8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Χωρίς πυρασφάλεια από το 2016 το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου

Διαβάστε επίσης:

Στο έλεος του Θεού ή της… τύχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται καθημερινά στο Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου. Το εμβληματικό κτίριο που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται χωρίς πυρασφάλεια, όπως αποκαλύπτει το TheNewspaper.gr.
H τελευταία φορά που συντηρήθηκε το πυροσβεστικό υλικό του διώροφου μεγάρου ήταν πριν από ακριβώς πέντε χρόνια. Τον Αύγουστο του 2015 μία εταιρεία από την Αθήνα αναδείχθηκε μειοδότης σε διαγωνισμό για την προμήθεια και συντήρηση των πυροσβεστικών μέσων του κτιρίου. Εκείνη με τη σειρά της, ανέθεσε σε τοπική εταιρεία την εργασία, και έγινε με επιτυχία. Από τότε όμως, ουδείς έχει ενδιαφερθεί για την πυρασφάλεια ενός κτιρίου που συγκεντρώνει καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους.
Δικαστικοί υπάλληλοι, εισαγγελείς, δικαστές, δικηγόροι και απλοί πολίτες είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της πυρκαγιάς, χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστα μέσα πυρόσβεσης για να τεθεί υπό έλεγχο μία πυρκαγιά σε ένα παλιό κτίριο, στο οποίο μάλιστα συνωστίζονται δεκάδες εργαζόμενοι και πολλά εύφλεκτα υλικά.
Η επόμενη προγραμματισμένη συντήρηση ήταν για τον Αύγουστο του 2016, όμως κανείς και ποτέ δεν την έκανε! Έναν χρόνο πριν, η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων είχε βάλει προσωρινό “Στοπ” σε εργασίες συντήρησης του κτιρίου, ζητώντας σχολαστικά περισσότερα πιστοποιητικά για το έργο, σε ένα κτίριο που κατέρρεε. Οι ίδιοι άνθρωποι βέβαια, εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν αντιληφθεί προφανώς οτι το κτίριο δεν διαθέτει πυρασφάλεια. Σύμφωνα με όσα λέει στο TheNewspaper.gr γνωστός επαγγελματίας του Βόλου στον τομέα της Πυρόσβεσης “μετά από πέντε χρόνια οι πυροσβεστήρες, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση είναι αμφίβολο αν θα δουλέψουν και κυρίως πόσο αποτελεσματικοί θα είναι”. Να σημειωθεί οτι η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1930, με ότι σημαίνει αυτό για τους κανόνες της πολιτικής προστασίας.

Ο νέος κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων

- Advertisement -

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα 41/2018 για το νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων.

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων καθορίζει τις απαιτήσεις και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στα κτίρια, προκειμένου:

α) Να προστατεύεται η ζωή και η υγεία των ατόμων που βρίσκονται σε αυτά σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

β) Να εμποδίζεται η εξάπλωση της φωτιάς από τον χώρο όπου εκδηλώθηκε στους άλλους χώρους του κτιρίου.

γ) Να αποτρέπεται η μετάδοση της φωτιάς από τον χώρο που εκδηλώθηκε στα όμορα και στα γειτονικά ακίνητα καθώς και στις γειτονικές περιοχές.

δ) Να προστατεύονται τα ίδια τα κτίρια και τα περιεχόμενά τους.

Πρωταρχικός στόχος του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτιρίων παραμένει η ασφάλεια του κοινού σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, η οποία επιτυγχάνεται γενικά με κατάλληλο σχεδιασμό του κτιρίου και των επιμέρους χώρων του, με την εγκατάσταση ενεργητικών μέσων και συστημάτων, καθώς και με την κατάλληλη επιλογή υλικών και εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του TheNewspaper.gr τίποτα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να τηρείται στο εν λόγω κτίριο, αφού δεν λειτουργούν ούτε τα στοιχειώδη μέσα προστασίας.
Πηγή: thenewspaper.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: