8.2 C
Karditsa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το 5ο Λύκειο Λάρισας στην 40η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων

Διαβάστε επίσης:

Στην 40η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, που διοργανώθηκε από τις 13 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη,έλαβε μέρος το 5ο Λύκειο Λάρισας.

Οι μαθήτριες της Β’ τάξης Μεταξία Κατσούλα κα ι Ειρήνη Ψαρρά συμμετείχαν σε ρόλο ευρωβουλευτή μεταξύ 120 μαθητών και μαθητριών 62 σχολικών μονάδων των Περιφερειών Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,ενώ αλληλεπίδρασαν με άλλους 80 νέους από την Ευρώπη,στην προσομοίωση των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα αγγλικά, με θεματική: «Το Μωσαϊκό της Αλλαγής: Από την Κοινωνική Αδράνεια στην Ενεργό Συμμετοχή». Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πάνω σε επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, πάνω στα πρότυπα λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

- Advertisement -

Η μαθήτρια Μεταξία Κατσούλα συμμετείχε στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI I) με θέματους τρόπους που μπορούν τα κράτη μέλη να προστατεύουν τα δικαιώματα των παρένθετων μητέρων και να αποφύγουν νομικές αμφισημίες στη ρύθμιση της υποκατάστατης μητρότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι θεωρείται παράνομη σε ορισμένα κράτη-μέλη, ενώ ορισμένα(όπως η Ελλάδα) αποδέχονται μόνο την αλτρουιστική υποκατάσταση.

Η μαθήτρια Ειρήνη Ψαρρά συμμετείχε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) με θέμα, τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για την καταπολέμηση του αποκλεισμού ατόμων με ψυχικές ή σωματικές αναπηρίες στους χώρους εργασίας, με δεδομένο ότι το 1/5 του πληθυσμού της ΕΕ αναμένεται με κάποια μορφή αναπηρίας το 2020.

Την ευθύνη της προετοιμασίας είχε η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη. Η Συνδιάσκεψη αποτελεί περιβάλλον στο οποίο οι νέοι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να βιώσουν μια εμπειρία άτυπης μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.
Συνολικά εργάστηκαν δέκα επιτροπές και μεταξύ των θεμάτων προσεγγίστηκαν ακόμη, οι τρόποι που μπορεί η ΕΕ να μετατρέψει την απάθεια των ψηφοφόρων σε ενεργό συμμετοχή με δεδομένο τον ευρωσκεπτικισμό, η καταπολέμηση της φτώχειας, η εξασφάλιση γονεϊκών δικαιωμάτων σε διεμφυλικά και nonbinaryάτομα, η προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών της ΕΕ στον κυβερνοχώρο, η προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων στις φυλακές και η αποϊδρυματοποίηση φιλοξενούμενων σε Ιδρύματα Μακροχρόνιας Φροντίδας όπως Ορφανοτροφεία και Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Την τελευταία ημέρα οι δέκα επιτροπές συγκεντρώθηκαν στην-ανοιχτή και στους εκπαιδευτικούς-Γενική Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας, όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα ψηφίσματα των εργασιών τους. Μετά από debate στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της δεοντολογίας, τα ψηφίσματα τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Τα υιοθετημένα από την Ολομέλεια ψηφίσματα υποβάλλονται στα αρμόδια γραφεία των πραγματικών Ευρωβουλευτών, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων σαν θεσμός, δραστηριοποιείται σε 40 χώρες.

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: