8.2 C
Karditsa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσουνάμι στη Μέση Ανατολή από το σχέδιο Τραμπ

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις πυροδότησε στη Μέση Ανατολή ο χάρτης που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με το σχέδιό του για ειρήνευση στην περιοχή.

Ο χάρτης εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία.

- Advertisement -

Το σχέδιο του Τραμπ υποδέχθηκε με πανηγυρικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά καταδίκασαν οι Παλαιστίνιοι, για τους οποίους εάν εφαρμοστεί θα είναι «το χαστούκι του αιώνα», αντί για τη «συμφωνία του αιώνα» που υποσχόταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Τι προβλέπει το σχέδιο Τραμπ

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθενται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη. Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων. Ένα τούνελ θα συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Δυτική Όχθη.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή προτείνει ένα «αποστρατιωτικοποιημένο» παλαιστινιακό κράτος, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το σχέδιο «εγγυάται ένα αποστρατιωτικοποιημένο Παλαιστινιακό κράτος να ζει ειρηνικά πλάι στο Ισραήλ», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωσή του που συνοψίζει τα βασικά σημεία του σχεδίου, που έχει ήδη απορριφθεί από τη Χαμάς.

Ανώτεροι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μιλώντας νωρίτερα στο Reuters, τόνισαν πως με βάση το σχέδιο οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε ένας τετραετές πάγωμα νέας εποικιστικής δραστηριότητας, για όσο διάστημα θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για ένα παλαιστινιακό κράτος.
Σε ερώτηση τι είναι διατεθειμένη να πράξει η Ουάσινγκτον για να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου, οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως εναπόκειται στους Παλαιστίνιους να δηλώσουν ότι είναι προετοιμασμένοι να διαπραγματευτούν.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν πως το Ισραήλ επίσης θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την πρόσβαση των μουσουλμάνων στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και θα σεβαστεί τον ρόλο της Ιορδανίας στους Αγίους Τόπους

Το σχέδιο επίσης τονίζει οι Παλαιστίνιοι να είναι σε θέση να επιστρέψουν σε ένα μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης, ενώ προβλέπεται η δημιουργία ενός «γενναιόδωρου ταμείου αποζημιώσεων».

Αναφορικά με τους Ισραηλινούς που θα παραμείνουν στους εποικισμούς, ένας Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως: «το σχέδιο βασίζεται σε μια αρχή ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να μετακινηθούν για να επιτευχθεί ειρήνη…Αλλά σταματά την μελλοντική επέκταση εποικισμών, που θεωρούμε να είναι πιο ρεαλιστική προσέγγιση».

Γαλλία: Θα το μελετήσουμε

Η διπλωματία της Γαλλίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι καλωσορίζει το σχέδιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και ότι θα το μελετήσει προσεκτικά, ωστόσο επέμεινε στην ανάγκη της λύσης των δύο κρατών, που θα «συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο».
«Η Γαλλία καλωσορίζει τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ και θα μελετήσει προσεκτικά το ειρηνευτικό σχέδιο παρουσίασε», αναφέρει ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ, το οποίο ωστόσο επαναβεβαιώνει ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Η γαλλική διπλωματία «εκφράζει την πεποίθησή της ότι η λύση των δύο κρατών, που συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους, είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί δίκαιη και διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Νετανιάχου: Το χωριό Άμπου Ντις είναι η προτεινόμενη πρωτεύουσα της Παλαιστίνης

Από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η προτεινόμενη παλαιστινιακή πρωτεύουσα στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή είναι το Αμπού Ντις, μια γειτονιά στα προάστια της Ιερουσαλήμ.

Μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Νετανιάχου είπε σε δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρόσθεσε πως θα φέρει προς έγκριση στην επόμενη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, πιθανώς την Κυριακή, πρόταση για εφαρμογή ισραηλινής δικαιοδοσίας στην κοιλάδα του Ιορδάνη, τη Νεκρά Θάλασσα και τους εποικισμούς στην Δυτική Όχθη.

«Το Ισραήλ προσφέρει στους Παλαιστίνιους, στο τέλος της πορείας, μια υπό όρους, περιορισμένη κυριαρχία», τόνισε ο Νετανιάχου.

Αμπάς: Κανείς Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ

Κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σε μια πρώτη απάντηση στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

“Είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, Άραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ” πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο πρόεδρος Αμπάς για να δηλώσει το μέγεθος της άρνησης των Παλαιστινίων να δουν την Ιερουσαλήμ να γίνεται “αδιαίρετη” πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει”, υποστήριξε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές από τη Ραμάλα, στο τέλος μιας συνεδρίασης των παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της ισλαμιστικής Χαμάς, στόχος της οποίας ήταν να αποφασιστεί ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού σχεδίου στην Ουάσινγκτον.

Χεζμπολάχ: Συμφωνία ντροπής

«Απόπειρα εξάλειψης των ιστορικών και νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», χαρακτήρισε η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου το σχέδιο διευθέτησης του Μεσανατολικού προβλήματος που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η «συμφωνία της ντροπής», όπως την αποκαλεί η Χεζμπολάχ, «δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνέργεια και την προδοσία ενός αριθμού αραβικών καθεστώτων», τόνισε το ισχυρό φιλοϊρανικό κίνημα σε ανακοίνωση.

«Το σχέδιο διευθέτησης (της σύγκρουσης) υπό τη συμφωνία αυτή συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους και αποσκοπεί στην εξάλειψη του δικαιώματος της επιστροφής και στην κλοπή από τον παλαιστινιακό λαό του δικαιώματος στη γη του… καθώς και να δημιουργήσει κοινωνική και δημογραφική ένταση και στάση που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του εχθρού και επεκτατικούς σκοπούς», αναφέρει το σιιτικό κίνημα.

Αρνητικό το Ιράν

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή είναι μονάχα μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του προέδρου του Ιράν, απορρίπτοντάς το ως πρόταση “επιβολής και κυρώσεων”.

“Αυτή είναι μια συμφωνία μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και της Αμερικής. Αλληλεπίδραση με τους Παλαιστίνιους δεν υπάρχει στην ατζέντα της. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων”, έγραψε ο Χισαμεντίν Ασένα στο Twitter μετά την παρουσίαση στην Ουάσινγκτον λεπτομερειών του σχεδίου.

Μήνυμα Αιγύπτου σε Ισραήλ και Αμπάς

Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να εξετάσουν «προσεκτικά» και «ενδελεχώς» το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Αίγυπτος καλεί τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές να εξετάσουν προσεκτικά και ενδελεχώς το αμερικανικό όραμα για να επιτευχθεί η ειρήνη και να ανοίξουν δίοδοι διαλόγου, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, για μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων», ώστε να επιτευχθεί «μια δίκαιη και συνολική ειρήνη” και “η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η θέση της Ιορδανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε σήμερα ότι ο μόνος δρόμος για συνολική και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του.

“Η Ιορδανία υποστηρίζει κάθε αληθινή προσπάθεια που στοχεύει στην επίτευξη δίκαιης και συνολικής ειρήνης την οποία οι πολίτες θα δεχτούν”, δήλωσε ο Αϊμάν Σαφάντι σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Ο Σαφάντι κάλεσε να διεξαχθούν σοβαρές και απευθείας διαπραγματεύσεις που θα επιλύσουν όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ιορδανικών συμφερόντων, και προειδοποίησε για τις “επικίνδυνες συνέπειες μονομερών ισραηλινών μέτρων … που αποσκοπούν στην επιβολή νέας πραγματικότητας επί του εδάφους”.

Βρετανία: Θετικό βήμα

Η βρετανική κυβέρνηση διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό βήμα».

Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον.

Τουρκία: Κλοπή παλαιστινιακών εδαφών 

Η Τουρκία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ.

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.

Η Μόσχα καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «απευθείας διαπραγματεύσεις»
Η Ρωσία προέτρεψε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «απευθείας διαπραγματεύσεις» για να βρεθεί ένας «αμοιβαίως αποδεκτός συμβιβασμός» μετά την παρουσίαση του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός αμοιβαίως αποδεκτού συμβιβασμού. Δεν γνωρίζουμε εάν η αμερικανική πρόταση είναι αμοιβαίως αποδεκτή ή όχι. Πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση των μερών», είπε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Το σημαντικό είναι ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες να διατυπώνουν την άποψή τους» συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα «μελετήσει» το αμερικανικό σχέδιο.

Η στάση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναδιατύπωσε σήμερα τη «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών», λίγο μετά την παρουσίαση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή, πολύ ευνοϊκό για το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων.

Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική. Αλλά θα το πράξει με βάση τα όσα έχει ήδη εκφράσει, τόνισε, ζητώντας «την επανέναρξη των προσπαθειών που είναι επείγουσα αναγκαίες» ενόψει αυτής της διαπραγματευμένης λύσης.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σχολιάζοντας το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε πως μόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

«Η αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτήματα που θα συζητήσουμε τώρα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Μάας σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα τη «συμμετοχή των μερών στη σύγκρουση σε μια διαπραγματευτική διαδικασία».

Σε συνεργασία με tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: