8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα ευλογιάς

Διαβάστε επίσης:

Συνολικά 24 εστίες ευλογιάς μετρά ο Νότιος Έβρος και πέντε ο Βόρειος, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία. Στις πέντε εστίες θανατώθηκαν 800 αιγοπρόβατα. Το θετικό είναι ότι οι εκτροφές βρίσκονται μέσα στον κάμπο της Ορεστιάδας, όπως σημειώνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Φωτεινιάς.

- Advertisement -

Θανατώθηκαν 6.300 ζώα

 Οι 24 εστίες στον Νότο αριθμούν 5.500 ζώα, τα οποία θανατώθηκαν. «Η ευλογιά συνεχίζει να επεκτείνεται με αμείωτο ρυθμό. Μας κοινοποιούνται διαρκώς νέες εστίες. Η κτηνιατρική υπηρεσία από τη μία λαμβάνει και στέλνει δείγματα προς επιβεβαίωση των κρουσμάτων και , από την άλλη, συνεχίζει τις θανατώσεις με ένα συνεργείο. Δεν προλαβαίνουμε να ανοίγουμε λάκκους να τα θάβουμε, γιατί το προσωπικό είναι ελάχιστο», περιγράφει στην «Υπαιθρο Χώρα» ο ίδιος.

Οι κτηνίατροι προβληματίζονται , καθότι την Τετάρτη ξεκίνησε η 27η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση και ζητούν να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις παραγωγών σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. «Να πάνε στην έκθεση, αλλά όχι σε περιοχές εντός των ζωνών προστασίας. Να μην πάνε σε κτηνοτροφικές μονάδες, γιατί το νόσημα μεταφέρεται με τα παπούτσια και τα οχήματα», τονίζει ο κ. Φωτεινιάς, δεδομένου ότι πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα βιοασφάλειας.

Υποψία για νέο κρούσμα

Υπάρχει , επίσης, υποψία για νέο κρούσμα στο Παγγαίο Καβάλας, κοντά στη διέλευση της Εγνατίας οδού. « Μας προκαλεί εντύπωση πώς έφτασε το νόσημα, εάν έφτασε, σε μια μονάδα παραπλεύρως της Εγνατίας. Δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις και κανένας επιστήμονας δεν μπορεί, εάν δεν υπάρχει η πλήρης επιδημιολογική διερεύνηση του περιστατικού», σχολιάζει ο κ. Φωτεινιάς, περιμένοντας τα επίσημα αποτελέσματα.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: