8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τρομοκρατία θεωρούν οι ΗΠΑ την επίθεση σε γιορτή στο σπίτι ραβίνου: Πέντε τραυματίες

Διαβάστε επίσης:

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δήλωσε πως η επίθεση με μαχαίρι από έναν άνδρα ο οποίος εισέβαλε σε γιορτή στην κατοικία ενός ραβίνου και τραυμάτισε πέντε ανθρώπους χθες βράδυ είναι μια πράξη εγχώριας τρομοκρατίας.

Επισκεπτόμενος το σημείο στην κομητεία Ρόκλαντ, περίπου 48 χλμ. βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης, ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο συναντήθηκε σήμερα με τα θύματα που συμμετείχαν στη γιορτή της Χανουκά στην κατοικία του ραβίνου Χάιμ Ροτενμπεργκ.

- Advertisement -

«Πρόκειται για τρομοκρατία, είναι εγχώρια τρομοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κουόμο. «Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν μαζικό κακό, μαζική βία, να προκαλέσουν φόβο στη βάση της φυλής, του χρώματος, των θρησκευτικών πεποιθήσεων.»

Είπε πως θέλει η Νέα Υόρκη να γίνει η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θα έχει έναν νόμο για την εγχώρια τρομοκρατία.

Οι αρχές δήλωσαν πως ο ύποπτος ο, 37χρονος Γκράφτον Τόμας από το Γκρίνγουντ Λέικ της Νέας Υόρκης, συνελήφθη στο Μανχάταν αφού διέφυγε με αυτοκίνητο από το σημείο της επίθεσης στη μικρή πόλη Μονσέι.

Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί πέντε κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας και κρατείται με την εγγύηση να έχει οριστεί στα πέντε εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε ο Μάικλ Σπεχτ, επόπτης της πόλης Ραμέιπο, στο Twitter. Ο Τόμας θα οδηγηθεί και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στις 3 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια φρικτή επίθεση.

«Πρέπει όλοι να ενωθούμε για να πολεμήσουμε, να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε την κακόβουλη μάστιγα του αντισημιτισμού», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Σύμφωνα με τον Γιόσι Γκέστετνερ, συνιδρυτή του Συμβουλίου Δημοσίων Υποθέσεων Ορθοδόξων Εβραίων, ο επιτιθέμενος είχε το πρόσωπο εν μέρει καλυμμένο με ένα φουλάρι όταν επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι πέντε ανθρώπους, δύο από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ένα από τα παιδιά του ραβίνου έχει επίσης τραυματιστεί», δήλωσε ο Γκέστενερ στους δημοσιογράφους.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στην κατοικία του ραβίνου είπε πως άρχισε να προσεύχεται για τη ζωή του όταν είδε τον επιτιθέμενο να βγάζει ένα μεγάλο μαχαίρι από μια θήκη.

«Ήταν περίπου στο μέγεθος ενός σκουπόξυλου», είπε ο Άρον Κον στους New York Times.

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της κομητείας Ρόκλαντ είναι Εβραίοι, περιλαμβανομένου ενός μεγάλου θύλακα ορθόδοξων Εβραίων που ζουν σε απομονωμένες κοινότητες.

Μια άλλη επίθεση είχε σημειωθεί στο Μονσέι τον Νοέμβριο όταν ένας άνδρας που περπατούσε προς μια συναγωγή μαχαιρώθηκε πολλές φορές, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Η επίθεση στη γιορτή, την οποία παρακολουθούσαν δεκάδες άνθρωποι, ακολουθεί μια σειρά αντισημιτικών επιθέσεων στην πόλη της Νέας Υόρκης και στις γύρω περιοχές.

Το αστυνομικό τμήμα της πόλης της Νέας Υόρκης ανέφερε την Παρασκευή πως εντείνει τις περιπολίες στις γειτονιές με μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό.

Το χθεσινό βίαιο περιστατικό στην κομητεία Ρόκλνατ είναι τουλάχιστον το δέκατο αντισημιτικό περιστατικό στην περιοχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την εβραϊκή οργάνωση Anti-Defamation League.

Τα περιστατικά περιελάμβαναν έναν 65χρονο ο οποίος φέρεται να χτυπήθηκε με γροθιές και κλωτσιές από έναν επιτιθέμενο που φώναζε αντισημιτικές προσβολές στο Μανχάταν τη Δευτέρα και επιθέσεις σε δύο άλλους άνδρες στο Μπρούκλιν την Τρίτη.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος έξι ανθρώπων στη διάρκεια περιστατικού με πυροβολισμούς σε εβραϊκό παντοπωλείο στο βόρειο Νιου Τζέρσι νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Νωρίτερα φέτος, ένας ένοπλος σκότωσε μια γυναίκα ραβίνο και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους στη διάρκεια της λειτουργίας του Σαββάτου στο Σάμπαντ του Πόγουεϊ, κοντά στο Σαν Ντιέγκο, την τελευταία ημέρα του εβραϊκού Πάσχα τον Απρίλιο.

Έξι μήνες πριν ένας ένοπλος σκότωσε 11 πιστούς στη συναγωγή Τρι οφ Λάιφ του Πίτσμπουργκ στην πιο φονική αντισημιτική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε τις «πρόσφατες πράξεις αντισημιτισμού περιλαμβανομένης της άγριας επίθεσης στην κατοικία ενός ραβίνου στη Μονσέι», κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η εβραϊκή αργία της Χανουκά τιμά τη νίκη τον 2ο π.Χ. αιώνα του Ιούδα του Μακκαβαίου και των υποστηρικτών του σε μια εξέγερση εναντίον του στρατού της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.

Σε συνεργασία με το tomanifesto.gr

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: