δημοσιονομικά περιθώρια. «Το χρέος δεν θα εξαφανιστεί, πρέπει να το διαχειριστούμε», είπε.

2. Πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα της αύξησης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο στο τέλος του 2020 έφτασε τα 242,6 δισ. ευρώ. Το μέγεθος δεν είναι αυξημένο σε σχέση με το 2019, αλλά το Γραφείο αναμένει να καταγράψει σημαντική επιδείνωση όταν θα ξεκινήσει η υλοποίηση των αποπληρωμών. «Σε αυτό το στάδιο ενδέχεται να χρειαστούν επιπρόσθετες παρεμβάσεις και ειδικές ρυθμίσεις αποπληρωμής που ουσιαστικά θα ισοδυναμούν με ανάληψη μέρους του ιδιωτικού χρέους από τον δημόσιο τομέα».

Το Γραφείο υπολογίζει ότι το 2020 σημειώθηκε δημοσιονομική επιδείνωση 20,4 δισ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε πρωτογενές έλλειμμα στο 8,4% του ΑΕΠ. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το αποτέλεσμα που θα εμφανισθεί θα είναι καλύτερο, καθώς οι δημοσιονομικοί κανόνες επιτρέπουν να μην καταγράφονται στο έλλειμμα οι αναστολές υποχρεώσεων και οι επιστρεπτέες προκαταβολές, εφόσον τελικά θα πληρωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πηγή: kathimerini.gr

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: