8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Αγραφα: Αναπτυξιακό σχέδιο με όραμα για την επόμενη μέρα

Διαβάστε επίσης:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες Τρίτη στην παρουσίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου Αγράφων, που καταρτίστηκε ύστερα από συνάντηση που είχε τον περασμένο Μάιο με Δημάρχους ορεινών περιοχών και μπαίνει σταδιακά σε πλήρη εφαρμογή. Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου, που έγινε στην Αργιθέα Καρδίτσας, ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:

- Advertisement -

–Είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο με όραμα για την επόμενη μέρα. Για να κάνουμε πράξη μία εθνική προτεραιότητα. Να ανατρέψουμε τη δημογραφική γήρανση στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας. Να ξαναγυρίσουν νέα παιδιά πίσω. Και τα νέα παιδιά που γεννιούνται εδώ να έχουν λόγο να παραμείνουν και να ζήσουν εδώ. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και συνθήκες ανάπτυξης.
–Το πρόγραμμα αυτό το σχεδιάσατε εσείς για εσάς. Τα έργα τα οποία μας υποδείξατε μελετήθηκαν, συζητήθηκαν, αξιολογήθηκαν, προτεραιοποιήθηκαν. Αποτελούν μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου το οποίο δίνει έμφαση αφενός στις υποδομές, στο οδικό δίκτυο, στην αναπτυξιακή προοπτική και φυσικά στις δομές κοινωνικής στήριξης.
–Έχω αναλάβει μία δέσμευση που αφορά πρωτίστως τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται ότι είναι ξεχασμένοι από το κράτος και από την κεντρική εξουσία: Ότι με αυτή την Κυβέρνηση και με εμένα Πρωθυπουργό δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Όλοι έχουν δικαίωμα στις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή και πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια πρόνοια του κοινωνικού κράτους.
–Πάντα πίστευα ότι θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής μια εθνική στρατηγική ορεινότητας. Όπως έχουμε ειδικές στρατηγικές για τα νησιά μας έτσι να έχουμε και μία ειδική εθνική στρατηγική για τους ορεινούς Δήμους.
–Έχουμε πια ένα δρομολογημένο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους τρεις Δήμους που έχει εξασφαλισμένους πόρους.
–Δίνουμε έμφαση στις απαραίτητες υποδομές του κοινωνικού κράτους: Παιδεία, Υγεία.
–Η προστασία του περιβάλλοντος των βουνών, περνά και από κάποιες άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε εξαγγείλει, με πιο σημαντική την πρωτοβουλία των «Απάτητων Βουνών». Ένα μεγάλο κομμάτι των Αγράφων έχουν χαρακτηριστεί πια «Απάτητα Βουνά». Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι δεν μπορεί να γίνει κανείς καινούριος δρόμος και δεν μπορεί να μπει καμία ανεμογεννήτρια.

–Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Με αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα, επιδιώκουμε την ανάδειξη των Αγράφων ως τόπου διαμονής και σημαντικού προορισμού, τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού, τη συγκράτηση αλλά ακόμα και την αύξηση του πληθυσμού. Σχεδιάζουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, πρόνοιας και άλλες, εφάμιλλες των άλλων περιοχών της Ελλάδας».

–Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος σημείωσε: «Ο τρόπος που έχουμε μάθει εμείς να δουλεύουμε είναι να λέμε λιγότερα λόγια και να κάνουμε περισσότερα έργα. Πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Δεν φτάνει να αποκαθιστούμε τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, ούτε φτάνει να τις αποκαθιστούμε ακόμη καλύτερα συνοδεύοντάς τις και από ορισμένα πρόσθετα έργα. Πρέπει να προσδώσουμε ένα ολοκληρωμένο χαρακτήρα, να δώσουμε τη δυνατότητα στην περιοχή να αναζωογονηθεί, να δώσουμε στην περιοχή και στους κατοίκους της προοπτική».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αργιθέας και το εργοτάξιο όπου εκτελούνται εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε στο οδικό δίκτυο ο κυκλώνας «Ιανός». Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 134,4 εκατ. ευρώ, που έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό και τμήματα του έχουν ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία. Δήλωσε σχετικά ο Πρωθυπουργός:

-Για την Κυβέρνησή μας δεν υπάρχει ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας. Αντίθετα, η προσοχή μας στρέφεται κατεξοχήν σε εκείνες τις περιοχές που στο παρελθόν δεν απολάμβαναν της απαραίτητης προσοχής της κεντρικής εξουσίας λόγω της απόστασης από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
-Δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Όλοι έχουν ίδια δικαιώματα, ίδιες ευκαιρίες στην ανάπτυξη, ίδιες δυνατότητες προστασίας από το κοινωνικό κράτος.

Τι περιλαμβάνει το πρώτο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για ορεινούς όγκους

Το πρώτο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για ορεινούς Δήμους ύψους 90 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, αφορά τους τρεις Δήμους των Αγράφων, (Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων) δύο Περιφέρειες (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) με σχεδόν 15.000 μόνιμους κατοίκους. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την άμεση ένταξη στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια των Αγράφων που αναπτύσσεται σε τρεις άξονες: Στην αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών με 42 εκατ. ευρώ, στην ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και της οικονομικής δραστηριότητας με 32 εκατ. ευρώ, και στην κοινωνική προστασία και συνοχή με 16 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά στην υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον των 38 Δημάρχων ορεινών Δήμων στις 4 Μαΐου για μια εθνική στρατηγική που αφορά την ορεινότητα με στόχο την έξοδο τους από τη διαχρονική γεωγραφική απομόνωση και την πληθυσμιακή και παραγωγική ερήμωση που βίωσαν επί δεκαετίες. Σημειώνεται ότι οι ορεινοί Δήμοι καταλαμβάνουν το 20% της ελληνικής επικράτειας και κατοικούνται από το 2% του πληθυσμού.

Στόχος της νέας στρατηγικής ορεινότητας είναι να αντιμετωπιστεί η απειλή της ερήμωσης μεγάλου ποσοστού του εθνικού χώρου λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας στις περιοχές αυτές και για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Να υπάρξει αναβάθμιση της ζωής των μόνιμων κατοίκων των ορεινών Δήμων και ταυτόχρονα η δημιουργία ικανών και αναγκαίων συνθηκών και κινήτρων ώστε να προσελκυθούν νέοι κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες στις περιοχές αυτές.

Επιμέρους στόχοι είναι: Η ανάδειξη των Αγράφων ως τόπου άξιου διαμονής και επίσκεψης, η ανάπτυξη του παραγωγικού τους ιστού, η διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού τους πλούτου, η αναστροφή της δημογραφικής γήρανσης, η δημιουργία δομών υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας, πρόνοιας, ενεργειακής αυτονομίας και διαχείρισης των απορριμμάτων που θα οδηγούν σε πρότυπες κοινότητες βιώσιμης ολιστικής ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια δύο ακόμη σημαντικών κυβερνητικών δράσεων: Την ένταξη των ορεινών όγκων των δυτικών και νότιων Αγράφων στην πολιτική για τα «απάτητα βουνά», που θέτει σε καθεστώς αυστηρής προστασίας τα Άγραφα και την σπάνια βιοποικιλότητα της Πίνδου. Και την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας μετά την καταστροφική κακοκαιρία του «Ιανού» με ένα πολύπλευρο σχέδιο αποκατάστασης υποδομών και ενισχύσεων σε επιχειρηματικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και καλύπτει έργα οδοποιίας και υποδομών (200 εκατ. ευρώ), αντιπλημμυρικά, αγροτικές αποζημιώσεις ΕΛΓΑ (60 εκατ. ευρώ), στήριξη επιχειρήσεων (50 εκατ. ευρώ), στεγαστική συνδρομή (90 εκατ. ευρώ).

Δύο χρόνια μετά τον «Ιανό» έχουν ολοκληρωθεί περισσότερο από το 50% των έργων οδοποιίας κατά μήκος του οδικού δικτύου Δήμων Καρδίτσας, Αργιθέας και Μουζακίου.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: