8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χατζηδάκης: Ο λιγνίτης μετατράπηκε από διαμάντι σε βαρίδι για τη ΔΕΗ

Διαβάστε επίσης:

Στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ έως το 2023, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες βράδυ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στην Πτολεμαΐδα.

«Εκτός από την περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού την οποία δεν κρύβουμε, υπάρχει το θέμα των διεθνών τιμών του διοξειδίου του άνθρακα κάτι που ΔΕΗ δεν αντιμετώπιζε ως πρόβλημα πριν από μια δεκαετία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι εν μέσω αυτών των εξελίξεων με τις υψηλές εισφορές co2 που πληρώνει η ΔΕΗ, «ο λιγνίτης κατέληξε από διαμάντι και πετράδι να γίνει βαρίδι της επιχείρησης». Προς επίρρωση των όσων ανέφερε, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε οικονομικά στοιχεία από τις ζημιές που είχε η επιχείρηση από τα πρόστιμα υπέρ CO2. Από την χρήση του λιγνίτη το 2018 υπήρξαν ζημίες 200 εκ Euro, το 2019 ανήλθαν στα 300 εκ Euro, ενώ προέβλεψε ότι το 2020 οι ζημιές θα ανέλθουν σε μεγαλύτερα επίπεδα.

- Advertisement -

Εξήγησε ότι η επιχείρηση είναι βαριά τραυματισμένη από τα αποτελέσματα της διοίκησης των τελευταίων πέντε ετών και «μόλις που βρίσκεται με την μύτη έξω από το νερό. Εάν δεν κάνουμε σωστές κινήσεις ως κυβέρνηση υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να βουλιάξει με αποτέλεσμα να βουλιάξει η Οικονομία και με την Οικονομία δεν παίζουμε», υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η απορρόφηση του κόστους του CO2 από την επιχείρηση ώστε η απολιγνιτοποίηση να αλλάξει χρονικό ορίζοντα «είναι δυσβάστακτη ενέργεια» και για έναν επιπλέον λόγο. Ο Ελληνικός λιγνίτης είναι υποδεέστερος σε θερμογόνο δύναμη από τον Γερμανικό Λιγνίτη, έχει μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης και λειτουργίας. «Έτσι οι Γερμανοί μπορούν να αντέξουν το κόστος προστίμων με αποτέλεσμα να πάνε την απολιγνιτοποίηση τους πιο αργότερα κάτι που δεν μπορούμε να αντέξουμε στην δική μας περίπτωση». Ο κ. Χατζηδάκης επιτέθηκε σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για τις επιλογές της στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, μίλησε για «άθλιο λαϊκισμό ανθρώπων που έχουν τεράστιες ευθύνες για το κατάντημα της ΔΕΗ, που πρέπει να απολογούνται αντί να παριστάνουν τους εισαγγελείς».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρότι βρισκόταν σε κομματικό ακροατήριο, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε ότι αφορά τις προτάσεις του υπουργείου του για την επομένη ημέρα της περιοχής. Συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία σε φίλους και εχθρούς ενώ προειδοποίησε όλους όσους λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. «Να μην μας βάζουν τόσο χαμηλά τον πήχη θα τον περάσουμε με χαρακτηριστική άνεση» σημείωσε ενώ κάλεσε τους πολίτες και τους φορείς να παραβρεθούν στην σημερινή ημερίδα που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για την δίκαιη μετάβαση της οικονομίας της περιοχής. «Η απολιγνοτοποίηση είναι για μένα ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα» τόνισε ο υπουργός και υποσχέθηκε ότι θα «είμαστε παρόντες να εγγυηθούμε ώστε η μετάβαση της Οικονομίας για την περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας και της περιοχής της Μεγαλόπολης να γίνει με τον ομαλότερο τρόπο».

Ως παραδείγματα οικονομικής αριστείας μακριά από την λιγνιτική ταυτότητα της δυτικής Μακεδονίας που κυριάρχησε τα προηγούμενη χρόνια ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε, το Κρόκο Κοζάνης, την περιοχή του Βελβεντού, τον πρωτογενή τομέα με καινοτομίες στο χωρο της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, τον τουρισμό και περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον όπως το Νυμφαίο και η Καστοριά. «Είσθε μια μεγάλη ακριτική περιφέρεια και δεν έχετε να ζηλέψετε τίποτα από τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Μας στηρίξατε και τώρα πρέπει να σας στηρίξουμε και εμείς» κατέληξε.

Χθες το βράδυ ο υπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται δορυφορικά είτε εντός της ΔΕΗ υποστηρίζοντας την λειτουργία της επιχείρησης, ενώ σήμερα θα επισκεφτεί την κοινότητα Νυμφαίου και στην συνέχεια θα έχει συνάντηση με φορείς του Δήμου Αμυνταίου.

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: