8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Agrotica – Σκρέκας: Ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό σύστημα γεωργικών συμβουλών

Διαβάστε επίσης:

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό σύστημα γεωργικών συμβουλών, ώστε όλοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα, στο πλαίσιο της ευφυούς γεωργίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, μιλώντας σε εκδήλωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), που έγινε στο πλαίσιο της 28ης AGROTICA.

“Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους αγρότες να έχουν τα εργαλεία εκείνα που θα συντελέσουν στη βελτίωση της καλλιέργειάς τους, για να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί και όλα αυτά πετυχαίνοντας μείωση κόστους παραγωγής” σημείωσε ο κ.Σκρέκας.

Στο πλαίσιο αυτό, παραδέχτηκε ότι δυστυχώς σήμερα είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συλλέγονται με τη χρήση της γεωργίας ακριβείας. Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει τις βάσεις για μια νέα περίοδο στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής και σημείωσε ότι το 30%-35% των πολιτών της χώρας ζει ακόμα σε αγροτικές περιοχές και το 6% του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία.

- Advertisement -

Επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα για ένα εθνικό ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης των αγροτικών και περιβαλλοντικών υποδομών, ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021-2027 και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε: “θα σχεδιάσουμε το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, διορθώνοντας τα λάθη και ο σχεδιασμός θα γίνει πάνω στη βάση των επιταγών και των πολιτικών της ΕΕ. Ο στόχος είναι οι αγρότες να δίνουν λιγότερα και να παίρνουν περισσότερα από το χωράφι χωρίς να το καταστρέφουν”.

Μιλώντας εκ νέου για την ορθή χρήση νερού στη χώρα μας, αγαθού που δεν είναι δεδομένο, ο κ.Σκρέκας σημείωσε ότι σήμερα χρησιμοποιούμε μόνο το 11% του βρόχινου νερού, αντλούμε το 65% από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και σύμφωνα με έρευνα πάνω από 1 εκατ. στρέμματα στον Θεσσαλικό Κάμπο, θα ερημοποιηθούν τα επόμενα 30 χρόνια.

Καταλήγοντας τόνισε ότι είναι υπό κατάρτιση το ενιαίο σχέδιο για σωστή χρήση νερού για όλη την Ελλάδα, το οποίο θα είναι κοστολογημένο και αυτό συνιστά επανάσταση γιατί είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας γίνεται ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά.

Ανασυγκρότηση των αγροτικών και περιβαλλοντικών υποδομών

Επενδύσεις ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ απαιτούνται για την ανασυγκρότηση των αγροτικών και περιβαλλοντικών υποδομών στην Ελλάδα, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να διασφαλιστεί το νερό στις σωστές ποσότητες για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο Κωνσταντίνος Σκρέκας, στη διάρκεια εκδήλωσης, που διοργάνωσε η “Οικοανάπτυξη” στην 28η διεθνή έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων, AGROTICA. Σύμφωνα με τον κ.Σκρέκα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ), προκειμένου να χρηματοδοτήσει σχετική μελέτη και “εντός των επόμενων ημερών ή και εβδομάδων” θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε υψηλό επίπεδο.

Τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φροντίζει για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση του νερού, με στόχο το περιβαλλοντικό όφελος, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας για τους Έλληνες ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και λέγοντας ότι “το νερό λιγοστεύει και θα συνεχίσει να λιγοστεύει” πρόσθεσε ότι από τα 24 εκατ. στρέμματα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, τα 12 εκατ. είναι αρδευόμενα και από αυτά (τα 12 εκατ.) ούτε τα μισά καλύπτονται απο κλειστά δίκτυα άρδευσης.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι αγρότες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πλήρως ότι έχουν ανάγκη για συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ αναφερόμενος στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2021-2027) τόνισε ότι “έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε τα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα”. Τα κύρια θέματα είναι η κλιματική αλλαγή -με τις επιπτώσεις της να φαίνονται ήδη στη χώρα μας από τις αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ, οι οποίες έχουν αυξηθεί και “κάθε χρόνο σπάμε ρεκόρ στις φυσικές καταστροφές”- αλλά και η μεγάλη πρόκληση με το θέμα του νερού, για την οποία “καταρτίζεται μελέτη για το τι θα κάνουμε με το νερό που χάνεται”.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Συναντήσεις με Τσιάρα, Γεωργαντά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν (28/6/2022 και 29/6/2022) στην Αθήνα συναντήσεις αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με την ηγεσία και στελέχη των...

Στ. Πέτσας σε Ζ. Μακρή: «9,4 εκ. € για έργα του Δήμου Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών...

Ελασσόνα: Σε νέα εποχή η υπηρεσία καθαριότητας

Σε ανανέωση του στόλου της καθαριότητας προχωράει συστηματικά ο Δήμος Ελασσόνας, ο οποίος εμπλουτίζει την υπηρεσία καθαριότητας με...

Ρητινοκαλλιεργητές: Οι προσωρινοί πίνακες για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης

Αναρτήθηκαν τηνΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, τα προσωρινά αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών σε...

Νέα πεζοδρόμια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου

Ξεκινά το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε...

21 έργα στο δρόμο Μουζάκι -Τύμπανος- Αργιθέα- όρια ν. Καρδίτσας

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο δρόμο Μουζάκι- Τύμπανος -Αργιθέα- όρια νομού...

Στην ίδια κατηγορία: