8.2 C
Karditsa
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Τσιάρας: Η ελληνική δικαιοσύνη έχει μπει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή

Διαβάστε επίσης:

“Η ελληνική δικαιοσύνη έχει μπει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή”, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στη Βουλή. Όπως πάντως σημείωσε ο υπουργός, οι ψηφιακές εφαρμογές βοηθούν αλλά δεν υποκαθιστούν την ελληνική δικαιοσύνη αλλά είναι σημαντικό ότι την περίοδο της πανδημίας συνέβαλαν ώστε να κρατηθεί όρθιο το κράτος δικαίου.

- Advertisement -

“Το κράτος δικαίου ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, που υπάρχει αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, στάθηκε όρθιο, προστατεύοντας τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών”, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι αυτή την περίοδο εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που χορηγήθηκαν ηλεκτρονικά και ατελώς, σε διαδίκους και δικηγόρους.

Ο κ. Τσιάρας είπε ειδικότερα ότι αυτό το διάστημα έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά 576.000 πιστοποιητικά και προχώρησε και ο ηλεκτρονικός φάκελος. Το 2018 είχαν υποβληθεί μόλις 10 δικόγραφα ηλεκτρονικά και ο αριθμός αυτός το 2019 ανήλθε σε 1.157. Το 2020 κατατέθηκαν ηλεκτρονικά 9.714 δικόγραφα και έγγραφα, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 739%. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν κατατεθεί 5.030 δικόγραφα, γεγονός που “προμηνύει εκτίναξη της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων για το τρέχον έτος”, όπως είπε ο κ. Τσιάρας.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Τσιάρας αναγνώρισε ότι την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, ο δικηγορικός κλάδος επλήγη και γι΄αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση προτείνει ένα λελογισμένο βήμα για την εύρυθμη επανεκκίνηση της δικαιοσύνης προκειμένου να αξιολογηθεί από την επιτροπή κατά του κορονοϊού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: