8.2 C
Karditsa
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Χαρδαλιάς: Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν στις συσκέψεις προετοιμασίας

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ακόμα και το γενικό lockdown είναι στο τραπέζι, λέει στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχειριστή Κρίσεων Nίκος Χαρδαλιάς, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου πως  τα δύσκολα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μπροστά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί από τους πολίτες να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το αποτέλεσμα των οποίων δεν το ξέρουμε ακόμα, καθώς θα φανούν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οσον αφορά πιθανή εμπλοκή του Στρατού, ο κ. Χαρδαλιάς αποκαλύπτει πως ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον Στρατό, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι υπό έλεγχο και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική ευθύνη που θα δείξουν οι πολίτες.

- Advertisement -

– Κύριε Χαρδαλιά, πώς κρίνετε τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση; Εχετε ενδείξεις πως έχουν οδηγήσει σε ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού;

– Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση, έλαβε όλα τα μέτρα που χρειάζονταν τη δεδομένη χρονική στιγμή για την αντιμετώπισή της. Αντιληφθήκαμε εγκαίρου τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως πρέπει να σας πω ότι κινηθήκαμε προληπτικά, καθώς δεν περιμέναμε πρώτα να εξαπλωθεί ο ιός και μετά να πάρουμε μέτρα. Σας θυμίζω πως το κρίσιμο των σχολείων έγινε στην Ελλάδα με 99 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή πολύ νωρίτερα από πολλές άλλες χώρες. Τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν έχουν φανεί ακόμα, καθώς θα πρέπει να περάσουν περίπου δύο εβδομάδες για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: αύξηση των κρουσμάτων περιμένουμε. Περιμένουμε όμως να δούμε και τον βαθμό απστελεσματικότητας των προληπτικών μέτρων.

– Tις τελευταίες ημέρες γίνεται ένας δημόσιος διάλογος για το αν υπάρχει τελικά περίπτωση να καταλήξουμε σε ένα γενικό lockdown. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

– Οπως σαςς είπα προηγουμένος, η λογική μας είναι καθημερινή αναπροσαρμογή των μέτρων ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Το πρόβλημα δεν είναι στατικό, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια επιδημία σε πλήρη εξέλιξη, που κάθε μέρα έχει νέα δεδομένα και κάθε μέρα εκτιμάμε διαρκώς τα στοιχεία και αποφασίζουμε τη λήψη ή όχι νέων μέτρων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Σας θυμίζω πως την τελευταία εβδομάδα σε σχεδόν καθημερινή βάση ανακοινώνουμε νέους περιορισμούς και δεν αφήνουμε δευτερόλεπτο να πάει χαμένο. Στο διά ταύτα της ερώτησης, αν δηλαδή θα καταλήξουμε σε ένα γενικό lockdown, δεν μπορώ να σας απαντήσω προκαταβολικά, παρά μόνον με τη φράση που έχει πει ο πρωθυπουργός: θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί, όσο σκληρά και αν είναι, για να αντιμετωπίσουμε τον ιό.

– Εάν εφαρμοστεί, τι χαρακτηριστικά θα έχει; Αντίστοιχα με εκείνα σε Γαλλία και Ιταλία που επιτρέπεται η κίνηση μόνο για βασικές ανάγκες;

– Ηδη σας θυμίζω πως έχουμε πει ότι οι πολίτες πρέπει να κυκλοφορούν έξω μόνο για βασικές ανάγκες. Εξαρτάται από την τήρηση του μέτρου, και τον βαθμό που αντιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας την αναγκαιότητα εφαρμογής του, για το αν και ποια επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν. Εικόνες με γεμάτα πάρκα και παραλίες, εθνικές οδούς γεμάτες με κατεύθυνση τις εξοχικές κατοικίες είναι δεδομένο πως δεν θα επιτρέψουμε. Είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτό ότι η μετακίνησή μας από το σπίτι κοστίζει ζωές, εγκυμονεί κινδύνους ανεπανόρθωτους!

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: