8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Αισθητή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο

Διαβάστε επίσης:

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας -όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ- διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 9,1%, έναντι 12% τον Σεπτέμβριο, και βρίσκεται κάτω από την αντίστοιχη μέτρηση για την Ευρωζώνη για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους, γεγονός που σημαίνει αισθητή αποκλιμάκωση εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.
Ιδιαίτερα εμφανής υπήρξε η μείωση των τιμών σε μηνιαία βάση -δηλαδή σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο- στον ηλεκτρισμό (-2,9%), στο φυσικό αέριο (-52,8%) και στο πετρέλαιο θέρμανσης (-11,2%).
Αυτή η πτώση στο ενεργειακό κόστος -που αποτελεί ένα σημαντικό έξοδο για πολλά νοικοκυριά- συνέβαλε στην σαφή υποχώρηση του μηνιαίου πληθωρισμού, ο οποίος έπεσε μάλιστα σε αρνητικά επίπεδα (-1,2%). Καθώς οι μηνιαίοι δείκτες είναι πιο ευαίσθητοι από ό,τι οι ετήσιοι και καταγράφουν τις τρέχουσες τάσεις στην αγορά, αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως υπάρχει μία υποχώρηση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που είχαμε το προηγούμενο διάστημα.
Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή καταγράφεται την ώρα που -σύμφωνα με την Eurostat- ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε τον Οκτώβριο σε νέο ιστορικό υψηλό 10,7%, έναντι 9,9% τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία για δωδέκατο συναπτό μήνα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός αποτελεί θέμα-ταμπού, εκτοξεύτηκε στο 11,6%. Περαιτέρω αύξηση των τιμών, υπήρξε στις περισσότερες χώρες του ευρώ μεταξύ των οποίων η Ολλανδία όπου έφτασε το 16.8%, η Ιταλία, το 11,9%, η Εσθονία 22, 4%, η Λιθουανία 22%, και η Λετονία 21,8%.
–Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει σταθερά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να διαχειριστούν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής πίεσης, που παραμένει ισχυρή, επιβαρύνοντας σοβαρά τη μεσαία τάξη και ακόμη περισσότερο τους οικονομικά αδύναμους.
–Σημειώνεται ακόμη ότι την ίδια στιγμή, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε 2,1% (και μόλις +0,2% σε τριμηνιαία βάση) ενώ στη χώρα μας -όπως εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών- για το σύνολο του 2022 θα είναι της τάξης του 5,3%, σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι η ελληνική οικονομία αποδεικνύει ισχυρές αντοχές στην διπλή πανευρωπαϊκή -πληθωριστική και υφασιακή- πίεση.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: