8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

10 Ιουλίου 2015: Η πρόταση Σόιμπλε για το Grexit

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας μπορεί ως καλός λαϊκιστής να “διαμαρτύρεται” γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο “σκοτεινό διάλειμμα του 2015” και στην προσπάθεια των προοδευτικών δυνάμεων να συντρίψουν τον αριστερό λαϊκισμό που οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρώ, αλλά τα γεγονότα και τα έγγραφα τον διαψεύδουν. Για ακόμη μια φορά.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της “Καθημερινής” ο Σόιμπλε είχε καταρτίσει σχέδιο για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στις 10 Ιουλίου 2015. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2015 έκανε ότι μπορούσε, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της και τις δημιουργικές ασάφειες του Βαρουφάκη, για να φτάσει τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

- Advertisement -

Η πρόταση Σόιμπλε για το Grexit
Μνήμες του ταραχώδους Ιουλίου του 2015 επαναφέρει η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν τήρησε τις συνταγματικές υποχρεώσεις της όταν κατέθεσε στο Eurogroup τη διαβόητη πρόταση Σόιμπλε για «προσωρινή» έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι το έγγραφο με τις προτάσεις Σόιμπλε τιτλοφορεί το «Σχόλια πάνω στις τελευταίες προτάσεις τη Ελλάδας» και είχε ημερομηνία 10 Ιουλίου 2015. Στη μέση του κειμένου ο τότε υπουργός Οικονομικών αναφέρει, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ότι πάνω σε αυτές τις προτάσεις δεν μπορεί να υπάρξει βάση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο σημαίνει πως εις στο εξής υπάρχουν δύο οδοί. Είτε οι ελληνικές Αρχές να βελτιώσουν γρήγορα και σημαντικά τις προτάσεις τους, με την πλήρη στήριξη του κοινοβουλίου τους. Είτε η Ελλάδα να εξασφαλίσει τη δυνατότητα για ένα «τάιμ άουτ» από την Ευρωζώνη με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, επί προσφυγής του κόμματος των Πρασίνων, η γερμανική κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει το κοινοβούλιο πλήρως και όσο το δυνατόν νωρίτερα για τις διαπραγματευτικές γραμμές της στην Ε.Ε. (άρθρο 23 παρ. 2 του γερμανικού Συντάγματος). Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος που θα είχε μια ελληνική έξοδος απαιτούσε «ιδιαίτερα εντατική συμμετοχή του κοινοβουλίου».
(πηγή: tomanifesto.gr)

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: