8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΕ: Νέοι κανόνες κατά της νοθείας στο μέλι

Διαβάστε επίσης:

Την ημέρα της έναρξης ισχύος των αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ για το μέλι, (13 Ιουνίου 2024), η Επιτροπή απηύθηνε έκκληση για τη δημιουργία της πλατφόρμας μελιού για τη συγκέντρωση της καλύτερης διαθέσιμης εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τη γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του μελιού. Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα βοηθήσει την Επιτροπή να εναρμονίσει τις μεθόδους για τον εντοπισμό νοθείας στο μέλι και τον εντοπισμό του προϊόντος μέχρι τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα που τρυγεί. Οι νέοι κοινοί κανόνες για τη σύνθεση και την επισήμανση του μελιού θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές αυξάνοντας τη διαφάνεια στην τροφική αλυσίδα και περιορίζοντας τις δόλιες πρακτικές.

- Advertisement -

Από τα μέσα του 2026, όταν αρχίζει να εφαρμόζεται η οδηγία, οι χώρες προέλευσης των μειγμάτων μελιού θα πρέπει να εμφανίζονται στην ετικέτα με φθίνουσα σειρά με το ποσοστό μεριδίου κάθε προέλευσης. Τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να απαιτούν ποσοστά για τα τέσσερα μεγαλύτερα μερίδια μόνο όταν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του μείγματος.

Η αναθεωρημένη οδηγία εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εισαγάγει, εντός 4 ετών, τους κανόνες για εναρμονισμένες μεθόδους ανάλυσης για την ανίχνευση νοθείας μελιού με ζάχαρη και εντός 5 ετών, τις μεθόδους ανίχνευσης της προέλευσης του μελιού και κριτήρια για να εξακριβωθεί ότι το μέλι δεν υπερθερμαίνεται και η γύρη δεν αφαιρείται όταν πωλείται στον τελικό καταναλωτή. Για να υποστηρίξει την Επιτροπή σε αυτό το έργο με την καλύτερη διαθέσιμη εμπειρογνωμοσύνη, οι νέοι κανόνες απαιτούν τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για το μέλι.

Η επερχόμενη πλατφόρμα μελιού, που αποτελείται από έως και 90 μέλη, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συλλέξει δεδομένα για μεθόδους βελτίωσης των ελέγχων γνησιότητας του μελιού και να παρέχει συστάσεις για την ιχνηλασιμότητα της Ένωσης, τα κριτήρια σύνθεσης και τη δυνατότητα δημιουργίας ενωσιακής αναφοράς εργαστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού μελιού, η κοινωνία των πολιτών και οι ειδικοί με προσωπική ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον ακαδημαϊκό χώρο, ενθαρρύνονται να υποβάλουν την αίτησή τους.

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων είναι ανοιχτή έως τις 15 Ιουλίου. Οι οργανισμοί που υποβάλλουν αίτηση πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Διαφάνειας για να διοριστούν. Η Πλατφόρμα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση τον Νοέμβριο του 2024, υπό την προεδρία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πλατφόρμα προορίζεται να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, όλα τα σχετικά έγγραφα (συμπεριλαμβανομένης της ημερήσιας διάταξης και των πρακτικών) θα δημοσιευθούν στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων. Η πλατφόρμα του μελιού ιδρύεται για αρχική διάρκεια πέντε ετών.

Παράλληλα με αυτό το έργο, η Επιτροπή και το Κοινό Κέντρο Ερευνών εργάζονται για τη δημιουργία επικυρωμένων αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό νοθείας μελιού με ζάχαρη.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: