8.2 C
Karditsa
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Το σχέδιο του ΥΠΑΑΤ για την ελληνική γεωργία

Διαβάστε επίσης:

«Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής υπαίθρου για την παραγωγή διαφοροποιημένων και ποιοτικών προϊόντων, η ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής και γαστρονομίας και η βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών, με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, είναι οι μεγάλοι στόχοι της κυβέρνησης της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα».
Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Φόρουμ και στη Συνεδρία στη Λάρισα, όπου είχε ως θέμα «Βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και κυκλική οικονομία» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Ο ΥΠΑΑΤ Μ. Βορίδης αφού ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική παρέμβαση στο θέμα των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων, ούτε μπορεί να συνεχιστεί η ενίσχυση του προγράμματος de minimis, που διαθέτει κονδύλια 150 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια, υποστήριξε ότι το υπουργείο οφείλει να εφαρμόσει άμεσα ένα εθνικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας που θα βασίζεται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όπως η γεωργία ακριβείας, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει το κόστος παραγωγής και μέσω της νέας ΚΑΠ να υπάρξουν επενδύσεις (π.χ. στην αγροτεχνολογία), οι οποίες θα μειώσουν τις εισροές (χρήση φαρμάκων, λιπασμάτων), με μια στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση του νερού. Ταυτόχρονα η Πολιτεία θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τους παραγωγούς για το πώς θα παράγουν ποιοτικά προϊόντα και τον καταναλωτή πώς θα τα διαλέξει σε ένα ολοένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

- Advertisement -

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, σχολιάζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον-πίεση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού «να αξιοποιηθεί ο χώρος και να λειτουργήσει ως όαση απασχόλησης των νέων, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου που έχει υποβληθεί». Όπως υποστήριξε «η βούληση υπάρχει. Αναμένουμε το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτηθεί. Ως νομικός που είμαι όμως, οφείλω να πω πως λόγω εμπλοκής των κληροδοτημάτων πρέπει να ξεπεράσουμε νομικά ζητήματα για να τρέξει το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ».
Αντίστοιχη βούληση για επίλυση του προβλήματος, εφόσον ξεπεραστούν νομικά ζητήματα υπάρχει και για την καταβολή αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό στην επαρχία Τυρνάβου. «Το θέμα σέρνεται από το 2014, έχουμε βρει τη λύση και τα χρήματα, αλλά πρέπει να βρούμε και τη σχετική νόμιμη λύση για να μην μπλέξουμε με την Ε.Ε.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Ακόμη ο υπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο περί Συνεταιρισμών που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, το οποίο θα δώσει ώθηση στα υγιή συνεργατικά σχήματα και θα κλείσει τους συνεταιρισμούς-σφραγίδες, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία. Εξήγγειλε ακόμη (καταχειροκροτούμενος από παριστάμενους συνεταιριστές) την παύση δίωξης –λόγω οφειλών- μελών των διοικήσεων των Συνεταιρισμών, οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης.
Σχολιάζοντας τις αναφορές περί διαγραφής αγροτικών χρεών από τις Τράπεζες, τόνισε πως «αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή και σεβασμό στους κανονισμούς» και συμπλήρωσε τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς πολλά τραπεζικά στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με την κατηγορία περί απιστίας». Οι τρεις συνομιλητές του στο Φόρουμ (κ.κ. Κατσέλη, Κόκκαλης, Λιακούλη) αντέτειναν πως «αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί».

Ροή Ειδήσεων

Στην ίδια κατηγορία: