8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

«Αν ήμουν δέντρο…»

Διαβάστε επίσης:

Με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών συνεχίζεται  στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας  2024, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής  Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!

- Advertisement -

Το μεγαλείο των δέντρων και τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο ανακαλύψαμε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, μέσα από ωραίες δράσεις της καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας και από μια πλούσια βιβλιογραφία. Στην Ιστορία, την μυθολογία, την ποίηση, τη λαογραφία, τα τραγούδια, κυριαρχούν τα υπέροχα δημιουργήματα της φύσης, τα δέντρα και πιστοποιούν την άρρηκτη σχέση με τον άνθρωπο.

Στο βιβλίο του Σεραφείμ Τσιτσά «Τα Αγριόδεντρα του βουνού και του λόγγου», έκδοση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Μουζακίου,  ταξιδέψαμε σε δάση και βουνά ακούσαμε τις Δρυάδες να ψιθυρίζουν, το Δέντρο του Ιούδα να μετανιώνει, αρχαίες δασικές θεότητες να συνομιλούν…

Μπορείς όμως να φανταστείς πόσο μοιάζουν τα παιδιά μ’ ένα δέντρο.  Μπήκαν στη θέση ενός δέντρου και με την κίνηση του σώματος τους, έγιναν  δέντρα και δάσος κάνοντας όλοι μαζί μια μεγάλη αγκαλιά, μέσα από ένα ωραίο παιχνίδι δραματοποίησης  Βρήκαν τις ομοιότητες μεταξύ δέντρου και ανθρώπου, έπαιξαν το παιχνίδι «Αν ήμουν δέντρο…», μ’ ένα ζάρι όλο «απορίες»!!!

Βγήκαν όμως και στα πάρκα της πόλης μας και πήραν το γραφικό αποτύπωμα των δέντρων, υπολόγισαν σε κομμένους κορμούς την ηλικία των δέντρων, χάιδεψαν το φλοιό των δέντρων και άκουσαν ωραία αποσπάσματα βιβλίων, όπως «Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου», της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου & «Παιδί της φύσης» της Dara McAnulty, από τις εκδόσεις Πατάκη και «Δέντρα» του Wojciech Grajkowski, από τις εκδόσεις «Μικρή Σελήνη».

Στη συνέχεια έφτιαξαν το δικό τους κορμό με βάση την ηλικία τους και κάθε χρονιά θυμήθηκαν γεγονότα, πράξεις και ανθρώπους που τους «σημάδεψαν».

Τελικά γίναμε δέντρα και όλοι μαζί ένα δάσος δυνατό!!!

Την Τρίτη 25 & την Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες  «Παυσιλύπου», συνοικιών «Αγίου Γεωργίου»,  «Λάκας Μαντζάρα»  και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού»,  θα πραγματοποιηθεί η 3η δράση με τίτλο «Συννεφο-ιστορίες». Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοίταξες ψηλά στον ουρανό; Μήπως έτυχε να δεις κάποιο ψάρι να κολυμπάει ή έναν κροκόδειλο να κάνει ηλιοθεραπεία; Φέτος το καλοκαίρι, εξερευνούμε τον κόσμο των σύννεφων, δημιουργούμε τους δικούς μας συννεφο-ήρωες και φτιάχνουμε συννεφένιες ιστορίες που απλώνονται σαν λευκό πέπλο πάνω από τον ουρανό της βιβλιοθήκης.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά που θα πάνε τώρα Α΄ Δημοτικού  και κάτω. πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με υλικά που μας χορήγησαν η εφημερίδα «Καθημερινή» και το «ΙΚΕΑ», τους οποίους ευχαριστούμε θερμά!!!

Κι αυτό το καλοκαίρι στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας… θα μάθουμε, θα σκεφτούμε… θα ζήσουμε!!!

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: