8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χρέος να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή

Διαβάστε επίσης:

«Η πρώτη αντίδραση της ανθρωπότητας στο Ολοκαύτωμα ήταν η άρνηση. Πριν από 75 χρόνια, η απελευθέρωση των στρατοπέδων θανάτου αποκάλυψε τη φρίκη.

Στις 27 Ιανουαρίου 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Άουσβιτς και χρειάστηκε να περάσουν 60 χρόνια για να καθιερωθεί η επέτειος μνήμης και να πιστέψει η ανθρωπότητα ότι τελέστηκε το πιο φρικιαστικό έγκλημα στην ιστορία, η μεγαλύτερη γενοκτονία στην παγκόσμια ιστορία, η γενοκτονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων από τους ναζί. Το Ολοκαύτωμα είναι ένα ιστορικό γεγονός που δεν μπορούμε να αποκρύψουμε, να παραθεωρήσουμε, ούτε να περιφρονήσουμε» τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, μιλώντας χθες στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος -έχει καθιερωθεί να τιμάται στις 27 Ιανουαρίου-, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα.

- Advertisement -

Ο Μητροπολίτης, όντας ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, στο Δημοτικό Ωδείο, καθήλωσε το ακροατήριο με τον λόγο του που δεν ήταν απλά μια παράθεση γεγονότων, αλλά ένας λόγος αγάπης και συναδέλφωσης. «Η Ελλάδα ήταν πάντα ένα φιλόξενο μέρος για τους Εβραίους. Το Ολοκαύτωμα ήταν η σημαντικότερη γενοκτονία ανθρώπων στον 20ό αιώνα και αυτό μόνο του αρκεί. Αυτό το γεγονός επηρεάζει τη ζωή μας μέχρι σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στον θάνατο λόγω της θρησκείας τους αλλά και για το γεγονός ότι στερούνταν πατρίδας. Είναι ευλογία ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε, υπάρχοντας διακριτά. Οι δύο λαοί πορεύονται διεκδικώντας κοινά δίκαια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι ο σεβασμός της ανθρώπινης ύπαρξης, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ο διάλογος, η δικαιοσύνη, η πνευματική ανοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αξίες που πρέπει να περιφρουρούνται.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τελετή ανάμματος των έξι κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το πρώτο κερί άναψε η μοναδική επιζήσασα όμηρος των ναζιστικών στρατοπέδων κ. Νάκη Μπέγα και ακολούθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ο ραβίνος κ. Ηλία Σαμπετάι, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Β. Πινακάς, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος και ο κ. Μίνως Αλμπελανσής εκπροσωπώντας τη 2η γενιά Εβραίων.

«Πότε ξανά» ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε στους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Β. Πινακάς που μετέφερε το μήνυμα του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Γ. Σούλτης που μετέφερε το μήνυμα του δημάρχου κ. Απ. Καλογιάννη, ο πρόεδρος της ΙΣΚΛ κ. Μ. Μαγρίζος και ο εκπρόσωπος – αναπληρωτής γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Ακης Ρομπίσα.

Κοινή συνιστώσα όλων ότι το Ολοκαύτωμα είναι ανεξίτηλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, από τους ναζί που τυφλωμένοι από το μίσος και τη μισαλλοδοξία, θέλησαν να εξαλείψουν δια της βίας πληθυσμούς εκατομμυρίων, στο όνομα της «νέας τάξης» που οραματίζονταν, και το ότι η μνήμη πρέπει να παραμείνει ζωντανή, ιδιαίτερα σήμερα που ο αντισημιτισμός και οι μισαλλόδοξες φωνές αναβιώνουν. Το μοναδικό όπλο-ασπίδα στον ρατσισμό είναι τα ιδεώδη της δημοκρατίας, η γνώση, η παιδεία και ο πολιτισμός, τόνισαν χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση αποσπασμάτων από τη σκηνική σύνθεση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακής Σπανού «Το Χαμένο Πρόσωπο της Φλώρα Νισήμ». Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος κ. Σοφία Σπανού.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: