8.2 C
Karditsa
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Τριαντόπουλος από Καρδίτσα και Φαρκαδόνα: Μέχρι 22.500 ευρώ η κρατική αρωγή για μικρής κλίμακας επισκευές

Διαβάστε επίσης:

Την Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς σε Καρδίτσα και Φαρκαδόνα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Θεσσαλίας μετά από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

- Advertisement -

Αρχικά το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην Καρδίτσα και δη στο Δημαρχείο Καρδίτσας με αυτοδιοικητικούς της περιοχής και, ειδικότερα, με τη Δημοτική Αρχή και Προέδρους από Τοπικές Κοινότητες της Καρδίτσας και του Μουζακίου, με την παρουσία των Δημάρχων Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά και Λίμνης Πλαστήρα. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν οι Βουλευτές του νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Καρδίτσας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Καρδίτσας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών και υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ). Το βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία υλοποίησης του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής και δη της διάστασης αυτής που αφορά τις επισκευές μικρής κλίμακας, όπως έχει επικρατήσει ως όρος. Δηλαδή, οι περιπτώσεις επισκευών κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία σε κατάλληλα προς χρήση κτίρια ή σε προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση κτίρια (χαρακτηρισμένα ως «κίτρινα»), με την έκδοση της άδειας επισκευής να προχωρά μόνο με συνοπτική περιγραφή συνεπειών πλημμύρας η οποία συντάσσεται από μηχανικούς της ΓΔΑΕΦΚ – και όχι με μελέτη επισκευής από ιδιώτη μηχανικό που θα δημιουργούσε επιπλέον επιβάρυνση στους δικαιούχους.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε τη Φαρκαδόνα, όπου είχε διευρυμένη συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή, τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής στο Δημαρχείο. Η συνάντηση, συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, κ. Αθανάσιου Κοντογεώργη, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, κ. Πέτρου Καμπούρη, του Βουλευτή, κ. Αθανάσιου Λιούτα, και του Δήμαρχου, κ. Σπύρου Αγναντή, ενώ παρόντες ήταν και υπηρεσιακά στελέχη της ΓΔΑΕΦΚ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκε η πορεία του πλαισίου της κρατικής αρωγής, εστιάζοντας στο σχήμα της στεγαστικής συνδρομής και, δη, το σχήμα για επισκευές μικρής κλίμακας σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από το ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.

Με αφορμή τις εποικοδομητικές επισκέψεις σε Καρδίτσα και Φαρκαδόνα, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια στενή συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τους παραγωγικούς φορείς και – φυσικά – με τους πολίτες στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης. Ένα σχέδιο, τα συστατικά του οποίου έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα και στις ανάγκες της μεγάλης φυσικής καταστροφής που έπληξε τη Θεσσαλία. Με αυτή τη λογική προσαρμόσαμε και το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για τις επισκευές στα κτίρια που υπέστησαν μικρής κλίμακας ζημιές, είτε έχουν χαρακτηριστεί ‘πράσινα’, είτε έχουν χαρακτηριστεί ‘κίτρινα’. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία νέα πτυχή του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής που εσωτερικοποιεί τη διαδικασία, αυξάνει την ενίσχυση της δωρεάν κρατικής αρωγής και κινείται εμπροσθοβαρώς. Συγκεκριμένα, μετά τις περίπου 40.000 αυτοψίες που έχουν γίνει, οι πολίτες υπέβαλλαν απλώς αίτηση με τα σχετικά έγγραφα για την έκδοση άδειας επισκευής στη ΓΔΑΕΦΚ σε αυτές τις περιπτώσεις μικρής κλίμακας, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν σε ιδιώτη μηχανικό που προβλέπονταν μέχρι πρότινος για να τους προετοιμάσει το φάκελο. Έτσι, εξοικονομούνται πόροι για τους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας και ο φόρτος μεταφέρεται από τον πολίτη στους μηχανικούς της ΓΔΑΕΦΚ, οι οποίοι προετοιμάζουν, χωρίς ανάγκη νέας αυτοψίας, την άδεια επισκευής για αυτές τις περιπτώσεις. Και οι μηχανικοί της ΓΔΑΕΦΚ εκδίδουν την άδεια επισκευής και αμέσως καταβάλλεται στον δικαιούχο το ποσό της κρατικής αρωγής. Ένα ποσό, μέσα από μια τυποποιημένη διαδικασία, που μπορεί να φτάσει στα 22.500 ευρώ, τα οποία και χορηγούνται εμπροσθοβαρώς. Ποσό που είναι επιπρόσθετο του ποσού ύψους 6.600 ευρώ για την κάλυψη της οικοσκευής, ενώ στις περιπτώσεις κτιρίων με ζημιές σε φέροντα στοιχεία του κτιρίου και σε μεσαίες και μεγάλες ζημιές τα ποσά της κρατικής αρωγής είναι πολλαπλάσια. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ήδη έχει ξεκινήσει η έκδοση αδειών επισκευής από τη ΓΔΑΕΦΚ και η καταβολή της κρατικής αρωγής προς τους δικαιούχους, ενώ υπάρχει συνεχής συνεργασία με τους αιτούντες για να προχωρήσει η υλοποίηση του σχήματος – με τις οποίες, μέχρι τώρα, να έχουν ξεπεράσει τις 5.500 περιπτώσεις».

Ειδικότερα, το ύψος της δωρεάν κρατικής αρωγής της στεγαστικής συνδρομής για περιπτώσεις επισκευών κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και δη για κατοικίες και βοηθητικούς χώρους κατοικίας που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός αλλά εντός του οικοπέδου – πλέον – είναι:
60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) για ύψος στάθμης νερού έως και 40 εκατοστά (εκ.) – όπως έχει καταγραφεί από αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ σε κατάλληλες προς χρήση κατοικίες,
100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) για ύψος στάθμης νερού από 41 εκ. έως και 99 εκ. – όπως έχει καταγραφεί από αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ σε κατάλληλες προς χρήση κατοικίες,
125 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) για ύψος στάθμης νερού από 100 εκ. έως και 199 εκ. – όπως έχει καταγραφεί από αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ σε κατάλληλες προς χρήση κατοικίες,
150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) για ύψος στάθμης νερού από 200 εκ. και πάνω – όπως έχει καταγραφεί από αυτοψίες της ΓΔΑΕΦΚ σε κατάλληλες προς χρήση κατοικίες, και
150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) για κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί από τους μηχανικούς της ΓΔΑΕΦΚ ως προσωρινά ακατάλληλες για χρήση («κίτρινες») σύμφωνα με το δελτίο επανελέγχου, λόγω των εκτεταμένων βλαβών σε μη φέροντα στοιχεία από την πλημμύρα (ολική καταστροφή κουφωμάτων, Η/Μ κ.λπ.), με την προϋπόθεση υποβολής από τον ιδιοκτήτη βεβαίωσης μηχανικού περί μη διαπίστωσης βλαβών στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου.

Η χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής στον δικαιούχο γίνεται εμπροσθοβαρώς, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου από τη ΓΔΑΕΦΚ, την αποδοχή της συνοπτικής περιγραφής συνεπειών πλημμύρας από τον δικαιούχο και την έκδοση της άδειας επισκευής από τη ΓΔΑΕΦΚ, με την οποία εγκρίνεται και το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής, το οποίο χορηγείται εφάπαξ. Το εν λόγω χορηγούμενο ποσό δύναται να είναι στο:
100% της δωρεάν κρατικής αρωγής, εφόσον – κατά την παραπάνω διαδικασία – ο δικαιούχος δηλώσει ότι θα προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία του κόστους επισκευής για το σύνολο της δωρεάν κρατικής αρωγής, και
70% της δωρεάν κρατικής αρωγής, εφόσον – κατά την παραπάνω διαδικασία – ο δικαιούχος δηλώσει ότι δεν θα προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία του κόστους επισκευής για το σύνολο της δωρεάν κρατικής αρωγής και θα πραγματοποιηθεί αυτοψία από την ΓΔΑΕΦΚ σε όλες αυτές τις περιπτώσεις για την έκδοση βεβαίωσης περαίωσης της επισκευής.

Η ολοκλήρωση της επισκευής προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αυστηρά εντός ενός έτους από την έκδοση της άδειας επισκευής από τη ΓΔΑΕΦΚ, όπου ο δικαιούχος οφείλει να υποβάλλει αίτηση για έκδοση περαίωσης της επισκευής, περιλαμβάνοντας τα αποδεικτικά στοιχεία (αποδείξεις/τιμολόγια προμήθειας υλικών που έχουν εκδοθεί μετά τη φυσική καταστροφή ή/και δελτία παροχής υπηρεσιών που εκδόθηκαν μετά την έκδοση της άδειας επισκευής) του κόστους επισκευής του κτιρίου, που καλύπτουν το σύνολο της δωρεάν κρατικής αρωγής που έχει λάβει – από τη στιγμή που αιτήθηκε το 100% αυτής. Σε περίπτωση που από τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι δεν καλύπτεται το 100% της δωρεάν κρατικής αρωγής και με την προϋπόθεση ότι καλύπτεται τουλάχιστον το 70% αυτής, η δωρεάν κρατική αρωγή περικόπτεται αναλογικά και επιστρέφεται το υπερβάλλον ποσό που τυχόν έχει καταβληθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της διαδικασίας τελεί υπό την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ΓΔΑΕΦΚ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επισκευαστούν όλα τα κτίρια των δικαιούχων που έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο σχήμα.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: