8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

2010 – 2019: Από την βαρβαρότητα στην κανονικότητα

Διαβάστε επίσης:

Pixabay

Για την Ελλάδα η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική βαρβαρότητα. Από το ηλιόλουστο πρωινό του 2010 όταν ο τότε πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε την εισαγωγή της χώρας στα μνημόνια, οι Έλληνες είδαν να ανατρέπεται η ζωή τους, όσα γνώριζαν και όσα μπορούσαν να ελπίζουν.

Μια ολόκληρη γενιά δεν έχει καν ζήσει όχι μέρες ευημερίας αλλά ούτε καν κανονικότητας. Πρώτο μνημόνιο, δεύτερο, τρίτο, μεσοπρόθεσμα είναι έννοιες που έγιναν γνώριμες στους Έλληνες πριν φτάσουμε στα capital control. Στα ίδια χρόνια η χώρα θα βιώσει μια τρομακτική κοινωνική αναταραχή η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες αστέγους, αυτοκτονίες και την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση λόγω του προσφυγικού.
Μόλις τους τελευταίους μήνες αυτής της δεκαετίας κάτι μοιάζει να αλλάζει και η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην επιστροφή της στα ευρωπαϊκά σαλόνια με αξιώσεις. Χωρίς όμως μέχρι ώρας να γίνεται σαφές αν οι Έλληνες έμαθαν από τα όσα βίωσαν ή απλά έκαναν υπομονή έως ότου βρεθούν ξανά στο ξέφωτο.

- Advertisement -

Από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Αντώνη Σαμαρά

Στις 26 Μαρτίου 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριζε πως η Ελλάδα ανακτούσε την αξιοπιστία της. Ένα μήνα μετά, στις 23 Απριλίου, ανακοίνωνε πως η χώρα μπαίνει στο ΔΝΤ. Το υπέροχο φυσικό σκηνικό στο Καστελόριζο δεν άμβλυνε τις εντυπώσεις. Μόλις είχε ξεκινήσει η μεγάλη περιπέτεια για μια ολόκληρη χώρα σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το Μνημόνιο έφτασε στη Βουλή και άρχισαν οι πρώτες διαφοροποιήσεις βουλευτών. Πολύ σύντομα ο φαινομενικά πανίσχυρος πρωθυπουργός θα καταλάβαινε πως ο χρόνος του μετρούσε αντίστροφα. Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Είχε χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματος του αλλά κυρίως της κοινωνίας. Η Ελλάδα αυτόματα μετατράπηκε στο μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Η οργή του κόσμου δεν άργησε να ξεχυθεί στους δρόμους. Πολιτικοί δέχθηκαν επιθέσεις ενώ στις 5 Μαΐου η αγανάκτηση βάφτηκε στο αίμα αθώων. Κατά τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων άγνωστοι πυρπόλησαν με μολότοφ το κτίριο της Μαρφίν στη Σταδίου. Νεκροί τρεις υπάλληλοι εκ των οποίων μια έγκυος.
Οι διαβεβαιώσεις πως με το Μνημόνιο η χώρα θα επανερχόταν αποδείχθηκαν ανούσιες με την πολιτική κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Με την ανατολή του 2011 η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα: την κατάληψη κτιρίου της νομικής σχολής από 300 μετανάστες απεργούς πείνας. Οι μετανάστες έφτασαν στην Αθήνα, από τα Χανιά όπου εργάζονταν για χρόνια με χαμηλούς μισθούς και χωρίς ασφάλιση. Αρχικά προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Νομικής ξεκινώντας απεργία πείνας με αίτημα τη νομιμοποίηση τόσο των ίδιων όσο και άλλων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα.

Η κατάσταση εκτονώθηκε στις 28 Ιανουαρίου οπότε και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν από τη Νομική στο μέγαρο Υπατία όπου και συνέχισαν την απεργία πείνας που είχαν ξεκινήσει. Έπειτα από συμφωνία με την κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους και την παραλαβή χαρτιών από την αστυνομία, οι μετανάστες έληξαν έπειτα από 44 ημέρες την απεργία πείνας, και στις 14 Μαρτίου επέστρεψαν στην Κρήτη.

Δεν εκτονώθηκε όμως και η κοινωνική αγανάκτηση. Τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου 2011 το κίνημα των Αγανακτισμένων πήρε σάρκα και οστά ακολουθώντας το παράδειγμα των Ισπανών, εκατοντάδες Έλληνες δίνουν ραντεβού κινητοποιήσεων σε πλατείες πόλεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις διακόπηκαν βίαια στις 15 Ιουνίου 2011 όταν με «φόντο» την προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας και την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις που ως αποτέλεσμα είχαν τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε αδιέξοδο και επιχειρεί να έρθει σε συμφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά για τη συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας. Είναι μάλιστα πρόθυμος να αναλάβει τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργός. Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναταραχή με πολλούς να ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως παραδοχή αποτυχίας.

Η πρωτοβουλία Παπανδρέου σε κάθε περίπτωση πέφτει στο κενό, προχωρά σε ανασχηματισμό, αλλάζει τον τσάρο της Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου και αναβαθμίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος έμελε να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή της πολιτικής τα επόμενα χρόνια.

Στα τέλη Ιουνίου 2011 και εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η Αθήνα πήρε φωτιά και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε στίβους μάχης. Η μάχη της Βουλής δεν άφησε αλώβητα τα δύο μεγάλα κόμματα. Από μια διαγραφή για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς η Έλσα Παπαδημητρίου και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κινήθηκαν εκτός γραμμής.

Τελικά, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα υπερψηφίζεται από 155 βουλευτές, με απώλειες και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Η βουλευτής της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου ψηφίζει «ναι» κάνοντας λόγο για μια πατριωτική πράξη, θέτοντας έτσι τον εαυτό της εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής του ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει και διαγράφεται.

Αυτή η μάχη ήταν και η αρχή του τέλους για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η πρότασή του για δημοψήφισμα τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου θα φέρει εν τέλει το PSI, θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο Ευάγγελο Βενιζέλο και θα οδηγήσει στην τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Η απόφαση ελήφθη στις 6 Νοεμβρίου 2011 και ενώ πριν ο Γιώργος Παπανδρέου στήθηκε στον τοίχο από τους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά το δείπνο στις Κάννες. Νωρίτερα έχει ήδη γίνει αναφορά σε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα στήριξης της χώρας με τη συνδρομή ΕΕ και ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ έως το 2014. Οι επιλογές Παπανδρέου είχαν θέσει σε κίνδυνο συνολικά το ευρώ και οι υπόλοιποι ηγέτες δεν μπορούσαν αυτό να το επιτρέψουν.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο στενός συνομιλητής του Γιώργου Παπανδρέου, διευθυντής του ΔΝΤ Στρος Καν συνελλήφθη στις 15 Μαΐου στη Νέα Υόρκη για σεξουαλική επίθεση. Η εξέλιξη αυτή τον απομακρύνει από το τιμόνι του Ταμείου και ο Έλληνας πρωθυπουργός χάνει έναν σύμμαχο. Οι κατηγορίες όλες κατά του Στρος Καν θα καταρρεύσουν στο δικαστήριο αλλά η ιστορία θα έχει ήδη γραφεί.

Για τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα δουλέψει για το PSI και το δεύτερο Μνημόνιο τα οποία θα έρθουν στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2012. Η ψήφισή του στη Βουλή θα αλλάξει τον πολιτικό χάρτη και θα γεννήσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι οποίοι μερικά χρόνια μετά θα βάλουν «πλάτη» στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς διαγράφει 21 βουλευτές οι οποίοι καταψήφισαν τα μέτρα.

Οι όροι του PSI οριστικοποιούνται και η όλη συμφωνία πηγαίνει στη Βουλή για να ψηφιστεί ως Μνημόνιο 2. Είναι τα μέτρα που θα επωμιστεί ο ελληνικός λαός προκειμένου να κερδίσει μια μερική διαγραφή χρέους και μια νέα δανειακή σύμβαση. Μέτρα σκληρά και επώδυνα που –όπως θα αποδειχτεί- δεν θα είναι τα τελευταία.

Για τη Νέα Δημοκρατία η καταψήφιση του μνημονίου από κάποιους βουλευτές είναι μια ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ο Αντώνης Σαμαράς που είχε πει «όχι» στο πρώτο Μνημόνιο τώρα καλεί το κόμμα του να πει «ναι». Και τελικά διαγράφει τους 21 που αντιδρούν, δημιουργώντας έτσι τις βάσεις για την σύσταση ενός νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της λαϊκής Δεξιάς, με αντιμνημονιακή ρητορική. Ο φορέας αυτός σύντομα θα βρει τον ηγέτη του στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου.

Την ίδια περίοδο οι Έλληνες παλεύουν με τις ανατιμήσεις, τα πανάκριβα καύσιμα και τα σκάνδαλα. Παράλληλα κάνουν την εμφάνισή τους οι αγορές χωρίς μεσάζοντες δίνοντας προϊόντα – αγροτικά κυρίως- σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η χώρα οδηγείται στις κάλπες με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται όμως τα αποτελέσματα σοκάρουν. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Βαγγέλης Βενιζέλος καταφέρνουν τα χαμηλότερα ιστορικά ποσοστά ενώ το κατώφλι της Βουλής περνά για πρώτη φορά η Χρυσή Αυγή ενδεδυμένη χιτώνα πατριωτικό.

Οι εκλογές επαναλαμβάνονται λόγω αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης και τον Ιούλιο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (έχει προηγηθεί διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ) έρχονται σε συμφωνία. Υπουργός Οικονομίας θα αναλάβει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η χώρα πλέον χορεύει στους ρυθμούς του ρατσισμού με την Χρυσή Αυγή να εκμεταλλεύεται την ανέχεια των πολιτών και το πολιτικό σύστημα να παρακολουθεί αμήχανο. Άλλωστε ήδη στο δρόμο βρίσκεται ένα ακόμα Μνημόνιο και οι απαιτήσεις της Τρόικας. Εξίσου αμήχανη η Ευρώπη αδυνατεί να δώσει λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Τον Οκτώβριο του 2012 η κυβέρνηση θα παρασυρθεί στον κυκλώνα «Λίστα Λαγκάρντ». Ένα αρχείο με μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία το οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ξεχάσει γίνεται πρώτο θέμα της επικαιρότητας αποπροσανατολίζοντας από τα πραγματικά προβλήματα.

Θα φτάσουμε στον Δεκέμβριο του 2012 ώστε το Eurogroup να εγκρίνει την πολυπόθητη δόση για την Ελλάδα.

Το 2012 θα καταγραφούν και λιποθυμίες υποσιτισμένων μαθητών στα σχολεία με το Υπουργείο Παιδείας να ξεκινά – σε συνεργασία με την εκκλησία και ΜΚΟ- συσσίτια.
Οι μάχες συνεχίστηκαν στους δρόμους καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου με φόντο τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και την απώλεια εργασιακών κεκτημένων.

Στις 4 Απριλίου 2012 η χώρα πάγωσε: ένας άντρας αυτοπυροβολήθηκε στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών άφησε τη χώρα άφωνη. Ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός έδινε ένα από τα ηχηρότερα μηνύματα για την κατάσταση εξαθλίωσης: «δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου», δήλωνε στο σημείωμα αυτοκτονίας που άφησε πίσω του.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ελέγξει το μεταναστευτικό και την Χρυσή Αυγή εγκαινιάζει την Αμυγδαλέζα. Η κατάσταση όμως είναι εκτός ελέγχου. Στην ιστορία καταγράφεται ένα περιστατικό σε εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη: ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, αφού θα εκσφενδονίσει ένα ποτήρι με νερό στο πρόσωπο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, θα χειροδικήσει εναντίον της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιο χρόνου βουλευτές της Χρυσής Αυγής (και μέλη) επιτίθενται σε μικροπωλητές που είχαν στήσει τους πάγκους τους στο πανηγύρι του δήμου Ραφήνας. Την επόμενη μέρα μάλιστα, αυτή τη φορά σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι, θα επαναληφθεί το ίδιο ζοφερό σκηνικό, με βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου (που ανήκουν στη Χρυσή Αυγή) να επιδίδονται σε ακρότητες και βιαιοπραγίες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαμήνυσε πως δεν θα ανεχτεί «τάγματα εφόδου», για να εισπράξει την ηχηρή απάντηση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, «ας έρθουν να μας συντρίψουν»…

Από τις εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν ούτε οι τράπεζες, οι πυλώνες της οικονομίας. Το τραπεζικό σύστημα άλλαξε μέσω συγχωνεύσεων: Αlpha Bank και Εμπορική, Πειραιώς και Γενική με ΑΤΕ, Εθνική και Eurobank ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του ανταγωνισμού…
Ο χρόνος θα κλείσει με νέα – τα τελευταία όπως ειπώθηκε – μέτρα με στόχο να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία.

Το 2012 είναι επίσης το έτος που είχε την τιμητική της η VIP πτέρυγα σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και κυρίως σε εκείνο του Κορυδαλλού. Από τα πρόσωπα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη ήταν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το δρόμο του Άκη Τσοχατζόπουλου ακολούθησε και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για το σκάνδαλο της Proton Bank.

2013: Μνημόνια και τρομοκρατία

Το 2013 εκτός από τα Μνημόνια είχε και έντονο άρωμα τρομοκρατίας. Τον Φεβρουάριο συνελήφθησαν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης “Πυρήνες της Φωτιάς”. Η σύλληψη έγινε μετά από μαραθώνια καταδίωξη ομάδας κουκουλοφόρων που είχαν προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή, κινηματογραφική διπλή ληστεία στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και σε αυτό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Βελβεντό Κοζάνης.

Ένα μήνα αργότερα, τα χνάρια της Ελλάδας ακολουθεί και η Κύπρος με την ένταξή της σε Μνημόνια. Πίσω στην Αθήνα αλλάζει και ο επιχειρηματικός χάρτης: Πωλείται ο ΟΠΑΠ και μπαίνει λουκέτο στην ΕΡΤ που θα οδηγήσει σε κύμα αντιδράσεων.

Το 2013 θα σημαδευτεί από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. Στις 28 Σεπτεμβρίου και μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αρχών, συλλαμβάνονται και στη συνέχεια φυλακίζονται, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο φερόμενος ως υπαρχηγός του Χρήστος Παπάς και ο βουλευτής Γιάννης Λαγός. Νωρίτερα είχαν διαβεί την πόρτα ανακριτή και εισαγγελέα και άλλοι βουλευτές του κόμματος, που όμως αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σε πολιτικό επίπεδο τον Νοέμβριο η κυβέρνηση επιβιώνει με 153 ψήφους της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

2014: Μετρώντας πνιγμένους πρόσφυγες

Το μεταναστευτικό απειλεί πλέον ευθέως την Ελλάδα. Το ναυάγιο του Φαρμακονησίου θα οδηγήσει στο θάνατο 12 πρόσφυγες στις 20 Ιανουαρίου 2014. Τα εννέα είναι παιδιά.
Και ενώ η κυβέρνηση θα προσπαθεί να βάλει σε τάξη την οικονομία, η αστυνομία θα επικηρύσσει τους Χριστόδουλο Ξηρό – που έχει δραπετεύσει-, Μαζιώτη και Ρούπα, η Κεφαλονιά θα δέχεται το χτύπημα του Εγκέλαδου (5,8 Ρίχτερ) και στις Σκουριές θα στήνονται οδομαχίες μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών.

Οι αγρότες της χώρας θα δεχθούν άλλο ένα χτύπημα λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά ροδάκινα.

Έγινε πολιτικό θέμα, προβλημάτισε, μπήκε στο «μικροσκόπιο» του δημόσιου διαλόγου. Ο 21χρονος φυλακισμένος Νίκος Ρωμανός, μόλις 21 ετών, κατηγορούμενος για συμμετοχή στη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, με επιστολή του στις 08/11 δήλωσε πως αρχίζει απεργία πείνας. Έφτασε σε οριακό βιολογικό σημείο, όταν με τροπολογία του το υπ. Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε στις 10/12 του επετράπη να σπουδάσει με «βραχιολάκι».

Το 2018 θα φύγει με ένα τραγικό γεγονός: Το πλοίο Norman Atlantic, τυλίχθηκε στις φλόγες στις 28/12/2014 και δεκάδες άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Σε πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και με εκβιαστικό τρόπο διακόπτει βίαια την θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά. Η χώρα θα έμπαινε σε ακόμα μία περιπέτεια και θα έχανε τη χρυσή ευκαιρία να βγει από τα μνημόνια.

2015: Η πρώτη φορά αριστερά και τα capital control

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος νικητής των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, και γράφει ιστορία, καθώς γίνεται το πρώτο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που κερδίζει βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Έχοντας ως προεκλογικό του σύνθημα τον τερματισμό της λιτότητας και την κατάργηση του μνημονίου, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα λαμβάνει ποσοστό 36,34%, ενώ στην πανηγυρική του ομιλία στα Προπύλαια ο μετέπειτα πρωθυπουργός τονίζει πως «ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία».

O Αλέξης Τσίπρας έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με το ακροδεξιό κόμμα του Πάνου Καμμένου για τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία δύο μέρες αργότερα ορκίζεται και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στις 10 Φεβρουαρίου με 162 ψήφους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε παραίτηση καθώς το κόμμα βρέθηκε στο 6% και λίγους μήνες μετά εκλέγεται η Φώφη Γεννηματα.

Πρωταγωνιστής για τους επόμενους μήνες δεν θα είναι ο νέος πρωθυπουργός αλλά ο νέος τσάρος Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος ως πολιτικός ροκ σταρ έπαιξε το δικό του παιχνίδι οδηγώντας την χώρα στα βράχια. «Η τρόικα είναι μια σαθρά δομημένη επιτροπή και δεν πρόκειται να συνεργαστούμε μαζί της», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία αποδείχθηκε σημαδιακή για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών.

Η παραπάνω αναφορά του ΥΠΟΙΚ «πάγωσε» τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποχώρησε από τη συνέντευξη και ψιθύρισε στο αυτί του Γ.Βαρουφάκη, σύμφωνα τουλάχιστον με την ελληνική πλευρά, «you just killed trojka (μόλις σκότωσες την τρόικα)», για να πάρει την απάντηση «ουάου» από τον Έλληνα υπουργό. Αυτό το «ουάου» κόστισε ακριβά στην Ελλάδα.

Μπροστά στα αδιέξοδα που με το καλημέρα δημιούργησε, η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Χρειάστηκε να περάσουν τρεις μήνες οπότε στις 27 Απριλίου να αλλάξει η ομάδα διαπραγμάτευσης και να απομονωθεί ο Βαρουφάκης. Στο προσκήνιο τότε έρχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος καλείται να βρει λύση στα αδιέξοδα που είχαν δημιουργηθεί. Οι περιπέτειες όμως δεν έχουν τελειώσει. Η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στην Κόκκινη Πλατεία ενώ θα προκύψει και το περιβόητο δημοψήφισμα που μετέτρεψε με μαγικό τρόπο το «Όχι» σε «Ναι». Σε διάγγελμά του λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουνίου, και μετά από πολύωρη σύσκεψη με τους υπουργούς του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουνίου με ερώτημα «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στην πρόταση των δανειστών για συμφωνία (το λεγόμενο «σχέδιο Γιούνκερ»).

Η Ελλάδα διχάστηκε και το ερώτημα μετατράπηκε σε «Όχι στην Ευρώπη» και «Ναι στην Ευρώπη». Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή πήραν θέση υπέρ του «ΟΧΙ». Η Νέα Δημοκρατία πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ του «ΝΑΙ» και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, όπως και το Ποτάμι. Το ΠΑΣΟΚ στήριξε εμμέσως το «ΝΑΙ», καταγγέλλοντας το δημοψήφισμα ως αντισυνταγματικό. Το ΚΚΕ τάχθηκε κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα είχε ως αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από το Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης ενώ στις 28 Ιουνίου κλείνουν οι τράπεζες και επιβάλλονται capital controls. Το αρχικό όριο ημερήσιων αναλήψεων από τα ΑΤΜ ορίστηκε στα 60 ευρώ, κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, προς το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά μετά από τρεις εβδομάδες, στις 20 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει κάτι ακόμα: να μην πληρώσει τη δόση των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ την 1η Ιουλίου. Σε σύντομη δήλωσή της, η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως έχει ήδη ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τη μη πληρωμή. Συνεπώς, η χώρα μας δεν έχει δυνατότητα να λάβει χρήματα από το ΔΝΤ έως ότου να αποπληρώσει το ληξιπρόθεσμο χρέος της.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην 70ετή ιστορία του ΔΝΤ που μια ανεπτυγμένη οικονομία δεν εξυπηρετεί εγκαίρως τις οφειλές της, αλλά και για τη μεγαλύτερη μη πληρωμή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης του Ταμείου. Οι «θύτες» έως εκείνη τη μέρα ήταν χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και η Κούβα.

Η επικράτηση του Όχι στο δημοψήφισμα οδήγησε σε παραίτηση τον Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της ΝΔ – ανέλαβε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης- αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε να πετύχει νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Οι επόμενες μέρες όμως θα φέρουν και αποκαλύψεις. Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει σχέδιο που επεξεργαζόταν ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών για την έξοδο της χώρας από το ευρώ και τη θέσπιση παράλληλου νομίσματος. «Αν χρειαστεί, θα εκδώσουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU’s τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει μία εβδομάδα πριν», φέρεται να δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην Telegraph.

«Έχουμε έτοιμο σχέδιο για Grexit» απαντά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και δίνει τελεσίγραφο λίγων ημερών στην ελληνική κυβέρνηση, για να καταθέσει κοστολογημένες αντιπροτάσεις στην πρόταση των Θεσμών για συμφωνία.

Αυτή θα προκύψει στις 12-13 Ιουλίου και μετά από 17ωρη διαπραγμάτευση. Η μαραθώνια Συνόδος Κορυφής της Ευρωζώνης διεκόπη συνολικά τέσσερις φορές, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο της ΕΕ.

Από την ελληνική βουλή πέρασε με 229 «ναι» οδηγώντας όμως σε διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά 32 βουλευτές ψήφισαν «όχι», έξι βουλευτές ψηφίζουν «παρών», ενώ υπήρχε και μία απουσία. Με το «ναι» τάχθηκαν χωρίς απώλειες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Η διάσπαση έφερε ανασχηματισμό και η Βουλή ψήφισε το νέο μνημόνιο το οποίο έφερε την υπογραφή Τσίπρα ο οποίος θα έσχιζε τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο.

Η χώρα οδηγείται για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο στις κάλπες ενώ για πρώτη φορά αναλαμβάνει γυναίκα πρωθυπουργός, η Βασιλική Θάνου.

Με την νέα εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιείται και ένα πολιτικό θαύμα: στη Βουλή θα μπει ο Βασίλης Λεβέντης μετά από προσπάθειες 25 ετών! Πάντως το 43,4% των Ελλήνων ψήφισε αποχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ψηφίζει» και πάλι ΑΝΕΛ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, στις 23 Δεκεμβρίου ο ΕSM ανάβει πράσινο φως για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ

2016: Ο Κυριάκος στο τιμόνι της ΝΔ

Πρωταγωνιστές για το 2016 υπήρξαν η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία πια του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος υπερίσχυσε του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο δεύτερο γύρο, και το ΠΑΣΟΚ λόγω του ανεπιτυχούς συνοικεσίου με το Ποτάμι.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξεχωρίζει ο διαγωνισμός – φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες και η κόντρα με την εκκλησία που οδήγησε σε ενδοκυβερνητική κρίση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το 2016 να προχωρήσει σε μία προεκλογική της δέσμευση, που δεν είχε προλάβει να κάνει πράξη το 2015 λόγω και της αδυναμίας συγκρότησης ΕΣΡ. Αφού περίμενε την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ και αφού έγινε σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε διάθεση να κάνει τη χάρη στην κυβέρνηση να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ για να προχωρήσει διαγωνισμός για τις άδειες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να φέρει το νόμο 4339, που έμεινε στην ιστορία ως νόμος Παππά. Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύθηκε στις 20 Μαϊου και ξεκίνησε πλέον η αντίστροφη μέτρηση. Η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες είχε οριστεί στα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Οι καναλάρχες- ιδιοκτήτες των υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών, μετείχαν μεν στο διαγωνισμό, αλλά ταυτόχρονα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του.
Η μαραθώνια διαδικασία της δημοπρασίας ξεκίνησε υπό συνθήκες πρωτοφανούς ασφάλειας την Τρίτη 30 Αυγούστου και διήρκεσε 66 ώρες, καταλήγοντας στην κατακύρωση των τεσσάρων αδειών για αμύθητο κόστος πάνω από τους υπολογισμούς:
-1η άδεια: ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 8.50 το βράδυ και αφού χρειάσθηκαν 56 γύροι. Την πρώτη άδεια κέρδισε ο ΣΚΑΪ με 43.600.000 ευρώ.
-2η άδεια: ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 3.25 το μεσημέρι (δηλαδή μετά από σχεδόν 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 78 γύροι. Την δεύτερη άδεια κέρδισε ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας με 52.600.000 ευρώ.
-3η άδεια: ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί (δηλαδή χρειάσθηκαν άλλες 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 99 γύροι. Την τρίτη άδεια κέρδισε ο ΑΝΤ1 δίνοντας το υψηλότερο τίμημα όλων με 75.900.000 ευρώ.
-4η άδεια: ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στις 2.35 τα ξημερώματα (δηλαδή χρειάσθηκαν «μόλις» 15 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 117 γύροι, που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τέταρτη άδεια κέρδισε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73.900.000 ευρώ.

Εν συνεχεία όμως ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δεν κατέβαλε το τίμημα της πρώτης δόσης και έτσι η μία εκ των τεσσάρων αδειών πέρασε στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη.

Τα μέλη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν στις 26 Οκτωβρίου με 14 υπέρ και 11 κατά ότι ο νόμος 4339 βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντισυνταγματικός. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα έφερνε νέο νόμο για την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες. Όμως από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ένα νέο σίριαλ, αυτό της συγκρότησης ΕΣΡ. Η λύση βρέθηκε όταν ο Νίκος Βούτσης πρότεινε τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, που ήταν η προηγούμενη πρόταση της ΝΔ.

Παράλληλα με τον διαγωνισμό εξελίχθηκε και μια ενδοκυβερνητική μάχη με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών. Από το Μάρτιο του 2016 η Ιερά Σύνοδος είχε αρχίσει τις προειδοποιητικές βολές προς την κυβέρνηση για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επιχείρησε να εξηγήσει ότι στο νέο πρόγραμμα το μάθημα θα παρέμενε υποχρεωτικό αλλά δε θα είχε κατηχητικό χαρακτήρα. Η προ ημερησίας για την Παιδεία που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου με αίτημα Μητσοτάκη, κατέληξε σε ιερή αντιπαράθεση για το μάθημα των θρησκευτικών με τον Πάνο Καμμένο να προκαλεί κυβερνητικό πονοκέφαλο.

Την ώρα της προ ημερησίας συναντήθηκε με τον Ιερώνυμο και δήλωνε ότι ο πρωθυπουργός του είχε πει πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με την Εκκλησία. Την ιερή κόντρα ακολούθησε μία ευλογημένη ανακωχή, καθώς στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μαξίμου με Τσίπρα, Καμμένο, Φίλη και Ιερώνυμο.

Στον επόμενο ανασχηματισμό, τον Οκτώβριο, ο Νίκος Φίλης θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση με την είσοδο τεχνοκρατών μόνο στόχο είχε το κλείσιμο της αξιολόγησης.

2017: Το φιάσκο με την επίσκεψη Ερντογάν

Αν κάτι σημάδεψε το 2017, αυτό είναι ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στην πολιτική επικαιρότητα η αντιπαράθεση για την οικονομία και τα ζητήματα ασφάλειας παραμένει στην ημερήσια διάταξη ενώ κακά οργανωμένη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα ανέδειξε την κυβερνητική ανικανότητα.

Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο η απόφαση του Άρειου Πάγου με την οποία απέρριψε την έκδοση των 8 στρατιωτών που κατηγορούνται από την Τουρκία για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Στην οικονομία, η κατάρρευση της Μαρινόπουλος έφερε στην πρώτη θέση του λιανεμπορίου τον Σκλαβενίτη μιας και η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ προσέφερε σωσίβιο στην κυβέρνηση.

Τον Ιούνιο και μετά από διαφωνίες, που καθυστέρησαν την αξιολόγηση για 8 μήνες, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να δώσουν στην κυβέρνηση μία ακόμη δόση από τα δάνεια του προγράμματος διάσωσης και ανακοίνωσαν μία σειρά από μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ελπίζοντας πως θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Το ΔΝΤ παρέμεινε «εκτός» χρηματοδότησης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στις 8 του μήνα στην Κομοτηνή, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια. Η επίσκεψή του οδήγησε σε διπλωματική αντιπαράθεση με τον Ελληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και σε πλήρη διαφωνία στα θέματα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η σύγκρουση ίσως να ήταν αναπόφευκτη, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε αποφασισμένος να ανακινήσει το θέμα της επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Είχε άλλωστε φροντίσει να προϊδεάσει τους πάντες σε εκτενή του συνέντευξη λίγες ώρες νωρίτερα προς τον Αλέξη Παπαχελά στο «ΣΚΑΪ» δημιουργώντας πολιτικές αντιδράσεις από όλα τα κόμματα.

Το 2017 έμελλε να αναθερμανθεί και ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, να έχει ξεχωριστές επαφές με τους δύο αρμόδιους διαπραγματευτές, τον Αδαμάντιο Βασιλάκη από την πλευρά της Ελλάδας, και τον Βάσκο Ναουμόφσκι από την πΓΔΜ.

2018: Η χρονιά των Πρεσπών

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018 είναι η χρονιά της ψευδεπίγραφης εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Για την ιστορία της Συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκχωρήσει γλώσσα και ιθαγένεια μακεδονική στο γειτονικό κρατίδιο.

Το καμπανάκι χτύπησε νωρίς, ήδη από τον Ιανουάριο, όταν ο τότε υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, είπε μεν ότι εμμένει στη μη χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της πΓΔΜ, αλλά όπως επισήμανε, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος όμως μερικούς μήνες αργότερα παραιτήθηκε εξαιτίας του.

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια μακρά περίοδο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το μεταναστευτικό κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου. Οι αντιδράσεις για το μακεδονικό δυναμώνουν μέρα με την μέρα με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Παρά την αρνητική τοποθέτηση και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να προχωρήσει μέχρι τέλους επενδύοντας στην σκευωρία Novartis για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Σε αυτό τον βοηθά και η τουρκική προκλητικότητα. Στα Ιμια, ελληνικό λιμενικό σκάφος εμβολίστηκε από τουρκικό πολεμικό και θα είχε βυθιστεί αν δεν είχε κάνει ελιγμό ο Έλληνας κυβερνήτης, προκαλώντας έντονο διάβημα της Αθήνας. Επιπλέον ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε και σε πρωτοφανείς απειλές με δηλώσεις, τονίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι Ελλάδα και Κύπρος «υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους» και ότι «οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, τον Στρατό και τον Στόλο μας».
«Δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά» απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς.

Επειδή ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό, στις 26 Φεβρουαρίου οδηγήθηκε σε παραίτηση η ομογενής αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου εξαιτίας του σάλου που προκλήθηκε από την επιδότηση του ενοικίου της για διαμέρισμα στο Κολωνάκι, και την ακολούθησε και ο σύντροφός της υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, επίσης προερχόμενος από την επιστημονική κοινότητα της Ομογένειας στις ΗΠΑ.

Τα ελληνοτουρκικά κυριαρχούν μαζί με το Σκοπιανό: Τον Μάρτιο ένας ανθυπολοχαγός και ένας λοχίας πενταετούς θητείας, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω κακών καιρικών συνθηκών και εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος.
Ο υπολοχαγός του Μηχανικού Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού, Δημήτρης Κούκλατζης, θα παραμείνουν προφυλακισμένοι πέντε ολόκληρους μήνες στη φυλακή της Αδριανούπολης. Θα απελευθερωθούν στις 14 Αυγούστου.

Ο Ιούνιος μπαίνει με την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ, την ώρα που η Τουρκία αναθερμαίνει τις απειλές της και χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως χώρα που δίνει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες, ενώ στις 7 Ιουνίου ο υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλεί να αναστείλει την συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα σε αντίποινα -όπως δήλωσε- για την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Αθήνα, αντί να τους εκδώσει στην Τουρκία ως υπεύθυνους πραξικοπήματος.

NO COMMENT | Watch the most memorable and dramatic news footage from 2018Read more: https://bit.ly/2Rlc2Xi

Posted by Euronews English on Wednesday, December 26, 2018

Με διάγγελμά του τελικά ο Τσίπρας στις 12 Ιουνίου ανέφερε ότι Ελλάδα και πΓΔΜ συμφώνησαν στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija – Republic of North Macedonia). Για τη Συμφωνία η «Wall Street Journal» έγραψε την επομένη ότι υπήρξαν πιέσεις από Γερμανία και ΗΠΑ, ενώ η «ΝΥΤ» αφιέρωσε κύριο άρθρο στη συμφωνία, που υπογράφηκε στις Πρέσπες από Τσίπρα και Ζάεφ την Κυριακή 17 Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκτοτε τονίζει ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία όταν και όποτε έρθει στη Βουλή.

Ο Ιούλιος θα μείνει στην Ιστορία για τις φονικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν από τα Γεράνεια Ορη και οι ισχυροί άνεμοι τους έστρεψαν προς την Κινέττα Αττικής. Η πυρκαγιά προκάλεσε πολύ μεγάλα προβλήματα, καίγοντας σπίτια στην περιοχή.

Αντίστοιχα σε μεγάλη πυρκαγιά εξελίχθηκε και αυτή που ξεκίνησε αργότερα την ίδια μέρα στην Πεντέλη από την Καλλιτεχνούπολη και κατέληξε σε τραγωδία, καθώς έκαψε 99 ανθρώπους στο Μάτι και την Ραφήνα, βυθίζοντας στο πένθος το Πανελλήνιο και ξεσηκώνοντας πλήθος διαμαρτυριών για την αναποτελεσματικότητα του Δήμου Μαραθώνα και των κρατικών Αρχών.

Στην ιστορία θα μείνει και η ανεπιτυχώς σκηνοθετημένη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα που επέστρεψε αιφνιδίως από τη Ρουμανία και ενώ ήταν ήδη γνωστό πως μετρούσαμε νεκρούς, οι υπεύθυνοι διαβεβαίωναν μπροστά στις κάμερες ότι δεν είχαν εικόνα.

Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αν έγκαιρα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Κώστα Συνολάκη, που συνέταξε σχετικό πόρισμα μετά από εντολή του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στις 21 Αυγούστου και ενώ ακόμα η γη καίει στο Μάτι, ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστηρίξει πως η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και εκείνος θα βάλει για λίγο γραβάτα σε εκδήλωση στο Ζάππειο. Στις 28 Αυγούστου θα γίνει ένας ακόμα ανασχηματισμός. Δεν θα είναι ο τελευταίος. Λίγες μέρες αργότερα αποκαλύπτεται ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που προβλέπει η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων δεν ήταν προϊόν συμβιβασμού και υπαναχώρησης της σκοπιανής κυβέρνησης, αλλά επιδίωξη την οποία πέτυχαν με υπαναχώρηση της ελληνικής. Θα ακολουθήσει η παραίτηση Κοτζιά μετά από έναν άγριο καυγά με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό.

Τον Νοέμβριο θα… διαφημιστεί η συμφωνία, που έγινε πρόθεση συμφωνίας μετά το θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ένα νέο πρόσωπο γίνεται πρωτοσέλιδο πονοκεφαλιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα: Αποκαλύπτονται οι σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη με το Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος από σερβιτόρος και φίλος του Νίκου Παππά βρέθηκε να είναι στο μισθολόγιο εταιρειών και να μεσολαβεί στην Ελλάδα για λογαριασμό του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου.

2019: Η επιστροφή στην κανονικότητα

Ήδη με την αλλαγή του χρόνου φάνηκε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετρούσε αντίστροφα. Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και οι Ευρωεκλογές έστρωναν τον δρόμο για την πολιτική μετάβαση με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει απέλπιδες προσπάθειες να ανατρέψει τα δεδομένα της ήττας του.

Όσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως θα είναι νικητής στις κάλπες, κατάφερνε το αντίθετο, να υποχωρούν τα ποσοστά του. Ταφόπλακα στις όποιες πιθανότητές του έβαλε με την περιβόητη πια 13η σύνταξη το Πάσχα του 2019 οπότε και αποκαλύφθηκε το μέγεθος της πολιτικής απάτης.

Είχε προηγηθεί το πολιτικό διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ. Στις 13 Ιανουαρίου ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του υπουργού Άμυνας και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Από την στιγμή αυτή η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα ήταν να κερδίσει χρόνο για να ανατρέψει το κλίμα. Μάλιστα έσπασε το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ και έδωσε συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη και στον Αλέξη Παπαχελά.

Οι Ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές σήμαναν το τέλος. Ο πρώην πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες από τις οποίες νικητής βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα με αυτοδυναμία.

Ο νέος πια πρωθυπουργός εισήγαγε καινοτομίες στην διοίκηση δημιουργώντας νέες δομές. Με το καλημέρα έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την διακυβέρνηση με σχέδιο:

  • Πλήρης άρση των capital control
  • Μείωση φορολογίας
  • Βελτίωση της ρύθμισης των 120 μηνιαίων δόσεων
  • Βελτίωση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και την εστίαση
  • Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ
  • Επιτάχυνση επενδύσεων και εξυγίανσης επιχειρήσεων

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο:

  • Πέρασε με ιστορικό ρεκόρ το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς
  • Ολοκληρώθηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση
  • Συγκροτήθηκε το Επιτελικό Κράτος
  • Δόθηκε λύση για την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ
  • Αποκαταστάθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο
  • Εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος

Κατά την ομιλία του στον προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι το 2020 ξεκινά η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, ενώ στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ενώ –όπως είπε- τα κέρδη ομολόγων και θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη και κρίσιμα έργα.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: