8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας υπό τη βελγική προεδρία

Διαβάστε επίσης:

Pαντεβού στο Λουξεμβούργο δίνουν την ερχόμενη Δευτέρα (24/6)οι εθνικές αντιπροσωπείες για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. το τελευταίο που διεξάγεται υπό τη βελγική προεδρία.

- Advertisement -

 Πριν παραλάβει τη σκυτάλη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ η Ουγγαρία, για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, οι Βέλγοι θέλουν να κλείσουν το κείμενο συμπερασμάτων για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, θέμα το οποίο θα κληθεί να επεξεργαστεί η νέα σύνθεση της Κομισιόν.

Τα συμπεράσματα εκφράζουν τον προβληματισμό της κοινότητας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας, δίνοντας συνάμα μία μεσοπρόθεσμη, αλλά και μακροπρόθεσμη απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο συμπερασμάτων προετοιμάστηκε από τη βελγική προεδρία λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των εθνικών αντιπροσωπειών, ενώ έχει συζητηθεί και στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας.

 Το κείμενο, σύμφωνα με την «Υπαιθρο Χώρα», εστιάζει σε πολλά σημεία: Σε έναν ισχυρό και ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα, στην προώθηση της καινοτομίας και της τομεακής συνεργασίας, στην ανάγκη απλουστεύσεων για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, στην υποστήριξη των νέων αγροτών και στην ανανέωση γενεών, καθώς και στην ανθεκτικότητα του τομέα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Το τελικό κείμενο θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που τίθενται κατά την επεξεργασία του προγράμματος εργασίας της και των πολιτικών που ουσιαστικά θα επηρεάσουν τον αγροδιατροφικό τομέα τα επόμενα χρόνια. Νομοθετικοί φάκελοι Επιπλέον, η βελγική προεδρία θα παράσχει ενημέρωση για την πορεία τεσσάρων υπό εξέταση νομοθετικών φακέλων.

Συγκεκριμένα: * Της πρότασης κανονισμού για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό.

* Της πρότασης κανονισμού για το δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό. Της πρότασης κανονισμού για το πλαίσιο παρακολούθησης των δασών.

* Της πρότασης κανονισμού για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συνεδρίασης, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ανακοίνωσή της για την πορεία της βιώσιμης αλιείας στην ΕΕ και τους προσανατολισμούς για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2025.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του θέματος και να αναδείξουν τις προτεραιότητές τους.

Τέλος, και σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, η βελγική προεδρία θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τα αποτελέσματα του συμποσίου που διοργάνωσε σχετικά με τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης στη συσκευασία.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: