8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντισταθμιστικά μέτρα και ενισχύσεις ύψους 10 δια. ευρώ για εργαζομένου και επιχειρήσει που πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από TIS συνέπειες του κορωνοϊού ενεργοποιούνται αυτές τις ημέρες.

Από αυτά, περίπου 6 δισ. θα είναι ρευστό χρήμα που θα έρθει και από κοινοτικά προγράμματα και Ταμεία, ενώ 4,5-5 δισ. βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό για άμεσες δαπάνες στήριξης των νοικοκυριών και θα καταβληθούν μέχρι τις 10 Απριλίου. Τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα επαναλαμβάνονται και θα διευρύνονται συνεχώς στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, για όσο διάστημα οι καταστάσεις το απαιτήσουν.

- Advertisement -

Το κράτος στέλνει το μήνυμα ότι στην κρίσιμη περίσταση αναλαμβάνει και το ίδιο να σηκώσει το κόστος των συνεπειών της επιδημίας.

Ολα τα μέτρα αυτά, όμως, αποτελούν πιλότο και για όσους τυχόν επιλεγούν στη συνέχεια να ενισχυθούν, λόγω των δυσχερειών που προκαλούνται στην ελληνική -και όχι μόνο- οικονομία.

  1. Ποιοι δικαιούνται 800 ευρώ έκτακτο επίδομα;

Τα 800 ευρώ θα δοθούν σε όλους τους εργαζομένους επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε έχει ανασταλεί η λειτουργία τους είτε παραμένουν ανοιχτές, και θα τα λάβουν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν από τις αρχές Μαρτίου από επιχειρήσεις που πλήττονται. Προϋπόθεση για να καταστούν δικαιούχοι όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται εν λεπουργία είναι να τεθούν όλοι ή κάποιοι υπάλληλοι σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης, ώστε να ισχύσουν και οι υπόλοιπες παροχές και διευκολύνσεις (πχ αναστολή δόσεων δανείων 3 μήνες).

  1. Πληρώνομαι με μπλοκάκι. Δικαιούμαι το επίδομα;

Ναι, τα 800 ευρώ για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου θα δοθούν και σε όσους έχουν μπλοκάκι, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, δικηγόροι, αυτοκινητιστές ταξί, διαφημιστές, όσοι εργάζονται σε φροντιστήρια, ξενοδοχεία, μεταφορές, βιοτεχνίες, εμπορικά, πωλήσεις και επισκευές Ι.Χ., χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο (πλην χαρτικών, ειδών υγιεινής, ιατρικών ειδών κ.ά.), ραδιόφωνα, γυμναστήρια, καφετέριες, εστιατόρια, καθώς και σε άλλες δραστηριότητες αναμένεται να ενταχθούν σταδιακά στο ειδικό καθεστώς και θα λάβουν το ειδικό μηνιαίο επίδομα των 400 ευρώ τον μήνα.

  1. Δικαιούνται το ίδιο επίδομα όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση ή θα ενισχυθούν κατά αναλογία;

Το μέτρο είναι οριζόντιο. Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι εφόσον οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν ή πλήττονται, είτε εργάζονται με πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ωρομίσθιους αν έχουν δηλωθεί στο σύστημα «Εργάνη».

  1. Κάθε πότε θα δίνονται τα 800 ευρώ;

Τα 8οο ευρώ αφορούν κάλυψη εισοδήματος δύο μηνών, δηλαδή Μαρτίου και Απριλίου. Αν τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας παραταθούν και μετά τον Απρίλιο, θα δοθούν και πάλι 400 ευρώ τον μήνα, από τον Μάιο και για κάθε μήνα που τυχόν θα παρατείνονται τα μέτρα.

  1. Αν ο εργοδότης πληρώσει τον μισθό, θα λάβει ο εργαζόμενος τα 800 ευρώ;

Το έκτακτο επίδομα δίνεται για να καλύψει υπαλλήλους που θα μείνουν απλήρωτοι. Αλλά ακόμα κι αν πληρώσει ο εργοδότης ένα μέρος ή ολόκληρο το μηνιάτικο, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει κανονικά και επιπρόσθετα το επίδομα των 8οο ευρώ τον Απρίλιο. Ωστόσο η κυβέρνηση καλεί όλους όσοι δεν έχουν άμεση ανάγκη στήριξης, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και κοινωνική υπευθυνότητα ώστε να μην κάνουν χρήση καμίας διευκόλυνσης ή προνομίου που εκτάκτως δίνεται.

  1. Τι φόρο θα πληρώσω για τα 800 ευρώ;

Το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ τον μήνα(800 ευρώ το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου) δεν θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται. Δεν θα οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, θα παραμένει ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με χρέη κλπ.

  1. Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την καταβολή του επιδόματος;

Για την καταβολή των 8οο ευρώ θα λειτουργήσουν δύο πλατφόρμες. Κατ’ αρχάς, οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «Εργάνη». Οσοι εργοδότες δεν μπουν να συμπληρώσουν αιτήσεις έως τις 31 Μαρτίου δεν θα εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοί τους. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντληθούν αυτόματα από την «Εργάνη». Στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει για τον σκοπό αυτό στο είτε της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Εργασίας. Εκεί θα δηλώσουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί η προστασία προσωπικών δεδομένων.

  1. Ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την καταβολή του επιδόματος;

Από την καταβολή του επιδόματος εξαιρούνται ορισμένοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή βρίσκονται σε λειτουργία αλλά δεν έχουν μείωση του τζίρου τους. Οι ομάδες εργαζομένων είναι: α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως, β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και δ) όσων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων Πολλές εταιρείες έκλεισαν τα τμήματα λιανικής πώλησης, αλλά οι μισθοί καταβάλλονται κανονικά, καθώς μετέτρεψαν το αντικείμενο εργασίας του υπαλλήλου. Δηλαδή ο σερβιτόρος έγινε delivery και ο υπάλληλος καταστήματος εταιρείας τηλεφωνίας δίνει πλέον στους πελάτες online πληροφορίες.

  1. Τι προβλέπεται για τυχόν απολύσεις των εργαζομένων;

Απαγορεύεται ρητά, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, η απόλυση εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής κρατικής αρχής, ενώ σε περίπτωση που γίνει αυτή θεωρείται άκυρη. Παράλληλα, ο εργοδότης της ανοιχτής επιχείρησης που έχει μείωση του τζίρου του και θέτει σε αναστολή σύμβασης μέρος ή το σύνολο του προσωπικού του απαγορεύεται ρητά να προχωρήσει σε απολύσεις ή αν το κάνει αυτές θεωρούνται άκυρες. Επιπλέον, ο εργοδότης «υποχρεούται να διατηρήσει το προσωπικό του στο ακέραιο για ισόποσο χρόνο με αυτό που έκανε χρήση της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Ακόμη, τα 800 ευρώ δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από τη Μαρτίου 2020 έως σήμερα, ανεξάρτητα από το αν είναι παράλληλα δικαιούχοι και του επιδόματος ανεργίας.

  1. Τι προβλέπεται για τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών;

Οι ασφαλιστικές εισφορές των δικαιούχων επιδόματος θα καλύπτονται πλήρως από το κράτος, υπολογιζόμενες στον ονομαστικό τους μισθό.

  1. Τι προβλέπεται για τους εργαζομένους των οποίων οι επιχειρήσεις παραμένουν σε λειτουργία;

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις παραμένουν σε λειτουργία αλλά έχουν υποστεί δραματική μείωση του τζίρου μπορούν να μπουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης και να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ. Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, που θα προβλέπει αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους. Αλλιώς, αν διαπιστωθεί ότι προχώρησαν σε απολύσεις, θα αποκλειστούν από τη χρήση των ευνοϊκών διατάξεων. Συνδικαλιστές και αντιπολίτευση ζητούν γενικευμένη απαγόρευση των απολύσεων για να μην εκτιναχθεί η ανεργία, καθώς και απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων σε part time απασχόλησης.

  1. Ποια μέτρα θα ληφθούν για τους ανέργους;

Παρατείνονται το επίδομα τακτικής ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων και το βοήθημα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για δύο επιπλέον μήνες. Δηλαδή για όσους το δικαίωμα επιδότησης λήγει την 31η Μαρτίου θα επιδοτηθούν μέχρι και την 31η Μαΐου. Επίδομα ύψους 8οο ευρώ θα πάρουν το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου και όσοι απολύθηκαν από τις αρχές και μέχρι τις 17 Μαρτίου, ακόμα και αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

  1. Τι άλλες διευκολύνσεις προβλέπονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Αναστέλλεται για τρεις μήνες η πληρωμή των ατομικών εισφορών για τον Φεβρουάριο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Οι εισφορές του Ιανουάριου (έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές του νόμου Βρούτση) πρέπει να καταβληθούν κανονικά έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Αναστέλλονται οι εισφορές του επόμενου μήνα.

  1. Τι διευκολύνσεις προβλέπονται για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις;

Αναστέλλεται για τρεις μήνες η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τον Φεβρουάριο σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται, όπως επίσης και η καταβολή δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών Ολα τα μέτρα συνδυάζονται με ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας.

  1. Μετά τη λήξη της αναστολής, θα πληρωθούν μαζεμένοι όλοι οι φόροι και οι εισφορές;

Με τα σημερινά δεδομένα, ναι, αλλά σχεδιάζεται να ενταχθούν σε τμηματική ρύθμιση εξόφλησης 48 δόσεων.

  1. Ποιοι θα πληρώσουν 40% μικρότερο ενοίκιο;

Εκτάκτως για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο οι ωφελούμενες επιχειρήσεις που έκλεισαν αναγκαστικά ή πλήττονται από τα μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού θα πληρώνουν μόνο το 60% του ενοικίου τους (πχ 600 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ που θα πλήρωναν κανονικά). Το ίδιο θα ισχύει και για τους εργαζομένους κάθε τέτοιας επιχείρησης, εφόσον το ενοίκιο αφορά στην πρώτη κατοικία τους.

  1. Μπορεί να αρνηθεί ο ιδιοκτήτης τη μείωση του ενοικίου;

Η μείωση είναι προσωρινή και υποχρεωτική. Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κινηθεί νομικά κατά του ενοικιαστή, ούτε θα αποζημιωθεί για την απώλεια εισοδήματος. Ουσιαστικά μοιράζεται και αυτός την απώλεια που υπέστησαν ο ενοικιαστής και οι υπάλληλοί του.

  1. Τι και για ποιους είναι η «επιστρεπτέα προκαταβολή» του 1 δισ. ευρώ;

Είναι ένα νέο μέτρο που αφορά όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Αν και τιτλοφορείται ως προκαταβολή, ουσιαστικά πρόκειται για χαμηλότοκα δάνεια 1 δισ. ευρώ από το Δημόσιο, τύπου ΤΕΜΠΜΕ, για όσες επιχειρήσεις με τα σημερινά δεδομένα δεν θα είχαν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά χρειάζονται άμεση στήριξη. Η «προκαταβολή θα δοθεί εντός του Μαΐου μέσω Taxisnet, απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Επιστρεπτέα σημαίνει ότι σε 2-3 χρόνια θα επιστραφεί όλο το ποσόν, ή τουλάχιστον μεγάλο μέρος του -εξαρτάται από την περίπτωση- με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

  1. Πώς θα αποδεικνύεται ποιες επιχειρήσεις ή κλάδοι (ΚΑΔ) πλήττονται και πρέπει να ενισχυθούν;

Οι παράμετροι για να καθοριστούν οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσουν τα μέτρα στήριξης και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που θα το λάβουν είναι:

  • η πτώση του τζίρου (πχ άνω του 20% ή 30%)
  • ο αριθμός των εργαζομένων τους
  • η δομή κόστους του κάθε κλάδου
  • τυχόν καταστροφή αποθεμάτων ή άλλων συμπληρωματικών κριτηρίων. Η εξέταση γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγώντων τραπεζών και των δηλώσεων και στοιχείων στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚΑ.
  1. Ολοι όσοι πλήττονται δικαιούνται στήριξη;

Οχι. Τίθεται ως προϋπόθεση οι δικαιούχοι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να μην κάνουν απολύσεις.

  1. Για ποιους απαγορεύεται η απόλυση;

Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις απολύσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή. Απαγορεύεται επίσης να προβούν σε απολύσεις όσες επιχειρήσεις ενεργοποιούν τη δυνατότητα να θέσουν τους υπαλλήλους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης και ζητούν να λάβουν την κρατική στήριξη που προβλέπει ο νόμος. Αν προβούν σε απολύσεις, τότε αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης.

  1. Τι θα με το δώρο του Πάσχα;

Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να καταβάλει το ποσό του δώρου (μισός μισθός) στο ακέραιο. Η ημερομηνία καταβολής του μπορεί να εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να δοθεί μαζί με το επίδομα αδείας. Η μη καταβολή του δώρου τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν επισύρει ποινικές κυρώσεις. Δώρο Πάσχα θα λάβουν εκτάκτως και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καθώς και στην Πολιτική Προστασία Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προέτρεψε τους εργοδότες να καταβάλουν το δώρο αν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

  1. Δικαιούνται επίδομα οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό;

Οχι. Αντί για τα 8οο ευρώ, όσοι έπαιρναν επίδομα ανεργίας (εποχικό επίδομα) από την αρχή του χρόνου για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν, όπως και οι άλλοι άνεργοι έως τιs 31 Μαΐου. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που έκλεισαν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.

  1. Σε ποια είδη μειώνεται ο ΦΠΑ

Αμεσα μειώνεται από 24% σε 6% ο ΦΠΑ σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, σαπούνια και άλλα παρασκευάσματα.


Από την εφημ. Πρώτο Θέμα

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: