8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχει τέλος η αποτυχημένη διαχείριση ΟΣΔΕ, με θύματα αγρότες -κτηνοτρόφους

Διαβάστε επίσης:

Κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Τομεάρχη, Β. Κόκκαλη για το ΟΣΔΕ

- Advertisement -

“Μεγάλα τα ρήματα, μικρά τα έργα”: Δεν έχει τέλος η αποτυχημένη διαχείριση ΟΣΔΕ, με θύματα αγρότες -κτηνοτρόφους

Η καταστροφική πολιτική του Επιτελικού Κράτους στον πρωτογενή τομέα συνεχίστηκε με την “στο παρά ένα” απόφαση του πέμπτου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν εισήγησης του πέμπτου Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την “απρόσκοπτη, αδιάλειπτη και παραδεκτή (χωρίς ποινή) υποβολή των Ε.Α.Ε. 2024, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., έως 30.09.2024”. Χωρίς καμία παρέμβαση επί της ουσίας, η παράταση από μόνη της δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

Υπενθυμίζουμε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 για τα ΚΥΔ άνοιξε τελικά στις 15 Ιουλίου, 3,5 μήνες αργότερα από την ημερομηνία που άνοιξε η πλατφόρμα για τους αγρότες που ήθελαν να υποβάλλουν απευθείας τις δηλώσεις τους. Και βέβαια, το άνοιγμα αυτό, σύμφωνα με τα ΚΥΔ, παρουσίασε σωρεία τεχνικών δυσλειτουργιών, με αποτέλεσμα τα ΚΥΔ να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δεκάδες χιλιάδες αγροτών, μεσούντος μάλιστα του καλοκαιριού. Έτσι, οι ατελείς αιτήσεις που συσσωρεύονταν στο σύστημα, μέχρι να οριστικοποιηθούν, νομοτελειακά θα καθυστερήσουν την εφαρμογή του monitoring και των πρώτων διασταυρωτικών ελέγχων για την αποσφαλμάτωσή τους και τη διόρθωσή τους από τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς, με αναπόφευκτη συνέπεια, τελικά, την καθυστέρηση των πληρωμών στους αγρότες μας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που υπολείπεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η υποβολή τους.

Οι συνεχείς οχλήσεις και καταγγελίες από συνεταιριστικά και άλλα ΚΥΔ, που έφτασαν μέχρι και την αποστολή εξωδίκου, ανάγκασαν τελικά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποδεχθεί το αίτημα για την παράταση της υποβολής των αιτήσεων. Μια παράταση, που πέραν του ότι συνιστά ομολογία αποτυχίας των κυβερνώντων, δεν διασφαλίζει ότι, αφενός, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και οριστικά η συγκέντρωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 και, αφετέρου, ότι θα μπορεί να προβεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλες τις δέουσες διοικητικές και τεχνικές ενέργειες, που προβλέπονται από την ενωσιακή νομοθεσία, προκειμένου να καταβληθούν έγκαιρα, έγκυρα και με διαφάνεια οι πληρωμές στους αγρότες, που διαχρονικά γίνονται το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Επιπλέον, σε κίνδυνο βρίσκονται και όλα τα προγράμματα που συνδέονται με τη σωστή και έγκαιρη υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ (Βιολογική Γεωργία, Νέοι Γεωργοί, Σχέδια Βελτίωσης, Νιτρορύπανση κ.λπ.)

Και όλα αυτά, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται, την τελευταία περίοδο, σε μία διαρκή λειτουργική, διοικητική και οργανωτική “αποσύνθεση”, αποτέλεσμα της οποίας είναι να έχει τεθεί σε επιτήρηση από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μόλις προχθές, για προφανείς και μόνο επικοινωνιακούς λόγους, και από τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λες και αυτός και η κυβέρνησή του είναι παντελώς άμοιροι ευθυνών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Οργανισμό.

Μπροστά σε αυτή τη συνεχιζόμενα απαράδεκτη κατάσταση, που δυναμιτίζει το μέλλον του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί αλληλέγγυος σε κάθε προσπάθεια που θα διασφαλίζει τη λειτουργία ενός έγκαιρου, έγκυρου και με διαφάνεια συστήματος επιδοτήσεων, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και φαινόμενα διαπλοκής, και πάντα στο πλευρό των Ελλήνων αγροτών, στον καθημερινό τους αγώνα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και την παραμονή τους στην ελληνική ύπαιθρο.​

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: